Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:32, Patrik(m), (O přírodě)
Nevím, jak začít. Našel jsem totiž letos v Chorvatsku celkem 89 druhů živočichů (když počítám aji těch 50 nasbíraných druhů lastur). Některé už jsem tu dával. Začnu tedy už zmiňovanou cikádou...Tentokrát už je však určená. Jedná se o druh Cicada orni. Cikád je v okolí středozemního moře spousta druhů, kromě vzhledu je při jeho určování důležitý taky jeho charakteristický zvuk. Dalo by se řect, že co inačí druh, to inačí kraval. Naštěstí jsem si určování ulehčil tím, že jsem si ju aji nafilmoval, i když moje video točené z max. zoomem + digitálním zoomem a neumístěné na stativ je hrozné, za to zvuk vydávaný cikádou je zaznamenaný skvěle
Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:35, Patrik(m), (O přírodě)
Když jsme byli na hřebenech Biokova ve výšce cca 600 m. n. m. (u nás je to sice nic moc, ale je to jako by jsme počítali výšku hory a počáteční bod by bylo údolí pod danou horou) povedlo se mě vyfotit krásnou ještěrku trávní, L. tauricus, která se tu dá zaměnit i za velmi podobnou ještěrku italskou, L. siculus.
Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:39, Patrik(m), (O přírodě)
Večer na ubytovně jsem spatřil velice zajímavý objev. Už kdysi dávno jsem měl možnost spatřit a vyfotit gekona tureckého, Hemidactylus turcicus, ale vždycky jsem chtěl ho vyfotit ve svém přirozeném prostředí, aniž bych ho držel v ruce. První noc se mě to nepovedlo, druhou noc, když všeci odešli procházet obchody jsem na něj měl více času, po delším honění všude možně po místnosti a popřevracování nábytku jsem ho dostal na místo, odkaď neměl možnost úniku...
Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:42, vevanek, (O přírodě)
Neulomil si mu při tom honění ocásek?
Re: Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:48, Patrik(m), (O přírodě)
To ne, takhle už jsem ho viděl první noc...
Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 20:07, alesjirsa(m), (O přírodě)
Nádhera, škoda toho ocásku. 
Re: Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 20:54, vlk(m), (O přírodě)
...doroste...
Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 29.07.2015 00:23, Kraken(m), (O přírodě)
V Egyptě se jich po stěnách a stropech na chodbách každou noc proháněly stovky. Ale je to jiný druh. Ten můj je asi gekon širokoprstý.
Re: Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 29.07.2015 13:11, Patrik(m), (O přírodě)
Také bych řekl, gekon turecký by měl být rozšířený jenom na Balkánu.
Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 29.07.2015 08:25, Martin(m), (O přírodě)
Taky jsem ho párkrát "trefil"
Re: Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 29.07.2015 08:28, Martin(m), (O přírodě)
...když na to ale koukám, tak ten můj je asi Tarentola mauritanica...
Re: Re: Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 29.07.2015 13:09, Patrik(m), (O přírodě)
Ano, je to krásný exemplář gekona zedního. Toho jsem eště neviděl...
Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:42, Patrik(m), (O přírodě)
Odfotil jsem si ho jak jsem potřeboval a on tam jenom tak strnule stál na místě, potom jsem ho sebral a vypustil ven. Z tohoto nálezu jsem měl v Chorvatsku snad největší radost. Eště větší mě udělali snad jen nálezy hub...
Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:45, Patrik(m), (O přírodě)
Pokračovat už lze pouze hmyzem...prosím proto zdejší entomology o určení tohoto zajímavého motýla...
Re: Re: Gradać, část IV. - fauna, 29.07.2015 08:26, Martin(m), (O přírodě)
zelenáček šťovíkový - Adscita statices, sameček
Re: Gradać, část IV. - fauna, 28.07.2015 19:47, Patrik(m), (O přírodě)
A zakončím ještě jedním, v ČR velmi vzácným druhem - vřetenuška ligrusová na chrastavci.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30