O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Cypheloidní plodnice, 01.05.2015 17:00, chorcheee(m), (Houby)

ještě - než vypukne velké kvízování, MLZ (mykoložka Lucie Zíbarová) mi povolila, abych tu vložil dvě její fotografie, které dnes dávala na Facebook a komentáře k nim. Přijde mi to takové zajímavé toto téma:

Henningsomyces puber (Číšovec pýřitý)

Jiří Kubásek: No to je tak krásně didaktické, že si dovolím Ti tu něco napsat, ju? Přestože obě dělají takové stejné minikalíšky, jsou úplně nepříbuzné. Číšovec je stopkovýtrusá houba (takže takový "hříbek"), zatímco kustřebička je askomycet (takže řekněme prototyp "smrž, ucháč, mísenka"). Takže tvárnost hub asi není skoro v genech (nebo je tam, ale jinak, než bysme si představovali). Zajímavé, co říkáte?

Lucie Zíbarová: Tvárnost je v genech, ale zde se projevuje paralelní evoluce.

Jiří Kubásek: No jo, ale to je takové zaklínadlo, které popisuje výsledek, ale né proces...

Lucie Zíbarová: Paralelní evoluce není proces?

Jiří Kubásek: Tak tedy sběrný koš procesů hnaných podobnými selekčními tlaky? Budeš s tím takto souhlasit? . A nebo tomu nerozumím?

Lucie Zíbarová: Jo budu .

Re: Cypheloidní plodnice, 01.05.2015 17:00, chorcheee(m), (Houby)

Hyaloscypha fuckelii var. alniseda (Kustřebička nejmenší)

Lucie Zíbarová: Samozřejmě že o tom jaké selekční tlaky jsou na plodnice hub víme.. houby .

Jiří Kubásek: No právě! Proč mají zrovna těch asi 7 základních tělních plánů a do toho se vleze 99,9% druhů (a to téměř bez ohledu na fylogenezi - kdyby každý plán představoval jednu větev kladogramu, je to v pohodě, prostě bysme řekli, že se to náhodou stalo). To třeba proč mají rostliny placaté listy (většinou kolem 0,2 mm tlusté) třeba víme. Do tlustších by špatně difundovalo CO2. Ale u těch plodnic se asi o "funkčnosti tvarů" ví málo, co říkáš? Já tedy vím ještě míň, anžto nejsem mykolog .

Lucie Zíbarová: Tak něco se ví, jsou třeba modely na to, jak husté můžou být lupeny, aby spory nenárážely do protějších, když jsou odmrštěny sterigmaty. Tuším, že existuje nějaká korelace u chorošů mezi velikostí pórů a velikostí spor.. ale je pravda, že evoluční tlaky je takové nic neříkající zaklínadlo.

Jiří Kubásek: ...a tmavobělky tu práci nečetly a stále dělaj strašně husté lupeny (podobně jako čmelák nečetl práci o tom, že by z fyzikálních pohledů neměl lítat)

Re: Re: Cypheloidní plodnice, 01.05.2015 17:03, chorcheee(m), (Houby)

Jé, já to zapomenul dát do "Houby". Ale ono je to zamyšlení stejně o přírodě jako takové...

Re: Re: Re: Cypheloidní plodnice, 01.05.2015 19:01, Patrik(m), (Houby)

Si moderátor, můžeš to tam přeřadit. Zajímavé pojednání, něco podobného, jako je ta kustřebička jsem našel v mokřadech u zbyslavických rybníků.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30