O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 16:26, Pavla, (O přírodě)

jakkoli jsem si nemyslela, že by mě kdy napadlo chodit v zimě na houby, dnes je mi líto, že zimní „houbaření“ pomalu končí. Stačí si jen vzpomenout na pár výhod – v lese ani noha, jen ta sametonohá …

Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 16:26, Pavla, (O přírodě)

Nemusíte se tahat s těžkým košíkem ...

Neobtěžuje Vás protivný hmyz, o klíšťatech nemluvě ...

V zimě roste hub podstatně méně, což nahrává houbařům začátečníkům, majícím tak radost z určování, protože si vystačí s pár názvy, které si kupodivu i ohnivě lehce zapamatují ...

Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 18:47, alesjirsa(m), (O přírodě)

Hezké ohnivce.

Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 20:47, vlk(m), (O přírodě)

...všechno hezký, ale ta prťata jsou nej...našla jsi je díky tý žížalce...???...

Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 21:41, Pavla, (O přírodě)

Ne

Re: Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 06.03.2015 17:09, alesjirsa(m), (O přírodě)

Pavla spíš díky těm ohnivcům našla tu žížalku.

Nehrozí žádná otrava houbami ...

A najednou zazvoní zvonec, zimnímu houbaření je konec a jedna aby se pinožila v nové přehršli neznámých jarních hub... A než se zas trochu naučím ty jarní, logicky zapomenu ty zimní. Ách jo, houbař - ten těžký život má

Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 16:37, Zdeno(m), (O přírodě)

Příspěvek dle mého gusta. Vtipný, obohacující, mající myšlenku, hlavu a patu, zajímavé fotky, optimistický nadhled...

Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 16:43, Patrik(m), (O přírodě)

Trochu s tebum nesouhlasím, hub i v zimě roste docela dost druhů, a jejich určování bývá mnohdy složité stejně jako po zbytek roku, i když na jaro se těším ze všeckého nejvíc, jaro a podzim jsou totiž období, kdy vyrůstá nejvíc druhů askomycetů...jo a...s košíkem se klidně nemusíš tahat ani přes sezónu, vždyť to je jen tvé rozhodnutí, např. já jsem minulý rok ani na hřiby moc nechodil, Xerocomelly jsem ani nesbíral a praváky jsem bral jen ty největší...však jsem se minulý podzim soustředil jenom na hledání různých druhů kozáků a křemenáčů...ale letos, letos uvidíte i barevné hřiby rostoucí na severní Moravě, resp. v CHKO Poodří...a že jich tam je dost...

Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 17:16, Pavla, (O přírodě)

Ano, máš pravdu, že s košíkem se tahat nemusím, ale když si manžel poručí na nedělní oběd Xerocomellovou omáčku, tak ... se tahám ... a věř, že ráda ... a reakce cca 5 minutes later: Střelhbitě jsem si doplnila vzdělání a dodávám, že Xerocomelly rovněž do košíku už delší dobu nepřihazuji, upřednostňujeme omáčku Bolletovu. Uff, Ty mi dáváš, Patriku s tou latinou ;)

Re: Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 19:10, Patrik(m), (O přírodě)

No jo, xerocomelly jsou u nás plevel, ale například u babi na Opavsku, tam je to jediné, co mohou sbírat, a pak je tam vždy provokuju fotkami fůry praváků, a říkám, že ten plevel nesbírám

Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 17:10, alesjirsa(m), (O přírodě)

Moje řeč. Přesně tímto způsobem považuji houbaření v zimním období za výhodné. Jinak souhlas s Patrikem. Je překvapující, kolik hub v zimě nacházím. Kdo se rád v zimě kochá dřevomilkami, doporučuji obracet spadlé větve listnáčů, protože přinejmenším na každé druhé větvi najdete na její spodní straně nějakou pórnovitku, kornatce, pórnatku aj.

Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 19:15, Patrik(m), (O přírodě)

No téda, ty ses do těch dřevokazných nelupenatých pustil......to já si počkám, až ke mně někdy příjde chorcheee, a všecko mě to určí, u nás jich totiž roste víc než dost

Re: Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 19:19, alesjirsa(m), (O přírodě)

To já zase během týdne vždycky čekám, až mi někteří zkušení v Určovně určí houby nasbírané za víkend předchozího týdne. Momentálně je tam hub jako máku a ještě mi nikdo nic neurčil.

Re: Re: Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 19:48, Patrik(m), (O přírodě)

Na mě se ale nespoléhej, já umím jenom vřeckaté

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 19:56, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak to než pojedu k Patrikovi, abych se ty dřevomilkové povlaky pořádně naučil .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 20:22, alesjirsa(m), (O přírodě)

A co ty chorcheee, nemáš prosím alespoň nějaké tipy na ty moje neurčené houby ?

Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 17:37, MirekK, (O přírodě)

Pavlo,ty si nechas v nedeli od manzela neco poroucet?

Re: Re: Bude mi asi trošku smutno, 05.03.2015 17:42, Pavla, (O přírodě)

Ano, já to přímo vyžaduji, a nejen v neděli, ale i v sobotu. (Mezi námi houbaři - kdo má pořád ty víkendové obědy vymýšlet? Takhle co si poručí, uvařím)

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30