O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Houby beztvaré (Fungi amorphy :)), 30.05.2015 09:38, chorcheee(m), (Houby)

Včera v tom Bosonožském hájku, přesněji na jeho okraji, jsem našel zajímavou plíseň přímo na holé hlíně. Zaujalo mne, že tvořila poměrně rozsáhlé "porosty" a rostla na minerální půdě. Na rozkládající se slámě by mě tak nepřekvalila. Dokonce jsem ji i očichal, zda voní houbově (zda z toho třeba nevyroste něco hezčího) a nikoli. Smrdí jako plíseň . Setkal se někdo, prosím, s něčím takovým?

Re: Houby beztvaré (Fungi amorphy :)), 30.05.2015 19:52, Zdeno(m), (Houby)

V některých letech jich jsou celé bílé plochy v lesích. Zda jde o totéž ovšem nevím...

Re: Houby beztvaré (Fungi amorphy :)), 30.05.2015 09:38, chorcheee(m), (Houby)

Re: Re: Houby beztvaré (Fungi amorphy :)), 30.05.2015 13:50, Patrik(m), (Houby)

V půdě můžeme najít spoustu mikromycetů, takových terestrických mikromycetů bys mohl na jedné lokalitě najít víc, jak makromycetů, samozřejmě s příslušnýma vědeckýma metodama. Já se takýma věcma nezabývám a takový nález označuju jako ,,ňáká plesňa."

Re: Re: Re: Houby beztvaré (Fungi amorphy :)), 30.05.2015 19:52, Zdeno(m), (Houby)

...alias superfuj...

Toto nevím zda jsem již nedával, ale stále se s tím setkávám, a stále jsem nebyl schopen (spíše proto, že jsem se tomu nevěnoval) určit, o co se jedná. Roste v tenké (asi do 1 mm) vrstvě na rozkládajícím se dřevě dubů. Dřevo vypadá jako spálené (ale spálenka to asi fakt není). Poradíte? Díky a hezký víkend.

Re: Re: Houby beztvaré (Fungi amorphy :)), 31.05.2015 22:14, Tori(m), (Houby)

Procházela jsem Černého (Parazitické dřevokazné houby), a podobně by asi vypadaly 3 a více let staré imperfektní plodnice rezavce datlího. Kotlaba ho uvádí z dubů, javorů, jasanů, přičemž polovina nálezů na dubech je na ceru, potom hlavně na šípáku a dubu zimním. Ale jistá si tím nejsem. Až to příště v lese potkám, zkusím prozkoumat podrobně, taky by mě to zajímalo.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30