O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Houby na vzácných kapradinách, 18.05.2015 18:53, Patrik(m), (Houby)

Asi hodinku pěšky od našeho baráku je v lese na jednom stinném místě u potoku Setina rozsáhlý porost dosti velké kapradiny. Při srpnových luchanicách to tam bývá mírně zaplavované a jím se tam daří. Jedná se o pérovník pštrosí, nedávno zmiňovaný v zdenovu kvízu. V literatuře je uvedeno, že se jedná o zákonem chráněný druh v kategorii ohrožených druhů, a že často zplaňuje.Tady to ale zřejmě není možné, protože nejbližší dědina je cca 1 km daleko, možná víc.

Re: Houby na vzácných kapradinách, 18.05.2015 18:53, Patrik(m), (Houby)

Kdo by řekl, že na takové vzácné kapradiny můžou být přímo vázány nějaké houby?
Já jsem tomu též nevěřil. Hledal jsem však na nich minulý rok helmovky kapradinové a našel jsem velice zajímavou houbu. Pan S. Tutka mě ju zmikroskopoval a zjistilo se, že se jedná o číšovec pérovníkový, Woldmaria filicina. Na houbareni.cz a na mojích stránkách už ju v atlasu najdete, tak rychle, ať nejsme pozadu

Re: Re: Houby na vzácných kapradinách, 18.05.2015 18:56, Patrik(m), (Houby)

Ještě si nemůžu odpustit jednu vzácnost, která je pro některé hojností...Na jedné mojí lokalitě jsem minulý rok našel voštináče (tedy choroše voštinovité, Polyporus alveolaris) a letos jsem ho našel o půl kiláku dál, když jsem málem zakopl o větší jasanovou větev porostlou těmito krasavci, která ležela v lesním podrostu

Re: Re: Houby na vzácných kapradinách, 18.05.2015 19:07, alesjirsa(m), (Houby)

Zajímavý nález, gratuluji.

Re: Re: Houby na vzácných kapradinách, 18.05.2015 22:00, Tori(m), (Houby)

Super, gratuluju (k nálezu i Prostymu k určení).

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30