Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Pevník rozpraskaný, 28.01.2015 21:14, chorcheee(m), (O přírodě)
Dobrý večer, dnes bych vám rád v rychlosti představil pevník rozpraskaný (Xylobolus frustulatus) fotografovaný tuto neděli během mé krátké procházky po NPR Hádecká planinka. Houbičku jsem neznal, až mi včera určila Lucka Zíbarová
.

Re: Pevník rozpraskaný, 28.01.2015 21:14, chorcheee(m), (O přírodě)
Roste roztroušeně na odkorněném dřevě dubů, vzácně i na kůře (na té Hádecké planině jsem jej i tam potkal).

Také bych rád Patrikovi a P.T. poděkoval za sondu do obecné mykologie. Ta dlouhodobá existence dvoujaderných buněk plodných hyf mycélia i sporokarpu (plodnic) je vážně zajímavý fenomén, který jinde než u stopkovýtrusých hub pravděpodobně nenajdeme.
Toto jsem sice věděl (abych se pochlubil
), ale napadá mne, že nevím jak je to u hub vřeckovýtrusých. Poradíte?

Re: Re: Pevník rozpraskaný, 28.01.2015 22:30, P.T.(m), (O přírodě)
U vřeckovýtrusných hub je dikaryofáze také přítomna, ale kratší dobu. Na začátku jsou zase dvě spory s haploidním jádrem, z nichž vyklíčí primární mycelium. U stopkovýtrusných v podstatě hned primární mycelia splývají a vzniká sekundární mycelium. U vřeckovýtrusých prim. myc. vytrvá delší dobu. V okamžiku, kdy je indukováno pohlavní rozmnožování, na myceliu vyrostou pohlavní orgány, samčí antheridium a samičí oogonium. Samčí pohlavní buňka doputuje do oogonia a splyne se samičí pohlavní buňkou, ale jádra nesplynou. Takže ze vzniklého splynutí vyrůstají tzv. askogenní hyfy, na kterých posléze vznikají vřecka (ascus) a právě tyto hyfy jsou dikaryotické. Jádra splynou při vzniku vřecka, diploidní jádro se pak redukčně rozdělí na čtyři a ty následně prodělají ještě mitózu, takže výsledkem je osm haploidních jader, tedy osm spor. To je, jak známo, základní počet výtrusů ve vřecku.

A poslední věc: Rád bych poděkoval všem za příjemné a nekonfliktní prostředí na ohoubách. Někteří z vás víte, že mám poslední týdny s čím srovnávat
. A taky díky, že jste na mě hodní. Ahoj.
Re: Re: Pevník rozpraskaný, 28.01.2015 21:27, alesjirsa(m), (O přírodě)
Pěkné fotky. Zajímavá to houba.