O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Úprava fotografií, 11.01.2015 16:33, léto, (O přírodě)

Dobrej den vinšuju.
Před časem se mě Fanda ptal, čím že to fotím daňky.Odpověděl jsem tedy a napadlo mě, že bych mohl sesmolit příspěvek, co se s tím stane doma v editoru, protože stisknutím spouště to nekončí.
Techniku používám Canon EOS 1100D, objektivy EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 DC III a EF 75-300 mm f/4-5,6.Nádobíčko to není věru na nějaké velké úrovni, ale při troše úsilí se z toho dá vyrazit koukatelná fotka.Musím přiznat, že fotím do RAWu, což asi neocení spousta zdejších uživatelů.Zvykl jsem si na něj a jsem s ním natolik spokojenej, že RAW nehodlám opustit.Důvody proč používám RAW formátu jsou dva.Ten první je, že se fotka při úpravách nechová destruktivně, tak jako u formátu JPG.O tom druhým se rozepíšu podrobněji.Ukázkově jsem zvolil lesklokorku, na které to asi půjde vidět nejlépe.

Re: Úprava fotografií, 11.01.2015 16:33, léto, (O přírodě)

Narazil jsem na článek s názvem Exponujte vpravo.Většina foto houbařů se naučila fotit s odkrokovanou expozicí do mínusu, což je exponování vlevo.Já fotím na nulu a při zhoršených světelných podmínkách dokonce na hodnotu + 1/3 EV expozice vpravo.Ovšem člověk si musí hlídat tvorbu přepalu už v terénu.Výhodou je, že při expozici vpravo neztrácím detail tak jako u mínusu.Naopak ho tím zvýrazním.Po přepnutí do RAW modulu v zoneru jsem našel takovou docela zajímavou funkci, která se zeve HDR-světla.Ikona dvou překrývajících se čtverečků pod histogramem.Tam stačí jenom odkliknout už zmiňovanou funkci.Stane se totiž, že to ztlumí světla.Výsledek je docela překvapivej.Částečně to dovede eliminovat přepal.U míst kde to vypadalo, že tam nic není, detail vystoupí, protože ve skutečnosti tam něco je, jenom to není vidět.Ani to tolik nezkresluje barvu požerků, tak jako třeba při pohybu s úrovněma.Když chci projasnit stíny, odkliknu funkci HDR-stíny.

Re: Re: Úprava fotografií, 11.01.2015 17:59, chorcheee(m), (O přírodě)

Myslím, že RAW má smysl, pokud:

1/Vás baví s ním pracovat (není to záležitost na pár desítek sekund jako u základní úpravy jpegu) a

2/Máte slušný stroj resp. čip. Malé snímače vyžadují velký postprocesing, který aparát dělá dříve, než exportuje do jpg. RAWů je milion formátů, každý výrobce si modifikuje svůj a ne každý RAW editor umí "metadata" správně použít(ano i u RAWu se ukládá spousta dodatečných údajů, které mají vést k co nejlepší korekci např. poduškovitého zkreslení a chromatické aberace). Pokud nejsou správně implementovány, bude fotka z RAWu vypadat hůře, než "lživý, ale pečlivě vycizelovaný jpeg", který výrobce nastavil tak, aby fotky, které lezou z miničipu s kompromisní optikou byly koukatelné...

Fandovi originál daňka s ořezem tedy...

...a po ztlumení světel a ostatních úpravách.
Závěrem ještě chci ještě dodat něco k onomu vsazování skel dalekohledu do slunečních clon, nebo focení přes lupu.Kdo má závit na objektivu, může si pořídit close-up dioptrie.Já používám akira sadu 1,2,4,10 dioptrií závit 58 mm za pětistovku.Ale pozor! Zhoršuje kresbu a rozkresluje do rohů.

Re: Re: Úprava fotografií, 11.01.2015 17:32, chorcheee(m), (O přírodě)

No, a moje makropředsádka z dalekohledu a sluneční clony nezhoršuje kresbu ani do rohů. Tak to je lepší, ne?

Re: Re: Re: Úprava fotografií, 11.01.2015 18:52, Honzík(m), (O přírodě)

...a tos dokázal jak?

Re: Re: Re: Re: Úprava fotografií, 11.01.2015 19:49, chorcheee(m), (O přírodě)

To sám nevím, sám se tomu divím .

Re: Re: Re: Re: Re: Úprava fotografií, 11.01.2015 20:25, léto, (O přírodě)

Teď mě napadlo, že by se to dalo brát jako kritika, ale není to tak myšleno, ani nikoho nenutím, aby tuhle metodu používal.Je to jenom popis jak to dělám já, nebo rada chcete-li.Taky jsem slyšel " ...áááá RAW je na hodinu. " Upravit fotku v RAW formátu mi trvá ( vzdor všem hodinovejm předpokladů ) asi 30 sekund, protože tam není nic jinýho, než panel rychlejch úprav.Kdo chce, tak si z toho něco odnese.Kdo ne, je mi to jedno.Já se toho jenom nebál a zkusil jsem to.Výsledek mi vyhovuje a jsem s ním víc spokojenej.Je to jenom rada.Aby byly fotky dobře implentovány ( česky využity nebo použity) stáhl jsem si DNG konvertor, kterej pozná jakej z milionu RAWů používám a převede fotku do lepšího obrazu.
Stejně tak s těma makropředsádkama.Třeba Mlčoch nemá závit na objektivu, ale můžu mu poradit, že když si pořídí adaptér LA-52SX500 může si tam našroubovat stejnou sadu jako mám já, která je k mání na Stodolní ulici u jedné nejmenované firmy za 1080 Kč a měl by to pohodlnější než lupu.Ale jestli to udělá nebo ne je jedno.Jenom se snažím pomoct

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Úprava fotografií, 12.01.2015 16:52, Zdeno(m), (O přírodě)

Dobře děláš.... Jen pro pořádek: ne implentovány, ale implementovány...Je to z latinského implementum, tedy uskutečnění nebo naplnění...Implementace je věru oblíbené slovo pro proces uskutečnění záměru nebo myšlenky...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30