O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 13:42, Honzík(m), (Houby)

...hezký. Myslim, že jsi se právě napráskal, že aktivně mikroskopuješ...

Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 15:34, alesjirsa(m), (Houby)

Já bych chtěl někdy začít mikroskopovat ty rody, co se jiným způsobem určit nedají. Zatím se však ještě potřebuji o něco opřít, abych mohl začít dělat nějaké hokusy-pokusy.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 16:57, chorcheee(m), (Houby)

PeteN: Napsal bys nám o sobě, prosím, krátký medailonek? Když vidím, jak jsi zapálený a zkušený, rád bych věděl s kým mám přibližně tu čest. Díky moc!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 17:43, Tori(m), (Houby)

Ahoj, tož tě tu taky vítam.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 16:58, Honzík(m), (Houby)

...jé,tak to už zbejvaj akorát lišky a hřiby...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 17:03, chorcheee(m), (Houby)

a dřevomilky... .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 17:59, alesjirsa(m), (Houby)

Mikroskop mám (značky Bresser), dokonce i s tím USB výstupem. Píli a chuť také, ale odbornou literaturu bohužel zatím ne.
Věřím tomu, ale snad to nějak půjde.

No, v podstatě všechno, co chci mikroskopovat, kromě některých těch lupenatých jsou dřevomilky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 18:10, chorcheee(m), (Houby)

Asi je to ten samý, který jsem kupoval "svému" Kryštofovi (psal jsi, Aleši, podle fotky, že to sedí). Uvažuji, že si ho také objednám. Za 2200,- a ještě s USB okulárem je to neuvěřitelně dobrá koupě. Kde jsi ho prosím koupil? Já umím objednat jen z Polska (ale problém s tím nebyl 3. den tu byl jak na koni).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 18:12, alesjirsa(m), (Houby)

Já ho nekoupil, mně ho koupila mamka, tuším, za (výpis) vysvědčení. Kde, to nevím.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 23.06.2015 18:13, chorcheee(m), (Houby)

Jo, a kdyby ses na to vrhnul, můžeš díky tomu PC výstupu sem dávat nějaké snímky. Já Ti s nimi neporadím, anžto nemám mikroznaky nakoukané, ale třebe PeteN, zdá se, už leccos namikroskopoval...

Každopádně tím můžeš posunout tyto stránky na vyšší úroveň. Na Houbaření dává mikrofotky myslím jen Prosty...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 24.06.2015 12:55, alesjirsa(m), (Houby)

Abych však mohl mikroskopovat, musím se, pokud se nemýlím, naučit zprůhledňovat preparáty. U nějakých těch větších dřevomilek by to snad mělo jít dobře, ale u těch drobotin to asi bude horší, že ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hygrophorus marzuolus, 24.06.2015 13:03, Tori(m), (Houby)

Jak zprůhledňovat? Čím je řez slabší, tím líp je vidět struktura. Dá se použít nějaké barvivo na zvýraznění např. buněčných stěn (kongočerveň) nebo ornamentiky výtrusů (LACB = bavlníková modř). Ty drobotiny se hlavně těžko krájí, bo je neni za co držet - ze suché řasnatky udělám snadno tenký řez, ale třeba u milimetrových chlupáčků to je těžší.

PS: kdyžtak založ nové vlákno o mikroskopování, ať se to nemíchá tady ke šťavnatce.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30