O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Prší..., 01.05.2015 23:52, chorcheee(m), (O přírodě)

Rád bych Zdenovi i Alešovi znovu poděkoval za kvízy a podělil se s vámi o dvě jsoucna. Asi na nedřevní houby nemám moc talent a jak se znám, možná se za rok budu zajímat zase o něco jiného (třeba o purpurové baktérie - ty jsou také zajímavé, jak mají jen jeden fotosystém ), ale díky kvízům si některé druhy určitě lépe zafixuji.

Na fotografii posílám teplomilný dub u nás nehojný. Ale třeba v NPP Randez-vous (tam kde užovka obojková potkala ropuchu) je jich spousta. Ty ostnité číšky žaludů jsou mezi našimi duby nezaměnitelné (tohle umí ještě dub uherský - Q. frainetto, ale ten je původní asi až na Slovensku). U nás se na něj možná výhradně váže rezavec datlí a Andersonův. Znáte?

Dnes jsem si také konečně našel originál písně, kterou můj kamarád léta hrává na akordeon. Vždy mi běhá mráz po zádech! I originál jsem dnes - během čekání na progres v kvízech - slyšel asi 15 x. Třeba vás také dojme... Zde je hrající odkaz:
odkaz

"...Prší, už jenom čtvrthodinka zbývá.
Prší, tak pojď a pomiluj mne fest!
Prší, dneska jsem naposledy živá.
Prší, zítra už s katem mám tu čest..."

Dobrou noc.

Re: Prší..., 02.05.2015 00:22, Tori(m), (O přírodě)

Má zajímavé listy. V opadaných číškách (a taky v oplodí kaštanovníku) může růst Lanzia echinophila. Kde má vlastně u nás severní hranici rozšíření (arboreta nepočítám) - na tom Lednicku?

Re: Prší..., 02.05.2015 11:10, gazela(m), (O přírodě)

Takhle ostnité číšky žaludů nacházíme v Prodašicích pod jedním dubem, říkáme mu cérový. Foto bohužel nemám, možná Zdeno?

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30