O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Meandry Orlice, 23.02.2015 11:03, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré dopoledne,

pokusím se o krátkou fotoreportáž. V pátek a sobotu bylo tak krásně, že jsem odzimoval svou Hondu NTV 650 Revere a každý den najel po 50 kilometrech. Rozhodl jsem se také navštívit soutok Divoké a Tiché Orlice u Albrechtic (asi 3 km jižně pod Týništěm/Orlicí).

Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 11:03, chorcheee(m), (O přírodě)

Tento ráz krajiny znám již blíže u Chocně. Plchůvky - Plchovice - Čermná nad Orlicí. Řekněme, že tam tento fenomén Orlice vyznívá. Za Týništěm (tedy už za soutokem) je to větší, rozlehlejší a asi hodnotnější. Rozsáhlé záhyby meandrů jsou tam chráněny jako PP Orlice, rekultivované mokřady pak jako Biocentrum Štěpánovsko.

Mrchy rybožravé (jak by je rybáři a vodohospodáři jistě nazvali) obtěžkávaly 140 ti letý topol asi v tisícovce kusů. A když jsem přišel blíž, vznesly se a bylo to jak v hororu "Ptáci" .

Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 18:59, Patrik(m), (O přírodě)

Nádhera, až půjdu v dubnu do CHKO Poodří, doufám, že na ně též narazím

Re: Re: Re: Meandry Orlice, 25.02.2015 17:15, svědek, (O přírodě)

Řeka to bude hezká, ovšem přemnožení kormoráni jsou škodná.

Tady jsem měl asi vyretušovat ten elektrovodivý provázek z kravského ohradníku zatoulajícesevší až k patě dubu. Ale co, někomu se to může líbit i s tímto rušivým prvkem. Lidé jsou různí a právě diverzita je základní podmínkou stability většiny ekosystémů (a vědci si dodnes lámou hlavu tím, proč jsou rákosiny kol rybníka, kde neroste skoro nic jiného, taky stabilní ).

Možná kornatec bezový (Hyphodontia sambuci) anžto rosto na bezu. Znovu ovšem musím místním ambiciozním mykologům (hlavně těm mladejm ) připomenout to, co je mi vštěpováno od zkušenějších: Takovéto houby se až na nečetné výjimky bez mikroskopu určovat nedají. Co hůř - dnes se už prakticky (= aby z toho vnikl vědecký článek) téměř nedají určovat ani bez molekulárněbiologické laboratoře .

Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 13:33, Véna, (O přírodě)

Jak píšeš. Může to být i pevník rozpraskaný, rostlo to na kůře, nebo na holém dřevě.

Re: Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 17:21, chorcheee(m), (O přírodě)

Toto pevník rozpraskaný (Xylobolus frustulatus) nebude. Na mé fotografii je dost zvětšené. Pevník rozpraskaný má tu mozaiku hrubší...

Re: Re: Re: Re: Meandry Orlice, 24.02.2015 09:57, Véna, (O přírodě)

Může to být bezový, přidávám fotku rozpraskaného, kde je vidět, že roste na holém dřevě, to jen pro porovnání.Čauky.

Taková trošku pěknější houbička nakonec: outkovka vonná (Trametes suaveolens). Po anýzu voní opravdu pěkně. Dočetl jsem se, že se v některých kulturách používá do kadidelnic (doma jsem si po usušení zkusil zapálit a opravdu: puch jak vod ropuch), a že vdechování kouře léčí bolesti hlavy (migrény).

Tak a mohlo by pro dnešek stačit. Chtěl jsem vám tu třeba ještě dát foto své motorky, ale protože je to má láska, neunesl bych jakoukoli kritiku . Ahoj.

Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 20:00, gazela(m), (O přírodě)

Až ty jednou napíšeš knihu a já se o tom dozvím, a jestli nebude jen o fujích, koupím si ji. Hezky se čtou, ty tvoje fotoreportáže

Re: Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 20:10, alesjirsa(m), (O přírodě)

Souhlasím ... Určitě líp než ty moje.

Re: Re: Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 20:33, gazela(m), (O přírodě)

Alešku, ty jsi naprosto skvělý kluk, ještě školák, a je úplně jisté, že "jednou budeš dál". Nesrovnávej nesrovnatelné. Rodiče, ale i tví učitelé, na tebe mohou být hrdí.
A totéž platí i pro Patrika

Re: Re: Re: Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 21:08, alesjirsa(m), (O přírodě)

Jestli učitelé, to vážně nevím, ale ... díky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Meandry Orlice, 23.02.2015 22:29, chorcheee(m), (O přírodě)

Gazela> Děkuji za pochvalu! Knihu bych někdy rád napsal, jen nevím o čem bude. Zajímám se o tolik věcí a jen máloco jsem dotáhl opravdu k profesionalitě! Nechápu, jak jsem ten doktorát z experimentální biologie mohl udělat .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Meandry Orlice, 24.02.2015 12:29, gazela(m), (O přírodě)

Neboj, bude líp, aneb: Když jsem dobrej, tak se neubráním:-)

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30