Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: Jenom tak, 10.03.2015 16:00, Pavla, (O přírodě)
... to bude určitě ta východní (asijská). Je to pažravec pověstný svým apetitem. Vinaři, vinaři, dejte si majzla, tato invaze z východu se ráda a vesele množí ve vinohradech. Jinak Fando, ode mě dneska za všechno jednička, jak jinak než ... s hvězdičkou ;)

Re: Re: Re: Jenom tak, 11.03.2015 13:11, chorcheee(m), (O přírodě)
Hmyzu nerozmumím, ale myslel jsem, že slunéčka jsou dravá, takže můžou vinařům pomoci se škůdci. Ale rád se přiučím, pokud, Pavlo, o této máš něco více ke čtení...Dík.

Re: Re: Re: Re: Jenom tak, 11.03.2015 19:39, Pavla, (O přírodě)
No to já taky ne, ale tykám si s Mr. Googlem. Tak snad jen ve zkratce. Východní slunéčka jsou schopná přežít téměř v jakémkoli prostředí, dokáží z něj vytlačit své evropské příbuzné a narušit tak ekosystém. Škodí i lidem, způsobují alergie a pokud jsou moc hladové, vrhají se na vinné hrozny, čímž zkazí chuť vína / hrůza pomyslet /. Němci zjistili, že jejich hemolymfa obsahuje nitrobuněčné parazity mikrosporidie neboli hmyzomorky, které patří do říše … ano … do říše HUB.
Asijská slunéčka jsou proti nim imunní, ale nákaza hmyzomorkami pro naše sedmitečky jsou fatální. Hemolymfa slunéček z Asie tak představuje rafinovanou biologickou zbraň. Nemám je ráda