Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Meandry Orlice II., 08.05.2015 23:57, chorcheee(m), (O přírodě)
Slíbená reportáž:
Po asi 3 měsících jsem se zase vydal do luhů Orlice. Tentokrát za účelem nalezení sírovců a májovek. Jak jsem již avizoval, konalo se jen první. Na májovky asi ty nivní louky nejsou to pravé.
. Má první zastávka se konala v Bošínské oboře. Také jsem tu o ní již psal. Takový hezký tvrdý luh u Chocně. Tam jsem na mrtvém jírovci našel například tyto krásné řasnatky. Asi těžko říci, zda voskové (Peziza vesiculosa) či krátkonohé (P. micropus).
A poznáte co je ten "fuj" pod nima?

Re: Re: Meandry Orlice II., 09.05.2015 10:24, chorcheee(m), (O přírodě)
To jsem si na první pohled také řekl. Pak mne ovšem zarazilo, že je tam všude a často roste z teleomorfy spálenky skořepaté. Takže ano - nejpravděpodobnější je, že je to její anamorfa
.

Re: Meandry Orlice II., 08.05.2015 23:57, chorcheee(m), (O přírodě)
Poté jsem se již přesunul k jádrové části jedněch z nejzachovalejších meandrů a luhů Orlice, těsně za soutokem Tiché a divoké Orlice (u Týniště nad Orlicí). První malé bouličky sírovce žlutooranžového jsem našel již rozhlížením se z auta při svém přesunu. Dlouho zůstávalo jen při něm. Nechtěl jsem to vzdát. Chodil jsem podél Orlice asi čtyři hodiny. Nechtěl jsem to vzdát. U každé krásné, částečně odumřelé, vrby jsem si říkal: "Tahle je na sírovec jako dělaná! Proč tu není?" Nacházel jsem na vrbách leccos. Síťkovce, ohňovce obecné i hlenky.
Tuto jsem určil jako Síťovka pýchavkovitá (Reticularia lycoperdon). Souhlasíte?

Našel se i choroš šupinatý. Elderly, ale když je bída, sebral jsem i jej. Uvidíme, co se s ním bude dát... Nyní jsem to vzdát už ani nemohl. Byl jsem na druhém břehu, než jsem měl auto a tady mostů moc není. Musel jsem podél tohoto nepřátelského břehu prokličkovat až nazpět do Týniště (asi 5km), kde až jsem se mohl vrátit na "svůj" břeh. Po cestě jsem samozřejmě mnohé další našel.
Potěšila pěkná kolonie houževnatce tygrovaného (Lentinus tigrinus), které nedávám "in situ" protože jsem fotil z druhého břehu a foto není nic moc. Povšiml jsem si ale jiné zajímavé věci. Tyto houževnatce jsem našel poslední ca měsíc asi 3 x a biotop vždy stejný - mrtvé dřevo blízko nad hladinou. Asi potřebuje ten silný denno-noční výkyv lhkosti od vody...

Krom hlavního toku Orlice je tam mnoho mrtvých ramen a někdy je opravdu obtížné se orientovat, nejen kde zrovna jste, ale také "kde je řeka?". V jedné mrtvé tůni bylo i toto pěkné jezírko s lekníny.
To už nebylo daleko k mostu. Cítil jsem to v kostech. A opravdu - brzy se vynořily indicie města. Co víc, vynořil se i vodácký kemp s hospodou. V hospodě jsem prohodil pár slov se servírkou, a tento rozhovor vám tu opíši doslovně (včetně neverbální stránky. Myslím, že vtipné:

Vstupuji do restaurace celý uřícený, servírka sedí u stolu a vykuřuje.
Servírka [neochotně]: "Co to bude?"
Já: "Prosil bych jedno rychlé pivo".
S: "A jaké?"
J: "To nevím, nějaké, které třeba nepění a tak to bude rychle, jinak umřu žízní"
S: "Tak chcete desítku?"
J: [čtouc vývěsku pípy] "Hradecká desítka...hmm... a je to dobré?"
S: [žádná reakce]
J: "Tak na žízeň to dám" [úsměv]
No byl to strašný hnus. Ale vypil jsem, usmál jsem se na servírku a nechal ji 2 Kč dýška. Za pivo nemůže (a krom toho vidíte, jakou mi dala nadmíru - no stalo se vám to už někdy?), ale kdyby byla milejší, třeba by ji ten život také více bavil...

Stává se vám to také?: Jste v přírodě, vše je krásné, harmonické - jste středem vesmíru. Pak se vrátíte do civilizace a tam potkáváte zase ty vyhořelé a zakomplexované přizdisráče, kteří si snad i na vás snaží schladit žáhu, že jejich život není takový, jako si přejí, a že nedokáží nedělat si emoční dluhy a vyřešit svou minulost?
Proč většina lidí tak málo žije?! Vždyť nevíme, zda právě tento den nebude poslední! A co víc, jak říkal jeden můj moudrý, 55 letý přítel: "Dávám této podělané Euro-Americké společnosti jednu generaci. Pak se to musí zhroutit!" Mysleme prosím na to.
Rozdávat lásku a štěstí totiž jde i když je sami necítíme. To je takový zajímavý rozpor se zákony zachování
. Láska a štěstí se k nám ale bude poté vracet (že by tedy zákon zachování přes časovou smyčku?
).

No a tady sklizené houževnatce tygrované. To jsem zvědav, co s nima budu dělat
. Dobrou noc.

Re: Re: Meandry Orlice II., 09.05.2015 10:32, chorcheee(m), (O přírodě)
Máte prosím někdo nápad co s houževnatci? Já na ně nenašel žádný recept. Asi to nikdo krom hmyzu, chvostoskoků a měkkýšů nekonzumuje
.

Re: Re: Re: Re: Meandry Orlice II., 09.05.2015 11:49, chorcheee(m), (O přírodě)
Díky, že mne to hned nenapadlo. Vždyť jsem nedávno na nějakém fóru pěstitelů hub četl, že tygrovaný je na pěstování i jídlo skoro lepší než jedlý...