O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 11:54, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré poledne,

jak Patrik minule psal, že ATP je univerzální buněčné platidlo, tak mě to přimělo napsat studentíkům o tom, jak "blbé" platidlo či měkká měna to vlastně je:

"Často se můžeme dočíst, že molekula ATP nese ve svých makroergních vazbách (spojení jednotlivých fosfátových skupin) velké množství energie, a proto se ukázala jako vhodný buněčný přenašeč energie. Není to moc pravda. Molekula ATP je poměrně velká (Mr = 507 g mol-1 ) a ani maximální množství energie, které se může odštěpením fosfátu (změna ATP na ADP) přenést není nikterak ohromující (udává se kolem 45 kJ mol-1). Ještě o něco větší množství energie může být přeneseno, pokud se odštěpí dva fosfáty a z ATP tak zbyde AMP (adenozinmonofosfát). Tuto reakci však využívá jen minimum buněčných procesů. Když si uvědomíme, že katabolismem cukrů (viz kapitola dýchání) vznikne z jedné molekuly glukózy (Mr = 180 g mol-1) průměrně 34 molekul ATP (a další vysokoenergetické molekuly), bude nám hned zřejmé, že ATP nese mnohem méně energie než cukr. Konkrétně na jednotku hmotnosti přinejmenším 96 krát méně (507/180 x 34)!"

Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 11:54, chorcheee(m), (O přírodě)

"Uvěřitelný je pak údaj, že svaly maratonského běžce za 2 hodiny rozštěpily asi 60 kg ATP, tedy více, než běžec sám vážil! Pokud budeme uvažovat průměrnou buněčnou koncentraci ATP 5 mM (=2,5 g na litr) snadno můžeme odhadnout, že celkovou tělesnou zásobu ATP, musel tento běžec obměnit během závodu asi 600x (600 přeměn všeho ATP na ADP a zpět)! ATP by byl tedy velmi neefektivním přenašečem energie na větší vzdálennosti (tímto přenašečem je u rostlin i lidí většinou nějaký cukr). Naopak na buněčné úrovni, kde je difúze velmi rychlá, jsou obrovské toky ATP a ADP možné. ATP se tak během evoluce života stal univerzálním buněčným platidlem i když jistě spíše náhodou, než proto, že je pro tuto práci nejvýhodnější."

A tady si říkám, že jsem na borovici našel outkovku žlutavou (Diplomitoporus flavescens). Souhlasíte?

Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 19:41, chorcheee(m), (O přírodě)

Koukám, že námitky vůči mému výpočtu se nevyskytly, stejnětak námitky vůči určení dřevomilky. Tak nevím, zda jsem tak dobrý nebo tak moc mimo hlavní proud, že to nikdo nečte a/nebo nechápe .

Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:06, Patrik(m), (O přírodě)

Tady jsi asi mimo, my jsme tu hlavně na houby...S tím prvním bych samozřejmě souhlasil, výpočty však ohodnotit neumím, s matikou se moc nekámoším. Stejně tak ani nepředpokládám, že by ti někdo odsouhlasil dřevomilku, bo jestli si dobře pamatuju, tak dřevomilky zaujaly nejvíce tebe a aleše

Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:17, chorcheee(m), (O přírodě)

Ano, Patriku, kdo se ptá, ten se dozví . Hezky si do slov zhmotnil mé obavy .

Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:24, Zdeno(m), (O přírodě)

Čtu, ale nechápu...

Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:27, chorcheee(m), (O přírodě)

...a obávám se, že stejně to bude i se studenty ČZU. Ti sice recentně nějakou biochemii asi měli, ale zase většinou nedosahují Zdenovi inteligence, renesančnosti a zájmu o chod Světa...

Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:42, Zdeno(m), (O přírodě)

Ještěže ale alespoň v něčem Tobě a mlaďochům (zatím) stačím, tedy v mateřštině...Když jsem četl tu vědeckou smršť, zapamatoval jsem si jen, že špatně je slovo vzdálennost, ale právě omdlévám při čtení Zdenovi...Zdenovy jako otcovy...Potěšitelné je, že jsi použil slova většinou, takže úplně na dně snad nebudu...

Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:48, gazela(m), (O přírodě)

Já ti fandím, ale biochemie jde jaksi mimo mne. Můžu ti pomoci jen v tom, že ti prozradím, že "nedosahují Zdenovy inteligence" se píše s tvrdým y

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:50, gazela(m), (O přírodě)

Aha, než jsem to napsala, už je to tu.....

Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 21:09, vevanek, (O přírodě)

U mě je to házení hrachu na zeď

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 21:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Kolegové děkuji! Na základce jsem měl z diktátů vždy pětky (někdy jsem i házel sešity a žákovskou knížkou po učitelce). Proč? 1/ že jsem dysgrafik, 2/ že jsem na to kašlal a 3/že jsem brzy odhalil, že složitý pravopis je ne proto, že by to akurátnost jazyka vyžadovala, ale proto, aby společnost poznala blbce . = ten kdo se to nezvládne naučit.

Nyní je to už mnohem lepší = nesnažím se schválně na pravopis kašlat. Chybička se občas ale vloudí. Šířím tím ale poselství a šířím jej rád. Velcí lidé jsou vždy kontrastní a černobílí. Vemte si jména jako Zeman, Halík, Saudek, Landa, Einstein, Janáček a mnozí další. Vždy to byli či jsou zároveň geniové a zároveň neskuteční volové. V tomto, myslím, celkem zapadám i když jsem zatím pro Svět nic neudělal .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 22:06, gazela(m), (O přírodě)

Je pravděpodobné, že text i s nějakou pravopisnou chybou bude srozumitelný. Jen ale dáváš příležitost svým případným protivníkům. Nebudou-li tě moci napadnout z nějakého faktického důvodu, rádi se s výsměchem vrhnou na jakoukoliv zřejmou nedokonalost...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 22:49, Zdeno(m), (O přírodě)

No, no, to není o výsměchu, ale o akurátnosti, kterou chorcheeé předvádí zase v jiné rovině...S dysgrafií mám zkušenost a k posměchu to jistě není, což nevylučuje vhodnost na nedostatky upozornit...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 23:15, gazela(m), (O přírodě)

Prosím tě, to jsi nepochopil, já nemluvím o nás, já mluvím o protivnících obecně. Jen si přečti diskuzi na Náš Liberec. Když dojdou argumenty, tahá se cokoliv.... O Chorchéého výjimečnosti naprosto nepochybuji, mám ráda jeho fotky a články o čemkoliv (ač jim kolikrát ani nerozumím). A jeho taky. Prostě sem patří. S dysgrafií a dyslexií mám také osobní zkušenost, můj vnuk Toníček se s tím pere už nějaký ten rok. Jen chci říct, že znalost pravopisu je důležitá, protože hodně lidí ho zná...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 26.04.2015 06:37, Zdeno(m), (O přírodě)

A ti co ho znají jsou nebezpeční a nepříjemní, protože by chtěli, aby i druzí ho uměli a ctili. Vždyť mateřština je jedna z mála základních hodnot, kterou bychom si měli hýčkat a k jejíž oslavě a respektování stačí jediné: neproviňovat se vůči ní...Proto, prosím, nepovažujte snahu o dobrou češtinu od kohokoli za nějaké rýpání, povyšování se a stařeckou vrtošivost, ale za činnost sloužící výše zmíněnému. Řadu drobností opravuji okamžitě, ale chyby hrubšího kalibru by měly posloužit jako pomůcka i pro ostatní. Je to úplně stejné jako se špatně určenou houbu, když někdo opraví a dá správné řešení, také mu to nenáme za zlé, naopak...

Re: Re: Univerzální buněčné platidlo, 25.04.2015 20:29, alesjirsa(m), (O přírodě)

Tuhle houbu zatím neznám, takže bohužel neurčím.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30