O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Zběhovce, 04.05.2015 14:14, Patrik(m), (O přírodě)

Včera jsem se ňákou chvílu v lese zabýval zběhovci a jim podobnými. Nevěděl jsem, že určování bude tak těžké. Fotil jsem dvě skupinky rostlin, které mě přišli nějak rozdílné. Ale vůbec neumím určit, jestli je obodvoje jeden druh, nebo je na jedné fotce zběhovec plazivý a na další zběhovec lesní. Poradí někdo?
Skupinka č. 1...

Re: Zběhovce, 04.05.2015 14:14, Patrik(m), (O přírodě)

Vyrůstala na kraji lužní louky podél potoka Setina...Měly takovéhle přízemní listy...

A takovéhle květy...

Další skupinka byla na kraju lesa u zbyslavických rybníků v trávě.

Ještě detail květů. Dokáže to prosím někdo určit?

Na závěr ještě jedna fotka naší ,,nekonečné" lužní louky. Proč nekonečné? Napadlo mě, že se podívám kaj končí ta louka, abych rozšířil své obzory. Šel jsem tak půl hodiny až jsem se dostal k takovým pár stromům, kaj jsem si myslel, že bude konec. Jenomže když jsem je obešel, takhle tam ta louka ještě pokračovala. A nenechte se mýlit obrázkem, tak vzadu ještě zatáčela a neměla konca. Taťka (který má u nás lesy prochozené víc jak já, bo tu žije od mala) sám říkal, že pořádně neví, kaj až to končí. Snad někde za Kyjovicama (což je dědina od nás asi 6,5 km daleko). Celý potok Setina je dosti starý a hodně dlouhý, jedná se o zajímavý tok, o kterém však bude řeč jindy. Tato louka vede podél tohoto toku a možná, že ještě dál, než si myslím.
Jen si představte, kolik druhů rostlin by se tam dalo najít a určitě i spousta zajímavých hub

Re: Re: Zběhovce, 05.05.2015 03:25, Kraken(m), (O přírodě)

Stačí se podívat na mapy Google.

Re: Re: Re: Zběhovce, 05.05.2015 13:19, Patrik(m), (O přírodě)

Fakt, to mě nenapadlo, tož jsem zjístil, že ta nivní louka se táhne dobrých 6 - 7 km podél toku a končí až někde kusek od Hlubočce (což je opravdu daleko).

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30