Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Ad kvíz..., 07.02.2015 20:46, Zdeno(m), (O přírodě)
Díky za napínavý průběh, jsem rád, že se zájem o páteční kontaktní sázkovou kancelář zvyšuje a boje o bednu vyostřily...Stran šťavnatky hajní podotýkám, že ta naše je léta nezpochybňovaná a jako takovou ji máme "ve woku"...Měli jsme ji xkrát na výstavách a na některých lokalitách rostla houfně (Bačálky...). Žíhanou jsem osobně nenašel. Včerejší snímek byl právem diskutován, protože se mi ta žlutá trochu nevyvedla.

Re: Ad kvíz..., 07.02.2015 20:46, Zdeno(m), (O přírodě)
Tož dávám snad lepší a přidám další snímek ze stejné lokality...Ryze teoreticky je ve hře i varianta, že je to žíhaná a my ji léta mylně interpretujeme...Nemyslím si ovšem po řadě nezávislých určení, že by tomu tak bylo...Ostatně existují i další podobné šťavnatky...

Re: Re: Ad kvíz..., 08.02.2015 16:28, Yohaness(m), (O přírodě)
Ano, je v tom trochu zmatek. Přidám jinou šťavnatku a historku k ní. V době, kdy jsem se houbám věnoval pramálo, v roce 2010, jsem našel v Českém krase tuto houbu, o které jsem si myslel (považte!), že je to nějaká divná holubinka. Fotky (strašné, fotil jsem jen dokumentačně, z ruky bez stativu...) jsem pak někam zasel a teprve před měsícem jsem je náhodně objevil. Seznal jsem, že jde asi o šťavnatku. Poslal jsem tedy tyto dvě fotky, i přes tu hroznou kvalitu, Michalovi Mikšíkovi, který šťavnatky umí, aby mi řekl svůj názor. Sdělil mi, že jde o šťavnatku teplomilnou - Hygrophorus pseudodiscoideus, což je houba, která roste ve Středozemí.

Re: Re: Re: Ad kvíz..., 08.02.2015 16:31, Yohaness(m), (O přírodě)
Znamená to ovšem, že bych se měl letos pokusit jí znova nalézt a pořádně zdokumentovat.

Re: Re: Re: Re: Ad kvíz..., 09.02.2015 15:38, chorcheee(m), (O přírodě)
No, to teda...
MM, jak jsem na houbareni.cz seznal, vydává knihu s víc než 1000 českých a slovenských hub. Kde na to má člověk stále brát peníze...zejména, pokud je nezaměstnaný
.