O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 10:03, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré ráno,

jak jsem slíbil, přidám pár střípků ze sobotního Ranšpurku a okolí. Protože toho mám hodně, a u spousty není určení, omezím se zatím na askáče (Patrik jistě ocení ).

Při hledání placatých fujů zjišťuji dva hlavní problémy:

1/ někdy nevím, zda to je lišejník nebo houba
2/ většinu druhů poznávám až podle fotek (= měl bych si pořídit botanickou lupu).

Začnu sazovkou (rod Daldinia), která většinou bývá určována jako D. concentrica (s. kruhatá).

Jak mne ovšem Lucie Zíbarová prostřednictvím svých úžasných stránek Mykologie.net poučila, tento rod je poměrně komplikovaný a má u nás více zástupců, kteří se dají rozeznat jen mikroskopicky.

Jinak takovéto až několikacentimetrové bochánky sazovek bývají v zachovalých lužních lesích prý běžné, pro mne to byl prvonález.

Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 10:11, chorcheee(m), (O přírodě)

Aha, než jsem dopsal, už koukám není "dobré ráno", nýbrž "dobré dopoledne" .

Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 10:03, chorcheee(m), (O přírodě)

Další je prsnatka (Rosellinia sp.). Takové asi 1 mm bobánky se zobánkem, no prostě ňadro . Nepříliš hojný druh rostoucí na mrtvém dřevu dubů ale i jiných listnáčů. Sedí na přetrvávajícím subikulu, jak je na fotkách vidět. Prakticky nerozeznatelné jsou druhy corticium a aquilla. Hagara se zmiňuje jen o prvním!

Vůbec: Ottova encyklopedie hub má v askáčích, jak zjišťuji, mnohem větší mezery než u hub stopkovýtrusých. I u basidiomycetů semtam i běžné druhy chybí (třeba liška nálevkovitá), ale u vřeckovýtrusých je to jak řešeto. Zatím ani nemám představu, zda jsou tam všechny běžné rody.... To bude spíš vědět Patrik, pokud s novým Hagarou pracuje...

Ještě jednou Rosellinia sp.

Tohle jsem si na dálku říkal, že bude dřevomor plazivý (Nemania serpens). Problém je, že je moc hladký. Skoro na všech fotkách, které se dají na netu najít má N. serpens hrbatý povrch zbrázděný zakončeními perithecií (baňičkovité plodnice, které na povrch stromatu ústí miniaturním otvorem).

Někdy jsou perithecia u mladých stromat opravdu z vnějšku nepatrná. Třeba mladé sazovky jsou hladké. Až na starších (a ta moje na předchozím obrázku je už dávno po smrti) se konce plodniček a tím viditelné ďubky či papily vynoří.

Přesto budu vděčný za případné rady, co jiného by mohlo být.

Ještě z větší vzdálennosti...

A na závěr podivnost nejzáhadnější. Našel jsem už skoro po setmění (že jsem se na to nevykašlal dřív ). Přesto mi tento povlak svou fialovou barvou hned praštil do očí. Bližším pohlede je jasné, že je to také askáč - dřevomor.

Z Hagara mi připomíná jen dřevomor fialový (Hypoxylum vogesiacum). Z legrace jsem poslal Lucii Zíbarové a ta mi potvrdila, že s velkou pravděpodobností to bude on (že mám zkusit reakci s hydroxidem ).

Pikantní je co píše Hagara: "Vyskytuje se velmi vzácně v podhorském až horském stupni" Co by tedy dělal v našem nejnižším luhu??

Nemáte někdo náhodou přístup k mykologické inventarizaci NPR Ranšpurk? Jestli tam už někdy byl sbírán??

Díky za pozornost a hezký den přeji!

Re: Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 10:10, chorcheee(m), (O přírodě)

Tady se omlouvám za nevěrné podání - tak živě fialový zas není! Protože už byla skora tma, přisvědcoval jsem jej LED čelovkou a ta je spektrálně ještě mnohem horším zdrojem, než blesk (= blesk je spektrálně dost dobrej).

Věrnější bude další fotka, kde je foceno na dlouhou expozici jen s ambientním světlem....

Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 15:19, Honzík(m), (O přírodě)

...s těma pásmama výskytu bych si moc hlavu nelámal.My jsme s Bassetem našli v Praze více druhů z podhůří a to ještě i pod jinejma stromama než se uvádí.Buďto je v těchto místech prostě nikdo zatím nenašel,nebo houby kašlou na vědátory a začínaji si růst kde a jak chtějí.A to jsem se ještě nezmínil o době výskytu...

Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 17:16, chorcheee(m), (O přírodě)

Jasně, ale hlásit se to musí .

A ještě celý kmínek přidám .

Re: Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 17:41, Hanýžka(m), (O přírodě)

Ahoj Chorchee, máš pěkné nálezy. Jak se ti podařilo sehnat všechna potřebná povolení na Ranšpurk? Děláš tam průzkum mechů nebo co to toto??? Možná to někde dole píšeš, ale chodím sem teď málo.

Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 18:06, chorcheee(m), (O přírodě)

Ahoj Hanýžko, právě jsem Ti chtěl psát. Poslala bys mi prosím mail na kolegu Tomšovského? Divnodřevohoubu (o které jsme asi mluvili) jsem sebral a poslal Lucii Zíbarové, ta vyloučila Antrodia variiformis (no bodejť rostla na listnáči ) a má podezření na Trametes (Trametopsis) cervina. A právě tahle houba, jak mi psala, putovala mezi rody Antrodia a Trametes, až se Tomšovský naštval a udělal pro něj rod Trametopsis. Takže by ji měl poznat. Ale v hospodě po Mykosvařáku mi z fotky k ní nic neřekl...Sem zvědav, co to nakonec bude. Myslel jsem, že s velkýma chorošema to nemůže být tak těžké, ale když i Velká Lucie Zíbarová váhá (podle položky, kterou jsem ji poslal poštou) a Tomšovský (Jak se prosímTě jmenuje křestním?, já jsem na ty lidi fakt ignorant...) mlčí, začíná mi to připadat dobrodružné .

Na Ranšpurk jsem vyrazil na slepo. Z Hlavní silnice od Lanžhota je takový hezký by-passek (slabá asfaltečka, asi 300m, která se vrací zas na tu hlavní - byl jsem tam už kdysi s lišejníkářema). Tam jsem zaparkoval před zákazem vjezdu. Cajk. Pak mě zarazila zamčená brána (podle GPS 3,2 km od NPR Ranšpurk. Sprostě jsem zaklel a bránu přelezl. Pak mě míjelo spousta cyklistů. Říkal jsem si, jak se tam dostali. No při zpáteční cestě jsem zjistil, že ve velké bráně je branka, která jde otevřít, a nemusel jsem přelézat .

Pak jsem šel šel, podle šipečky, až jsem došel k rezervaci. A v ní byla branka, která se dala v pohodě otevřít. Byl jsem Rath, že nemusím už nic přelézat .

Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 18:24, chorcheee(m), (O přírodě)

Jinak, pěkně si tu ověřuji, že co se má stát se stane. Dal jsem to jen sem a četla jsi to. Můžeš to říci Vladimírovi A. (že jsem se vlámal do NPR Ranšpurk ), který má se "Soutokem" velké zkušenosti (mám tu jeho článek ze Živy o houbách lužních lesů "Soutoku").

Někteří AM (amatérští mykologové) dávají fotky na ohoubach a na nahouby a na houbareni a k houbám a já nevím kam ještě, ale to bych nedělal nic jiného . I tohle než jsem napsal bylo skoro poledne a - ač nezaměstnaný - jsem si říkal, co jsem to za prokrastinátora

Re: Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 12.01.2015 19:04, Patrik(m), (O přírodě)

Zajímavé tvrdohouby, určení vypadá správné

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 13.01.2015 06:43, Hanýžka(m), (O přírodě)

Hele, jak se dostat na Ranspurk, to mi psat nemusis, 2roky jsme tam ted delali pruzkum. Akorat vyridit potvrzeni bylo dost narocny,tak se divim. To tam neni, jestli se tam muze? Ze by byla vyjimka jen na sber a auto? Jinak predpokladam, ze plodnici od Trametopsis nemas, bo sbirat tam bez povoleni je na flaknuti po rucickach a z fotky nevim, jestli je to k urceni. Nejde o dobrodruznost jako spis o limitech fotky, z exsikatu ti to Michal urci. Pracuje na Mendlovce, najdes ho tam mezi zamestnanci, titulu se nelekej, fakt neni tak starej, jen je dobrej. :-) Ale jestli jsi tam neco ulovil, tak to dones na prednasku, ranu pres packy zvladnes a aspon se neco dozvis. Jinak Ranspurk je ma zamilovana lokalita, jestli prijdes na moji prednasku, dozvis se par zajimavosti,o tam jeste roste.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 13.01.2015 07:21, chorcheee(m), (O přírodě)

Hanýžko, to si pleteš, Trametopsis mám přece tady od Svratky .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 13.01.2015 06:43, Hanýžka(m), (O přírodě)

Prvni prednaska je hodne zajimava - Holec - Boubin. 20.1. 17hod v Moravskem zemskem muzeu. Zvani jsou vsichni, bude to stat za to.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 13.01.2015 07:29, chorcheee(m), (O přírodě)

To je koukám příští úterý, děkuji za pozvání, přijdu. A kdy máš přednášku Ty, Hanko? Já ten papírek s rozvrhem, co jsi mi dala někde mám, někde mám....ale zrovna nevím kde .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 13.01.2015 08:50, Hanýžka(m), (O přírodě)

Vladimír pozdravuje a dělá ty ty ty - branka se dá otevřít, ale to prý neznamená, že tam můžeš bez povolení chodit. Naopak. Možná je to tam málo vyznačené, ale bez povolení se tam vůbec nesmí - je to opruz, ale zase je krásná lokalita lépe ochráněná, když tam nejezdí davy lidí a nepodupávají to tam. Jsem ráda, že jsi tam nesbíral, aspoň za to tě můžu pochválit. Já mám přednášku 3.3.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asko-Ranšpurk, 13.01.2015 10:57, chorcheee(m), (O přírodě)

Děkuji..

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30