O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 17:41, mipera, (Houby)

Snad jsem si ji určila správně,

Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 17:41, mipera, (Houby)

objevila jsem ji na 4 modřínech,

Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 17:41, mipera, (Houby)

tyhle provazy byly hodně vysoko, lepší fotky nemám a neumím,

Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 17:44, mipera, (Houby)

prý je léčivá, mám ji naložit do alkoholu? Máte s ní někdo zkušenosti?
Ten světlý obrus tam je pouze na focení, noviny jsem nechtěla použít a nic jiného mě nenapadlo.

Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 17:46, basset(m), (Houby)

tak konečně vím, co to je
Vypadá jako Tillandsia usneoides - tilandsie šedá, luisiánský mech.

Re: Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 17:57, Patrik(m), (Houby)

Krásný nález, a docela vzácný na sběr

Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 18:21, vlk(m), (Houby)

...gratuluji...máš tam čisto a zdravo...v tom lese...

Re: Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 18:36, mipera, (Houby)

Díky.
... jak jinak může být pod Temelínem, než čisto a zdravo....

Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 18:57, vevanek, (Houby)

Já jsem to v únoru taky našla, ale zatím jsem se nepídila, co to je. Tak to mám vyřešené bez práce

Re: Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 20:44, karelzbrd(m), (Houby)

pozor, provazovek je několik druhů a pak je podobný vousatec...

Re: Re: Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 21:20, mipera, (Houby)

Díky za upozornění, vousatec musím ještě prostudovat, provazovky asi nemusím rozlišovat. Našla jsem toto:
PROVAZOVKY jsou velice bohaté nejen na vitamin C, ale také například na kyselinu usninovou, která má antibiotické účinky, proto je lze použít na výrobu léčiv například na kožní onemocnění nebo plicní nemoci včetně tuberkulózy. (Další látky: hořká esence, kyselina arachidonová, kyselina fenolová, kyselina linolenová, Mastná kyselina, Polysacharidy, sterol, vitamin C

Další nemoci: absces, hnisavé ložisko v těle, afty, antibakterický, antibiotikum, atletova noha, bolest v krku, bronchitida, chřipka, dermatitida, dyzentérie, úplavice střevní, enuréza, fungicid, prostředek na ničení houby, houbové infekce, infekce močových cest, kožní infekce, lišej kroužkový, dermatofytóza, nachlazení, pleuritida, popálenina druhého stupně, popálenina třetího stupně, pozitivní vliv na imunitní systém, sinusitida, zánět dutin, střevní potíže, tonzilitida, tuberkulóza, zánět hltanu) Pro její vzácnost je však pro nás prakticky nepoužitelná.

Re: Re: Re: Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 22:03, karelzbrd(m), (Houby)

no, u nás jsem ji "obdivoval" před 30 roky, kdy jsem se o její existenci dozvěděl z knihy jednoho regionálního spisovatele a výtvarníka Jana Čáky, kde ji popisuje jako Fabiánovy vousy (v Krkonoších asi jinak). Pak jsem ji začal objevovat i já a přirůstá a přirůstá a je běžnější. Asi za to prý může lepší vzduch vzhledem k úpadku průmyslu v Česku. Sleduji ji a fakt jede... Podobně jako další epifytický lišejník stužkovec - najdi na internetu, je několik druhů a je skvostný. Jeden druh vypadá jak exotická, doma pěstovaná kapradina parožnatka...

provazovka...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 22:29, mipera, (Houby)

hezký

Re: provazovka obecná - Krakonošovy vousy, 04.04.2015 22:07, karelzbrd(m), (Houby)

a stužkovec

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30