Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 00:12, chorcheee(m), (O přírodě)
Dobrý pozdní večer,
udělal jsem si dnes opět krátkou vycházku podél Svratky. Ani jsem nečekal kolik toho nafotím
.
Hned z počátku jsem našel síťkovec trojbarvý (Daedaleopsis tricolor). Ten by měl být velmi vzácný, ale jak jsem se od Lucie Zíbarové dověděl, Kotlaba a Pouzar letos molekulárními metodami potvrdili, že nejde o pořádný druh. Je to varieta od síťkovce načervenalého (menší, lupenitý hymenofor, rezavý až červený klobouk).
Když uvážíme, jakou variabilitu per se vykazuje síťkovec načervenalý (D. confragosa), asi to vážně nevyžaduje moc velkou "genetickou invenci" udělat něco takového
.

Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 00:12, chorcheee(m), (O přírodě)
Jak mi Joska před časem poradil, přihlásil jsem se do Facebookové skupiny "Houby, hlenky, lišejníky a mechy". Tam mi Lucie Zíbarová poměrně ochotně pomáhá určovat dřevohouby a já zase poměrně ochotně ruinuji svou image u pipinek, které houby neumí, dávají tam nekvalitní fotky, jsou na ně navíc hrdé a dožadují se, aby jim z takových byly houby určovány.
.
Když mi jedna taková napíše "Koupila jsem si zrcadlovka a myslím, že by se fotky neměly moc upravovat". Snad mi dáte za pravdu, že jsem ji musel napsat "Fotky ze zrcadlovky vyžadují úpravy většinou ještě více, než z kompaktu. Pokud tohle nevíš, možná sis ji koupila poměrně předčasně". No nebyla mi za upřímnost vděčná
. Jak mi tu psal nedávno Zdeno "Za upřímnost vděku nečekej".
. Ale uznávám, že má upřímnost je někdy přes čáru a hraničí s neomaleností...
Ale naopak jeden místní (a dost dobrý) amatérský mykolog si mne oblíbil a přestože mu tvrdím, že houby neumím, stále mi posílá dřevomilky k určení. Takto to budu mít asi vždy. 90% lidí mne bude nenávidět (či považovat za blbečka), 10% ve mne najde osobnost a odborníka...

Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 09:02, chorcheee(m), (O přírodě)
Za to, že mne mají rádi? Možná, asi - takto lidi coby stádo opravdu fungují...
Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 12:13, alesjirsa(m), (O přírodě)
10% včetně mě. Myslím, že když takhle pořád budeš určovat jiným houby a sám se tak budeš přiučovat, tak by z tebe jednou ten odborník mohl být. 

Re: Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 14:38, chorcheee(m), (O přírodě)
Děkuji za poklonu a motivaci!
.

Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 00:12, chorcheee(m), (O přírodě)
Dnes už jen dva pokusy se svou makropředsádkou, kterou jsem se tu již dvakráte chlubil, ale spíše teoreticky. Nyní dva snímky. Zde hlenka, kterou zatím neumím určit (ale je hezká). Není to maximální možné zvětšení, ale již dost přesahuje magickou hranici 1:1, od kdy se hovoří o makroobjektivu.

Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 14:52, chorcheee(m), (O přírodě)
Děkuji. Myslím, že ta makropředsádka se dost povedla (a to nemá být sebechvála, že jsem tak dobrej - je to spíš náhoda). Jsem schopen dosáhnout ještě většího zvětšení a problém zde není, že by to pak nekreslilo ostře jako spíše velmi malá hloubka ostrosti - asi bych už nezaostřil pořádně ani jednu tu bakulku (výrobci fotopřístrojů s malým čipem nedovolují nastavit větší clonu než f8- f11, protože pak už klesá ostrost celého záběru vlivem difrakce světla na té pidicloně...).

Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 16:08, basset(m), (O přírodě)
Ještě větší zvětšení už přímo v přírodě bude problém ještě z dalších důvodů - třeba špatné světlo, špatně dostupné místo, vítr a ... U toho světla myslím hlavně na úhel světla, odlesky a ... Větší drobotina se už asi dá fotit jenom doma, kde je možnost s tím manipulovat, jak je potřeba.
Na to, že si to udělátko dělal sám, je výsledek parádní.

Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) II., 16.01.2015 18:17, Patrik(m), (O přírodě)
Nemůžu uvěřit, jaký sis dokázal zrobit fajný produkt...jak vidím, učivo optiky ti asi šlo dobře
...asi po tobě budu za nějaký čas chtít zrobit jednu i na můj foťák
...(před objektivem totiž nějaké závity na přišrubování něčeho mám, ale nevím čeho - ve souvislosti s tím jsem nenašel žádný produkt, který by se na to nasazoval či co)...

A úplně na konec askáček velikosti dosti pod 1 mm (srovnejte s průměrem cév na řezné ploše pařízku), snad rod Hysterium.
Dobrou noc!