Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Dotazy k mikroskopování hub, 28.06.2015 17:36, alesjirsa(m), (Houby)
Ahoj,
chtěl jsem založit vlákno na dotazy na mikroskopování - několik jich mám. Ptám se především PeteNa, který by už mohl mít o práci s mikroskopem nějaké zkušenosti.
Tak tedy otázky:
1) V příručce k mému mikroskopu jsem četl, že na pozorování objektů je potřeba je zprůhlednit (aby jimi prošlo světlo) a k tomu je zapotřebí včelího vosku či parafinu. Já mám doma (pevný) včelí vosk, který jsme s mamkou koupili v lékárně. Je tedy toto zprůhledňování nutné i u hub, nebo stačí jen tenké řezy skalpelem ?
2) Pokud ano, jak při tom postupovat ?
3) Jaké části hub se obvykle mikroskopují (myslím u těch větších hub) ? Dužnina klobouku ? Dužnina třeně ? Něco jiného ? Nebo to každý druh či rod má jinak ?
4) Jak by se pracovalo při přípravě na pozorování třeba s takovou houbou, jako je na obrázku ?
Možná mě ještě pár důležitých otázek napadne. Pokud byste nějakou věděli, prosím odpovězte.

Re: Dotazy k mikroskopování hub, 28.06.2015 18:45, Tori(m), (Houby)
3) Záleží na tom, co je to za rod/čeleď. Na rozlišení hřibu polosíťkovaného (B. mendax) od koloděje stačí zjistit poměr délka:šířka výtrusů (označuje se taky písmenem "Q"). U některých lupenatých stačí tvar a rozměry výtrusů (volně vysypaných na sklíčko), u jiných je kromě toho potřeba i struktura pokožky klobouku a její pigmentace + rozměry cystid na ploše a/nebo ostří lupenů, u něčeho i další znaky. U pavučinců a holubinek jsou dost zásadní makrochemické reakce.
U vřeckatých jsou zas jiné znaky - rozměry výtrusů, struktura vnější strany plodnice (excipulum), tvar a rozměry parafýz, u inoperkulátů (řád Helotiales) reakce ústí vřecek na Melzerův/Lugolův roztok, u čeledi Hyaloscyphaceae rozměry a septování chlupů, u kosmatek (Scutellinia) se zvlášť měří chlupy na okraji tecia a chlupy na vnější straně... Každopádně všeobecné klíče, co jsem zatím viděla, začínaly vždy makroznaky. Takže se dá podle rozměrů, barvy, chlupaté/holé vnější strany, a ekologie aspoň přibližně určit rod, pak si v klíči k danému rodu/čeledi nastuduješ, podle čeho se to vlastně určuje a až podle toho děláš preparát (to platí vlastně i pro stopkovýtrusné houby).
Co se týká chorošů a hub s rozlitými plodnicemi, o těch nevím nic.
Re: Re: Dotazy k mikroskopování hub, 28.06.2015 20:02, alesjirsa(m), (Houby)
To mě přivádí k dalšímu dotazu:
6) Jak vyjmu k mikroskopování tu určitou část houby - pokožku klobouku, ostří lupenů, pokožku třeně atd. ? Kdyby to byla dužnina klobouku nebo třeně, tak ji úplně snadno rozřežu, pokud možno, na plátky. Ale jak mám získat pro preparaci právě tu správnou část co potřebuji ? Možná to nic není, ale mně se to na první pohled zdá obtížné.
Re: Dotazy k mikroskopování hub, 28.06.2015 19:52, alesjirsa(m), (Houby)
Další otázka:
5) V Hagarovi jsem se dočetl, že se dá barva výtrusného prachu zjistit tak, že se houba položí hymeniem dolů na bílý papír, přikryje se miskou, aby na ni neproudil vzduch ..., nějakou dobu se nechá ležet a prý by na papíře měl zůstat otisk výtrusného prach. Vážně je to tak snadné ?
Re: Re: Re: Dotazy k mikroskopování hub, 28.06.2015 21:06, alesjirsa(m), (Houby)
Das ist toll. 

Re: Re: Re: Re: Re: Dotazy k mikroskopování hub, 29.06.2015 14:57, alesjirsa(m), (Houby)
Super, díky, teď bych se ale ještě potřeboval zeptat: Ten výtrusný prach, to je celý ten otisk ? - Nebo jiná otázka: Výtrusný prach bedly červenající je bílý ?

Re: Dotazy k mikroskopování hub, 28.06.2015 21:59, Tori(m), (Houby)
S lupenatými se ještě učím, takže k tomu žádný "trik" zatím neporadím, ale mám tu pár použitelných odkazů o mikroskopii a určování obecně, tož třeba se něco z toho hodí.
Obecné:
jak udělat exsikát, způsob připojení lupenů, určování kloboukatých hub do rodu podle barvy výtr.prachu,
K jednotlivým skupinám:
pavučince
Mikroskopování:
podrobný a dobrý návod + rady, jak vůbec poznat jednotlivé části houby - místy až příliš podrobné, ale jinak prima, hlavně o lupenatých houbách (angl.), výukové materiály BMS (angl.), mikroskopování výtrusů (angl.), kalibrace měřicího okuláru (angl.), barviva k mikroskopii (mohla bych případně dovézt z SK a předat na trase Břeclav-Brno-Olomouc (-Jeseník)
Re: Re: Dotazy k mikroskopování hub, 29.06.2015 14:58, alesjirsa(m), (Houby)
Díky, až si najdu čas, určitě se pustím do čtení.