Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

PR Coufavá II., 24.01.2015 23:02, chorcheee(m), (O přírodě)
Kolegové,
Rád bych vám dnes trochu představil jedno území, které je na dřevomilky fakt úžasné. PR Coufavá leží asi 2km od Soběšic. Tedy je nejen pro Brňany velmi dostupné. Hanýžka až to zde bude číst mne sice zase pokárá, že chodím a navíc nabádám ohoubaře navštěvovat PR, kam se asi nesmí, ale neobávám se, že po mém příspěvku se tam pohrnou davy chorošochtivých ohoubařů
.

Re: PR Coufavá II., 24.01.2015 23:02, chorcheee(m), (O přírodě)
Ohleduplný a pozorný návštěvník tam ovšem může najít, pozorovat a fotografovat hojnost dřevních hub (v jinou dobu asi i nedřevních). Jak jsem tu na sebe nedávno také naprášil, byl jsem také v NPR Ranšpurk, jednom z našich nejcennějších nížinných pralesů. Mohu snad tedy trochu srovnávat. Hanýžka mi jistě bude oponovat, že je to neporovnatelné, ale já přesto tvdím, že Coufavá mne nyní učí houby víc! To množství ležícího dřeva v různém stadiu rozkladu, zejména bukového a smrkového (jak na fotografiích sami vidíte) je impozantní.

Množství (biomasa) velkých chorošů mi také přijde mnohem větší než z mé jedné krátké návštěvy Ranšpurku. Prostě na každém volném místečku dřeva něco roste…ať už tenounký povlak nebo velký choroš. Ano, na Soutoku jsou vzácné druhy, které často nikde jinde nenajdeme. Také je toto tradiční „houbové území“ velmi prozkoumané. Přesto mi PR Coufavá učarovala ještě víc. Těžko se to popisuje, je to prostě pocit…
Pokusím se zjistit, zda tam někdo na houbách bádal a zda existuje inventarizace (pokud víte a poradíte – předem díky). Je to maloplošné chráněné území, kde se nepochybně chrání houby, takže by mohlo. Těch druhů tam bude hodně. Udělal jsem tam spousty prvonálezů, mnoho materiálu mám ještě neurčeného. Že je to bohaté nejen na množství, ale také na druhovou pestrost mi přijde naprosto jasné. Pokusím se vám tu některé postupně dávat. Ale já nějak nerad dávám houby, u kterých ještě neznám jejich totožnost.

Rozlohou není území velké. Wikipedie mi radí,že asi 22ha. Jádrová zóna, kde je množství mrtvého dřeva je ještě menší. Ale přesto stojí za to a určitě se tam ještě vrátím. Nyní ale musím promazat, protřídit a pokusit se určit těch 212 fotografií, které jsem tam učinil
.

Re: Re: PR Coufavá II., 25.01.2015 00:25, chorcheee(m), (O přírodě)
Kolegové a učitelé moji,
dovolím si jen zjišťovací dotaz. Přijde vám přínosné, když tady píši takovéto poměrně epické příspěvky? Třeba můj seriál o teorii (ale i praxi) focení se tuším s velkým nadšením nesetkal. Tady jsem si k PR Coufavá něco chtěl najít, takže jsem to dělal i pro sebe.
Jindy si však myslím, že "něco dělám pro někoho" (klasický spasitelský komplex zakomplexovaných lidí
), ale ten někdo mne často vyvede z omylu :D. Předem díky za upřímnost.

Re: Re: Re: PR Coufavá II., 25.01.2015 08:29, Yohaness(m), (O přírodě)
Přijde mi přínosné, když někdo přidá takový příspěvek o určitém houbově zajímavém území (např. já jsem tam nikdy nebyl), ale já bych tuto informaci napsal v jednom příspěvku. Ty napíšeš příspěvků pět a přidáš čtyři motivem stejné fotky. 
Další fotky hub z tohoto PR - to je samozřejmě super.

PR Coufavá - příklad, 25.01.2015 08:44, Yohaness(m), (O přírodě)
Rád bych vám dnes trochu představil jedno území, které je na dřevomilky fakt úžasné. PR Coufavá leží asi 2km od Soběšic. Rozlohou není území velké - asi 22ha.
Leží tam impozantní množství dřeva v různém stadiu rozkladu, zejména bukového a smrkového. Biomasa velkých chorošů mi také přijde mnohem větší než z mé jedné krátké návštěvy Ranšpurku. Pokusím se zjistit, zda tam někdo na houbách bádal a zda existuje inventarizace (pokud víte a poradíte – předem díky).
Takhe bych to považoval za dostačijící. Nic ve zlém - chtěl jsi upřímnost. :-)

A abych dal také nějaké zajímavé houbičky...toto by měl být houževnatec přivázlý - Neolentinus adhaerens (Alb. et Schwein.) Redh.

A toto nevím, ale napadla mne helmovka pařezová - Mycena tinntinabulum. Dobrou noc a houbové sny všem (italsky se to asi povie: Buona notte e sogni di fungi a tutti
).

Re: Re: Re: PR Coufavá II., 24.01.2015 23:12, chorcheee(m), (O přírodě)
Díky, Zdeno. Já jak jsem taková loňská houbová rychlokvaška, spoustu hub, které jste mne tu naučili nebo, které jsem se naučil jinde na netu nebo z Hagary) nacházím poprvé v životě... A pak si říkám "mám právo říct to je ona! když jí vidím poprvé v reálu??"
.