Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 19:56, Patrik(m), (Houby)
Pokud chcete, nabízím k ní fotky, do atlasu bych dal jen Terčenka, Mollisia a pak vám doplním krátké info k rodu, kde bych uvedl poznámku o obrázcích jako cf. Mollisia cinerea (nebo Mollisia cf. cinerea), protože přece víme, že je můžeme zaměnit s rodem Tapezia...souhlasíte?
Re: Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 22:04, basset(m), (Houby)
Patriku, za mne ne. Atlas podle mne nemá být sbírka dohadů. Určitě uznáš, že není na jedné straně možné kritizovat Hagaru a na druhé straně dělat ...
Re: Re: Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 22:20, Honzík(m), (Houby)
...to znamená mikroskop (a u něj odborníka)...
Re: Re: Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 23:06, P.T.(m), (Houby)
Na houbaření jsme to vyřešili tak, že u rodů se spoustou mikroskopicky rozlišitelných druhů jsme vytvořili položku např. kosmatka sp., terčenka sp., plstnatka sp. A jen když má někdo tu svoji kosmatku mikroověřenou, založí položku pro ten jeden konkrétní druh a přesune fotky ze sběrné položky (pokud tam jsou). Je to takový, dle mě přijatelný, kompromis.
Re: Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 19:56, Patrik(m), (Houby)
Tady ještě detail zřejmě jiného druhu stejného rodu...
Re: Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 19:56, Patrik(m), (Houby)
A tyhle jsem fotil v dubnu minulého roku, tyto houby vyrůstají celé jaro a pak ještě na podzim...
Re: Re: Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 20:50, Zdeno(m), (Houby)
Kvalitní fotky...
Re: Re: Re: Prý vám chybí v atlasu terčenka, Mollisia, 14.03.2015 22:27, basset(m), (Houby)
Souhlasím s těmi směrem hore 
A na konec ještě přidám něco z letošního roku, podařilo se mi určit jako polštářnatku olšovou, Diatrypella favacea (syn. toccianena) na spadlé olšové větvi...
Jen pro srovnání...tohle je neupravená naořízlá fotka klasicky vyfocená...
A tohle je taktéž neupravená neořízlá fotka vyfocená přes lupu s optickým zoomem na vzdálenost ze které je normálně možné ostřit od 50 cm...tady jsem ostřil ze dvou cm přes lupu, proto jsem se ptal honzíka jak to fotil, že se mu to nerozmázlo, protože mě dělalo problém najít způsob jak stabilizovat lupu před objektivem...
Obě plodnice na řezu měly 1 mm...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30