O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

doba medvědí, 31.03.2015 14:27, chorcheee(m), (O přírodě)

Buďte pozdraveni,

včera bylo v Brně jaro. Alespoň chvíli. Využil jsem ke krátké návštěvě PR Černovický hájek, která leží na jižním okraji Brna nedaleko mého přechodného bydliště.

Re: doba medvědí, 31.03.2015 14:27, chorcheee(m), (O přírodě)

Rezervace má asi 12 hektarů a je to něco mezi luhem a olšinou (olše tam převládají). Nejběžnější bylinou podrostu, zřejmě česnek medvědí. .

Ještě nekvete, ale brzy bude (u země jsou poupata).

Jistě by se tam daly najít houby - aktuálně třeba hlízenky orsejové a sasankové, ale neměl jsem štěstí.

Česnek medvědí (listy) jsem si nařezal až za hranicí rezervace (za červenými dvoupruhy). Po cestě domů jsem si uvědomil, že i tak jsem se možná dopustil přestupku, neboť každé CHÚ má ze zákona ochranné pásmo a tady si nejsem jist, co se v takovém ochranném pásmu smí a nesmí. Klidně mě považujte za hajzla, já mám svědomí čisté. Tím, že si nařežu pár svazků listů z milionu opravdu přírodě neškodím. Stopy sběru a okusu tam byly časté, zdravé a svěží trsy ještě mnohem častější...

Najdete vetřelce v česneku (krom mého batohu)? .

Re: Re: doba medvědí, 31.03.2015 16:19, Pavla, (O přírodě)

Á.on - je to on? Jestli jo, tak slib, že mi určíš jednu rostlinku, se kterou si od loňského léta nevím rady /až dohledám fotku, dám do určovny/. Díky Chucku BrNorrisi

Re: Re: Re: doba medvědí, 31.03.2015 17:26, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak když budu umět, určím .

Re: Re: doba medvědí, 31.03.2015 17:12, Tori(m), (O přírodě)

Podle zákona 114/1992 Sb. o ochraně přírody je v PR i CHKO sběr lesních plodů (mezi které patří, předpokládám, i česnek medvědí) povolen, pro PP jsou podmínky ochrany stanoveny individuálně. Sběr lesních plodů ani vstup mimo značené cesty není povolen u NPR a nejspíš nebude povolen ani u většiny NPP.

Re: Re: Re: doba medvědí, 31.03.2015 17:29, chorcheee(m), (O přírodě)

No, to by mohl být možná právě zakopaný pes jestli jsou to plody . Botanicky listy plody samozřejmě nejsou. A i logicky odnímání listů rostlinám většinou vadí víc, než plodů (plody rostliny dělají schválně proto, aby je někdo odňal - vítr, voda, živočich - a rozšířil semena...)

Re: Re: doba medvědí, 31.03.2015 17:28, MirekK, (O přírodě)

No jasne,Árón plamatý

Zde z blízka...

Jo, a poradíte mi prosím, jak nastavím v Zoneru, aby hlídal velikost fotek do 300 kB (tuším, že to tu někdo psal, že to má takto nastaveno)? Mám nastaveno procento komprese (70%), u méně kompresně náročnějších scén se v pohodě vejdu, ale třeba tady u těch členitých krajinek, limit přelezu a místní server to znovu procesuje...Což není příjemné. Dík moc a ahoj.

Re: Re: doba medvědí, 31.03.2015 18:57, Honzík(m), (O přírodě)

.ti to pošlu na mejla...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30