Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

černé díry - taky příroda, 15.04.2015 00:22, chorcheee(m), (O přírodě)
jak jsem slíbil...
Hledaje jarní houby, našel jsem u Brantýsa nad Orlicí toto. Vypadá to jako celé železo…Babylon doom´s gun. – Nedokončený projekt vyvíjený v Íráku. 1/26 kanónu, který dokáže dopravit materiál na oběžnou dráhu!
[Černé díry, to je věc (Basset za mé recentní přemýšlení může!)! Jestlipak jste si všimli stejné věci jako já? Z počátku je to v kosmologii (a podobných věcech) všechno prudce logické. Je tam nějaký Horizont událostí, pod kterým je vše pohlceno černou dírou, dobře. Nyní jsme spokojeni – pochopili jsme fyziku (mechaniku) učiva ZŠ. V nějaké vzdálennosti od středu černé díry je její gravitační tíhové zrychlení stejné, jako rychlost světla. Když jsme blíže ke středu, nic neunikne. Ani světlo. Tahle plocha je kulová, když díra nerotuje. Když se otáčí, je šišatá. V rovině rotace se maximálně přičte odstředivá síla a tak je horizont událostí eliptický].

Re: černé díry - taky příroda, 15.04.2015 00:22, chorcheee(m), (O přírodě)
No, celé železo to není. Hmotnost by pak byla asi 58 tun (1510/26). Kdopak by to tam dopravil? Stojí to na dvou schnilých dřevěných špalících. Navíc vidíme sváry. 26 segmentů původního projektu bylo rozvezeno do významných muzeí světa. V Brandýse u Chocně ale asi žádný není…
[Potom S. Hawking asi vysadil prášky nebo si vzal moc houbiček nebo LSD (nechci urážet geniálního kosmologa, chci jen ukázat, že genialita a šílenství jsou neoddělitelné – v tom mi snad nebudete odporovat) a řekl si, že by bylo škoda, kdyby černé díry byly konečným stádiem existence energeticko-hmotového kontinua. Začal počítat a dopočítal se!].

Takhle to vypadá v ose…
[Wikipedie píše: „Kvantová mechanika připouští proces, při kterém vlivem neurčitosti v počtu částic ve vakuu neustále vznikají a opět zanikají páry částice-antičástice. Pokud jedna z takto vzniklých částic vznikne nad horizontem událostí a druhá pod ním, může první z nich uniknout do nekonečna a snížit tím hmotnost černé díry. Tento proces se nazývá Hawkingovo záření, nebo kvantové vypařování černých děr a byl poprvé popsán britským astrofyzikem Stephenem Hawkingem.“ . No jo, ale vypaření černé díry o hmotnosti našeho Slunce by tak trvalo zhruba 10 na 67 roků, což jistě uznáte, že je dost dlouho (mnohem déle, než je existence vesmíru - ca. 10 na 10 roků). Naopak „mikroskopické černé díry“, které předpovídáme jako vzniknutelné například při srážkách částic v obřích urychlovačích by zanikly v mžiku (dřív než interagují s jinou částicí, nasají hmotu, zajistí si „nesmrtelnost“ a nasají náš vesmír)].

[A teď mi řekněte, kdo chápete, z čeho vychází teorie vypařování černých děr? . Ale tohle blouznění, kterému už třeba já nerozumím je jistě sexy! Ve sborníku „Hledání společného jazyka“ (1988), který redigoval Dr. Ivan Šetlík (můj nedávno zesnulý fyziologický kolega – velikán) píše kosmolog, Dr. Bičák: „Připomeňme však, že obecná relativita v samé blízkosti singularit – na vzdálennostech menších než 10 na – 35 m (a hustotách větších než 10 na 96 kg/m krychlový) není již konzistentní teorií, je třeba ji kvantovat. Kvantová teorie gravitace není dosud vyřešena a tím není ani vyřešana teorie singularit.“ Myslím, že to platí dodnes. Souhlasíte?].
Na závěr tedy něco uchopitelnějšího: Přeslička největší (Equisetum telmateia) z PR Hemže-Mýtkov.

Re: Re: černé díry - taky příroda, 15.04.2015 05:52, Hanýžka(m), (O přírodě)
Jestli se svými úvahami o černých děrách snažíš dělat dojem, tak se ti to daří. Já Hawkingovi věřím, líp pak spím (kvůli těm urychlovačům). Jinak nepochopila jsem úplně jasně, čím jsi mi chtěl udělat radost, když víš, že sem chodím jednou za čas, ale i tak ti děkuji. 

Violka divotvárná (Viola mirabilis) z PR Hemže-Mýtkov. Dobrou noc!

Re: Re: Re: černé díry - taky příroda, 15.04.2015 13:04, chorcheee(m), (O přírodě)
Nic neberu (jako teda z oficiálních farmak), ale možná bych měl začít brát, což?
.

Re: Re: Re: černé díry - taky příroda, 15.04.2015 21:54, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, kombinatorika jediná dává extra malým nebo velkým číslům smysl. V normálním pojetím je víc než 10 na 80 neuchopitelné (tolik je tuším "klasických" elementárních částic ve Vesmíru...).