O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Brouk Votužilec a další lužní překvapení!;-), 31.01.2012 13:56, Forrest Run(m), (O přírodě)

Jestli jsem ho identifikoval dobře, mělo by se jednat o Střevlíka kožitého, sněžná varieta ...Carabus coriaceus, var. nivea;-)

Re: Brouk Votužilec a další lužní překvapení!;-), 31.01.2012 13:57, Forrest Run(m), (O přírodě)

...vyhrábnul jsme ho zpod listí, když jsem pátral po Jehnědkách volšovejch , pohyboval se asi tak rychlostí 2cm/min., to jeho oranžovej vochočenej roztoč byl podstatně svižnější a pelášil ze světla docela agilně-parazit nebo komensál?...podobný vídám i na chrobácích.....

Re: Brouk Votužilec a další lužní překvapení!;-), 31.01.2012 13:58, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Brouk Votužilec a další lužní překvapení!;-), 31.01.2012 13:58, Forrest Run(m), (O přírodě)

Našli jsme i dost různejch černorosolů, tohle bude asi bukovej, na habru....

Re: Brouk Votužilec a další lužní překvapení!;-), 31.01.2012 14:03, Forrest Run(m), (O přírodě)

Asi největší radost mi udělal Rezavec šikmý.....v lužním lese a navíc mimo vojenský újezdy, jsem se s ním ještě nesetkal...

Tady je návod na nalezení čágy!:-) Obvykle napadá nejstarší a největší stromy, který už nesou viditelný známky poškození....přes zdravou březovou kůru plnou fungicidních terpenů jinak nemaj spory šanci proniknout.....nejspolehlivější znak je proschlá koruna a ulámaný silnější větve....v době, kdy se začne čága manifestovat, už je K.O. minimálně třetina koruny....I.O. je nekroparazit, baští mrtvý dřevo, čímž sice přímo nepoškozuje živý pletiva, ale zbavuje strom mechanický pevnosti a stability, takže pak stačí, aby víc zafoukalo a strom se zlomí....koukejte po skořicově zbarveným dřevu na lomu, jak už to na Damyku zmiňoval Planeťák....další typ....hledej místa, kde byla ruská voj. posádka....podle mě je R.Š. u nás nepůvodní a jeho domovinou je Ukrajina a Sibiř....ruský/UKR vojáčci si přivezli spory na mundůrech nebo tancích a nevědomky je "zaseli" ve výcvikovejch prostorech, kde o náletovou břízu, notabene poškozovanou postřelováním, není nouze....až na weekendovou výjimku je nacházím na bejvalech střelnicích/tankodromech...ať už je to Vyškov, Libavá, Ralsko nebo Milovice(NB).....pozor, největší macíky jsem sebral na BÁZÍCH kmenů!
V Rusku se z něj dělá oficiální lék Befungin(lihovej vysokotlakej výtažek), kterej funguje od žaludečních vředů přes trable s játrama až coby nespecifický imunostimulans/imunomodulans na psolaris, astma, leukémie a různý typy rakoviny. Doma ho rozemelu v kafemlejnku a společně s Lesklokorkou lesklou i ploskou, Outkovkou pestrou, Hřibem žlučníkem a stročkama a fše buď nacpu do tobolek nebo z toho udělám "Dvojitou tinkturu", viz recept z Planety Hub.

Nebojte, nepropadl jsem grafománii...dělám si zásoby do Léčivýho Receptáře i do Atlasu, obojí použiju!:-)
Vzkaz pro Krakena-Kodliku, na čtvrtek je naplánovaná předávačka tobolkovače!:-)

Re: Re: Brouk Votužilec a další lužní překvapení!;-), 01.02.2012 13:08, Kraken(m), (O přírodě)

Je to otužilec kožitý! Fajn, jdu koupit tobolky.

Re: Re: Re: Brouk Votužilec a další lužní překvapení!;-), 01.02.2012 13:46, Forrest Run(m), (O přírodě)

Ty je kupuješ v lékárně nebo co? Měl jsem docela problém je sehnat za solidnější cenu, nakonec jsem se dostal pod 30 halířů i s Mehrwertsteuer

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30