O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

na cestě,, 29.06.2015 22:23, mipera, (O přírodě)

Dnes jsem se vyřádila.

Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 02:12, Kraken(m), (O přírodě)

Třezalka tečkovaná

Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 07:14, mipera, (O přírodě)

Díky, já si také myslela na třezalku, četla jsem, že mám mít hranatý stvol, tato jej neměla.

Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 08:58, chorcheee(m), (O přírodě)

Tečkovaná má lodyhu dvoukřídlou (na protějších stranách takové úzké lišty), skvrnitá 4 (takže ta se pak zdá hranatá). Takže toto bude tečkovaná. Ona je v nižších polohách také hojnější.

Re: na cestě,, 29.06.2015 22:23, mipera, (O přírodě)

Na kraji v obilí,

Re: Re: na cestě,, 29.06.2015 23:11, chorcheee(m), (O přírodě)

Toto je svěřep (Bromus). Jen si - když to nevidím naživo - nejsem jistý, zda střešní nebo jalový. Spíš asi jalový...

Re: Re: Re: na cestě,, 29.06.2015 23:14, mipera, (O přírodě)

díky

Re: na cestě,, 29.06.2015 22:23, mipera, (O přírodě)

je tam toho hodně.

Re: Re: na cestě,, 29.06.2015 22:45, chorcheee(m), (O přírodě)

Já vím, že nebudu populární když budu kritizovat, ale tohle mi přijde už jako moc chaotická sada. Kdyby ty fotky byly úžasné, nemusí být určené, nemusí žádat o určení, nemusí mít příběh, nemusí nic - budou mluvit sami za seba. Tyto mne moc neoslovily...

Re: Re: Re: na cestě,, 29.06.2015 22:57, mipera, (O přírodě)

Já se kritice vůbec nebráním. Mě hlavně zajímá ta fialová rostlina, která mi připomíná oves. Měla jsem to dát do určovny.
Na úžasné fotky si budete muset hodně počkat, pokud se mi vůbec někdy podaří. Mám to smazat?

Re: Re: Re: na cestě,, 29.06.2015 23:02, mipera, (O přírodě)

A já se tak snažila. Chápu, že když dám jednou nepovedenou fotku, tak to projde, dnes jsem jich dala opravdu hodně a kdo se má na to dívat.

Re: Re: Re: Re: na cestě,, 29.06.2015 23:09, chorcheee(m), (O přírodě)

Berte to jen jako můj názor, já tu neurčuji co je hezké a co ne. Mazat asi netřeba. Já jen poslední dobou to tu nestíhám sledovat, natož reagovat, taková exploze tu nastala .

Re: Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 05:50, Zdeno(m), (O přírodě)

Ach chorcheeé...Mipera začíná a stále se zlepšuje, vyšlapává si cestu neznámým terénem, jednou je líp, jednou je hůř, (jak zpívá Jirka Korn...). Tahle sada není nijak oslnivá, ale je vidět zaujetí a snahu o netradiční pohledy...Jsou tu k vidění horší a ne od nově příchozích. A Ty, mipero, klidně a pozorně jdi dál. Že to bude dopředu, je jasné...
Vnímám, že vstoupivší mají problém při kvalitě mnoha uživatelů se zařadit, ale na druhou stranu tady mají srovnání a jistě i vzory. Když se zde rozvášní karelzbrd, kryšot, basset, kraken, fáfa, yohanness, gazela, machaon, fanda a další, bývá to docela fotonářez...Ale i ti začínali (a byl jsem, tuším, trochu u toho...).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 07:32, mipera, (O přírodě)

Zdeno, díky, potřebuji trochu povzbuzení. Jak již jsem psala, nikdy jsem nefotila, fotil bývalý muž. Nyní v důchodu jsem to zkusila a bláhová si myslela, že to není tak složité, cvaknu a je hotovo.
Můj problém je pořádně zaostřit, asi by to chtělo nové brýle.Včera poprchalo a foukal větřík. Zkoušela jsem dát krátký čas, jindy zase větší ISO, nižší clonu a výsledek žádný. Nechci se vymlouvat, vím, že máte stejné podmínky a fotky krásné. Moje penízovka s kryšotovou se nedá srovnávat.
Mám nový foťák od března, tak zkouším a zkouším.
Beru jakékoliv rady, nyní odjíždím do Tábora, budu zde až navečer.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 09:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Mipero, omlouvám se, já vím, že bych měl spíš pozitivně motivovat a né takto. To je asi nějaká má krize osobnosti. Sám vidím, že jsem čímdál zlejší a méně tolerantní. Jak psal uživatel Bobo, kterého jsem svým psaním vyprovokoval k jeho prvnímu příspěvku - asi bych se potřeboval léčit...

Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 20:03, karelzbrd(m), (O přírodě)

tak zrovna tahle fotka mi přijde hodně promyšlená. Fotografka věděla co fotí a co ji zaujalo a chce to pilovat další detaily kolem toho co vidím a co je technika schopná přenést na čip. Jen tak dál... Kdyby obloha nebo mraky nebyly vypálené a místo té barvy nebarvy oblohy byla modrá, nebo já nevím, tmavě šedá, budete čučet s otevřenou hubou a to mipera původně viděla. Pokračuj svým stylem, seš na dobré cestě. Ty na to máš, abys přišla na to, co je blbě a co ne...

Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:19, mipera, (O přírodě)

Díky za ukázku, jak má fotka vypadat. Udělala jsem další pokus a trochu zvýraznila, ale tu modrou oblohu tam dát neumím. To mám dělat také v zoneru a jak?

Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:36, karelzbrd(m), (O přírodě)

přechodový filtr - ale něco jde i v reálu, úprava expozice. Ale nejsem kantor, neumím dobře poradit (ani sám sobě). Učil jsem se sám stylem pokus-omyl

Re: Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:37, mipera, (O přírodě)

Díky, já také používám styl pokus - omyl.

Re: na cestě,, 30.06.2015 20:12, karelzbrd(m), (O přírodě)

teprve nyní jsem si všiml, že fotíš novým foťákem, no, s tím se potýkají i jinačí fotografové, než se s ním ztotožní. Foť a neexperimentuj s ISO, na většinu stačí 100, vždyť fotíš něco, co neuteče a co utíká, vyfoť, až si to sedne (nebo přestane foukat vítr)... Když fouká, rozloučím se i s kytkou, kterou prostě vyfotím příští rok.

Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 20:53, chorcheee(m), (O přírodě)

No tedy, zrovna ta poslední mi přišla neslaná nemastná. A Karel mi ukázal, že chybělo málo... .

Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:12, karelzbrd(m), (O přírodě)

Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:22, mipera, (O přírodě)

Na foťáku mohu dát ISO 80, mám tedy fotit na 100?

Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:29, karelzbrd(m), (O přírodě)

no, kdybych já měl na foťáku ISO 80, je tam takřka nastálo

Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:34, mipera, (O přírodě)

Já ze začátku dávám ISO 80 a clonu 8 a zaoostřuji. Když se mi to nelíbí, tak zkouším všechno možné.

Re: Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:40, karelzbrd(m), (O přírodě)

otázka je, krom dalších, kam ostříš. Hloubka ostrosti - najdi si na webu http://fotoroman.cz/

Re: Re: Re: Re: Re: Re: na cestě,, 30.06.2015 21:51, mipera, (O přírodě)

Díky, něco si o tom přečtu.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30