O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

PR Jelení žlíbek, 11.03.2015 23:42, chorcheee(m), (Houby)

Dobrý večer, přidám pár fotografií z pondělní návštěvy PR Jelení žlíbek (nad brněnskou přehradou, alias Príglem). Toto například nevím. Je to na listnáči (asi dub) a vypadá to spáleně..

Re: PR Jelení žlíbek, 11.03.2015 23:42, chorcheee(m), (Houby)

ještě jedna...

Zde jsem narazil na vlčí mléka, která mají na vrcholku dírku (jako pýchavky). Jednu jsem podráždil již zde.

Další až zde. Vůbec si uvědomuji, že nevím nic o tvárnosti a fyziologii spor hlenek. Budou jistě "vyschnutí-tolerující", ale to je vše, co vím...

Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 15:50, P.T.(m), (Houby)

Řekl bych, že spory budou mít podobné vlastnosti jako u hub. Podobný styl života vedl k podobným adaptacím. Ale jestli klíčí spory desítky let herbářovaných hlenek, to nevím.

Zde se musím pochlubit "red-list nálezem". Ano, škrobnatec terčovitý (Aleurodiscus disciformis), který je CR - kriticky ohrožený, je - zdá se - kolem Brna celkem naleznutelný.

Zde zajímavá vatička (zdálky skoro vosk, ale věřte mi že dosti vatičkovitá na omak), o které opět nevím vůbec nic...

A zde zajímavé rourky. Recentně jsem koukal na dost fotografií pórnatek rodu Ceriporia a Ceriporiopsis. Přijde mi, že často - krom ústí rourek, která jsou pokryta bílým hymeniem - vykazují takovéto pórnatky růžové a fialové tóny. Co říkáte? Poradí mi někdo, co by to mohlo být? Ano, před 4 měsíci, když jsem o placatých choroších nic nevěděl, bylo snadné si nechat poradit. Nyní mi každý jen píše: "toto z fotografií určovat nelze" .

Ještě jedna:

Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 20:48, alesjirsa(m), (Houby)

Zkus se kouknout na pórnatku nahnědlou (Ceriporiopsis subrufa). I když ty fialové tóny jsou trochu neobvyklé.

Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 21:03, chorcheee(m), (Houby)

No to by byla bomba, kdyby to byla! Ta je CR a u nás je známa jen ze "Soutoku"...

Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 21:07, alesjirsa(m), (Houby)

Jak já říkám: "Náhody se dějí ..." Samozřejmě to také nemusí být ona, je to jen tip.

Tady je asi bradavkatka ostnitá (Eutype spinosa). Ale co to bílé? Napadení parazitem?

Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 17:28, Patrik(m), (Houby)

S těmito bych byl opatrnější, na přesnější určení pyrenomycetů je nutné vědět, jak vypadají plodnice na řezu, přesnější popis makroskopických znaků a správné určení substrátu. Ale bohužel u některých druhů je nutno i mikroskopické určení. Např. tady je záměna možná ještě za korovitku habrovou, kterou jsem už našel, oba rody se liší především ohraničením okraje stromat, vzhledem stromat a perithecii, a hlavně i substrátem. Podobnou korovitku tečkovanou tady ale lze vyloučit...

Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 18:27, chorcheee(m), (Houby)

Jj, souhlas! Korovitka tečkovaná to není (ta se zase dá snadno splést s několika jinými, jí podobnými, druhy ). Tvrdohouby mne fascinují, ale zároveň si uvědomuji, že bych se jim musel mnohem důkladněji věnovat tak 2 roky a pak bych je možná trochu znal. Také na ně nemám pořádnou určovací literaturu. Co prosím používáš Ty? Díky.

Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 19:37, Patrik(m), (Houby)

Jé, konkurenta delší dobu známějšího rád uvítám...to samé bych však řekl i já o dřevokazných nelupenatých druzích, připadají mě všechny stejné...když si však pořádně všímáš, zjístíš, že např. ta korovitka tečkovaná je skoro všude na listnatých spadaných větvích, za nějaký čas bys ji dostal jak v čechách říkáte do voka. Co se týče literatury, jsou to především cizojazyčné specializované weby (za chvíli dopíšu) a literatura asi nejlepší na určování spíše do rodů Klíč k určování bezcévných rostlin. o kterém jsem napsal více tady To si pořiď, prostuduj, a za chvíli na tom bohužel budeš jako já...a pak přijeď ke mně a popovídáme

Re: Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 20:14, Patrik(m), (Houby)

Chorchee, musím ti říct, že s tou jehnědkou si měl pravdu, nejspíš to bude olšová, jívovou mám tedy jen z jediné ověřené lokality, tam kaj jsem fotil ty jehnědky jsem našel nejspíš bradavkatku olšovou, olše tam byla jedna a já ji přehledl.

A na závěr hádanka, pokud máte zájem. Dva druhy chorošů ze spodu. Budete soutěžit?

Omlouvám se za přeslimit, ale pár dní zas nic nedám...

Dobrou noc.

Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 07:55, Honzík(m), (Houby)

...jeden šedobílej a druhej takovej nějakej...(kolik mam procent?)

Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 09:46, chorcheee(m), (Houby)

. Napovím - je to na buku.

Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 17:30, Patrik(m), (Houby)

Tak já mám mluvit spisovně a vy si tady klidně používáte nadnářeční celek zvaný Obecná čeština

Re: Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 18:30, chorcheee(m), (Houby)

Hele lingvisti, koukejte hádat mé houby, nebo se urazím .

Ta šedobílá má velmi malé rourky a bydlí v nich občas larvičky jedné zlaté mušky.

Ta masová (tady už je hodně stará) roste na bucích, je na choroše poměrně měkká a pružná a zajímavě voní ...

Re: Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 18:38, Joska(m), (Houby)

Zato ale Tvůj příspěvek v 17:28 je perfektní!
A vůbec nejde o to, jestli použít nářečí, nebo ne. Tvůj problém je (kromě ostatních banálních chyb - podmět/přísudek nebo mně/mě), že své nářečí od spisovnosti nerozeznáš a pak vznikají ostatní (banální) chyby.
A u vědeckého pojednání, kterým celkem opodstatněně hýříš, protože tomu "hovíš", je spisovnost nutností, ať už se Ti to líbí nebo ne.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 19:40, Patrik(m), (Houby)

Hm, tož to máš pravdu, proto jsem raději svou závěrečnou práci, kterou chce vyučující poslat na nějaký SOČ, nechal zkontrolovat mamce, která té češtině rozumí podstatně líp

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 22:17, Zdeno(m), (Houby)

Nějakou SOČ...Což je Středoškolská odborná činnost...Místní uživatel kríšo to dotahl do celostátního finale...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 13.03.2015 20:47, Patrik(m), (Houby)

Budu to brát spíš na zkoušku, nevěřím, že bych se dostal dál, ale příští rok to mám v plánu

Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 20:49, alesjirsa(m), (Houby)

Nevím, chorcheee.

Re: Re: Re: PR Jelení žlíbek, 12.03.2015 21:12, chorcheee(m), (Houby)

Tak prozradím:

Šedobílý hymenofor je lesklokorký ploské. Dokonce, jak nyní koukám, je tam pěkně vidět jeden výletový otvor té Agathomyia wankowiczi.

Masově zbarvený je od smolokorky bukové. Tady je zcela rozlitá, ale to ona může na spodu kmenů udělat...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30