O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 20:04, chorcheee(m), (O přírodě)

Kolegové: Zdenova pozdně včerejší alegorie mne přivedla k zamyšlení .

1/ Pokusím se zde dávat jen fotky, které jsou jakž-takž vyfocené a v editoru jsem si s nimi poctivě vyhrál. Poslední dobou tady dávám fotky, které toto mnohdy nesplňují. Vydělávám si nyní doučováním (dnes jsem měl dvě) a hlavně jak víte, stal jsem se posedlý učením se dřevních hub. A tak to často dopadne tak, že na výběr a úpravu fotografií ponechám jen hanebně krátký čas...

...No ale teorii v praxi, přesněji vokázky "co se stane když..." nevynechám ani dnes .

Číšeňky na různou clonu, tady f4,5. Pokud chcete, můžete porovnat hloubku ostrosti .

Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 20:04, chorcheee(m), (O přírodě)

2/ Pokusím se tu psát - když se k tomu dostanu - co se mi na konkrétních fotkách nelíbí. Na cizích, ale i na svých (a tady bych pak samozřejmě měl napsat, proč to nešlo udělat tak, aby se mi výsledek max líbil ). Zdenova snaha přimět lidi být lepšími je cenná, ale přijde mi, že moc jinotajná. Lidé (aspoň myslím) nemají většinou takovou sebereflexi, aby poznali a uznali, že jsou to právě oni, kdo dnes dal blbou fotku (mezi 50 jinými). Když už to sem dali, myslí si většinou, že je to dobré. Nebo se pletu? Je potřeba napsat "na fotce x uživatele y se mi nelíbí z a já bych to řešil tímto postupem...".

Číšeňky na f5,6

Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 20:04, chorcheee(m), (O přírodě)

Číšeňky na f8. .

A klidně mi číšeňky taky zkritizujte. Zajímá mne, zda mne chyby, které budete zmiňovat také už napadly .

Hezký večer.

Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 20:08, chorcheee(m), (O přírodě)

Pro Patrika, za číšeňkama vlevo, koukám, só asi ňáký askáčci. Nevíš vo které "go"? . Dík

Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 20:09, alesjirsa(m), (O přírodě)

Pěkné rozdíly clony, tohle právě teď nejvíc potřebuju vědět. Díky tobě jsem zase o něco chytřejší. Jinak všiml sis těch černých mrňavých "fuj" vedle těch číšenek ? (Tak to si mě mírně předběhl)

Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 20:54, basset(m), (O přírodě)

Když to chceš vědět, tak já bych asi volil jiný než totálně středový ořez a udělal bych to trochu světlejší - ale to je i otázka monitoru, který má každý nastavený trochu jinak.
Jinak pro mne je to zajímavý nález. Já je nafotil pouze jednou spolu s ryzcem borovým a objevil je až doma na monitoru

Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 21:03, karelzbrd(m), (O přírodě)

jo, uznávám, hezká ukázka práce s clonou, já jen nevím, zda je efektivní tady demonstrovat, kdo a jak a co fotil. Na to si myslím, že jsou weby určené fotografům. Tím se nezříkám toho, neradit a nepomáhat, ale tady mají být fotky hub, potažmo přírody a to takové, aby měly nějakou úroveň. Neříkám profesionální. To není účelem, ale zahltit web o houbách naukou o focení, no, nevím. Pro mne je "vyšší dívčí" diskuze o houbách, které neznám, neumím a neučím se je, ale respektuji to. Jsem sakra na houbařském webu a to respektuji.

Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 21:43, Yohaness(m), (O přírodě)

Tomuto názoru (od Karlazbrd) dávám palec nahoru.

Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 21:54, chorcheee(m), (O přírodě)

Nene, máte smůlu. Zdeno chce pozvednout fotokvalitu a já se rád obětuji . Budu neúprosný kritik .

Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 22:07, chorcheee(m), (O přírodě)

...no a nebo budu mít smůlu já, pokud mne vyloučíte (vyloučili jste už někoho pro "nevhodné chování" ?).

Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 22:23, basset(m), (O přírodě)

Doufám, že se budeš řídit dle: "Kritik je ten, co říká, jak by to udělal, kdyby to uměl."

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 22:30, Zdeno(m), (O přírodě)

Hm, vyjádřit tuto myšlenku se snažím už druhý den, ale asi chytrému napověz nefunguje. Nemám ovšem na mysli chorcheeého, ten se evidentně lepší a je jen otázkou času, kdy nebude co dodávat. Velmi zajímavá studie závislosti clony a hloubky ostrosti, kéž by to potřební vstřebali...Jinak bych samozřejmě ten obrázek ořízl...

Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 22:32, Zdeno(m), (O přírodě)

Nejde o neúprosnou kritiku, ale občas by některé fotky zasloužily alespoň otazník nebo povzdech...

Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 22:40, Zdeno(m), (O přírodě)

Vím, že Yohaness je čistým mykologem, ale nemyslím si, že by tyhle stránky měly být důsledně jen o houbách, přestože se tak jmenují...Mějme širší záběr, pro vědátory jsou další stránky, které jsou odbornější a více specializované...Samozřejmě by houby měly být většinové, ale sám karelzbrd by popřel sám sebe...Obrázky z přírody by, sakra, zrovna od něho sakra chyběly...

Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 21.01.2015 23:20, Véna, (O přírodě)

Ahoj Zdeno. K tomuto tématu jsem ti napsal soukromě.
Jinak dávám velký souhlas s karlemzbrd. Kvůli těmto výlevům, které odsouvají ostatní příspěvky do dáli, jsem sem přestal vkládat fotogfafie hub. Nevím, jestli je možné posílat konkrétní rady, cíleným užívatelům na jejich uživatelské jméno. Určitě by to pročistilo tyto stránky a rady by tak měly větší efekt. S pozdravem Véna.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 06:53, Yohaness(m), (O přírodě)

Mrkněte do VÝVOJE, dal jsem takový návrh...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 17:38, karelzbrd(m), (O přírodě)

souhlasím s Yohanessem, i když po přečtení dalšího názoru, jsem zase na vážkách. Rozdělení do témat může být složitější a někoho může odradit. Znám to z redakční práce, weby se podrobují lenosti čtenáře a přispěvovatele, jestli mi rozumíte - prostě co nejjednodušší cesta k tomu, co chce uživatel i přispěvovatel vidět. A teď babo raď.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 14:46, machaon, (O přírodě)

Souhlasím

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 18:50, Patrik(m), (O přírodě)

Abych se k tomu též vyjádřil...myslím, že kritizovat fotky druhým je dobrý nápad, ale jen těm, kteří by se chtěli ve focení zlepšit, někdy se tu totiž objeví nekvalitní fotky hřibů a tak, ale od lidí, co nestojí o kvalitu fotky, ale pouze o to se pochlubit s úlovkem...no, a taky já bych poprosil o nějakou tu kritiku mých fotek popřípadě, totiž jde mě o to, že u většiny mých nových fotek nevím, co by se na nich ještě dalo zlepšit a na co si příště dát pozor, a za chvíli si snad budu nechtěně myslet, že už nemám co zlepšovat, i když si myslím, že pořád se něco najde....
Taky souhlasím s tím, že by se tu měly sem tam dávat i fotky něčeho jinčího než sou houby, spíše pro zpestření a pokochání se i jinými krásami přirody...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 18:52, Zdeno(m), (O přírodě)

Díky za názor, na mail odpovím...Zatím jen nástřel názoru na Yohanessovu výzvu...Otevřete si seznam uživatelů a zamyslete se nad každým nickem, nad množstvím a frekvencí příspěvků, fotek, komentářů, prioritami témat každého autora, znalostmi, posuďte, co kdo dává a co dostává. Od toho nechť se odvíjí diskuse co a jak změnit...Já si jakousi inventuru nás v podvědomí vedu a bohužel mám na některé jevy dost vyhraněné názory. Nechci ovšem vnášet do předpokládaného tvůrčího kvasu předčasně svůj subjektivní pohled, nicméně konstatuji, že nebudu mít zásadní problém s jakýmkoliv řešením a případnými změnami...Jen lakonicky poznamenám, že my, co jsme léta žili na nahoubách i na houbaření, máme jiný žánrový styl a pojetí příspěvků. Stručná reportáž z aktuální vycházky do přírody je formátem, který nás charakterizuje...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 18:56, Zdeno(m), (O přírodě)

Jinak jsem přičinil před hodinou nový blog, kde se někteří možná poznáte...Užitečné odkazy...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 19:17, Patrik(m), (O přírodě)

Zajímavý článek,

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 21:44, Honzík(m), (O přírodě)

...precizní

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 23:09, Zdeno(m), (O přírodě)

Ha, poznal ses, že...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Budu přísnější na sebe i ostatní! :)., 22.01.2015 23:35, Honzík(m), (O přírodě)

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30