Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Peliny II., 07.01.2015 20:07, chorcheee(m), (O přírodě)
Zdravím,
jak jsem slíbil....
U Pelin nevím nic o houbách. Prý je to cenné naleziště...není divu. Jednak jde o lokalitu, která geomorfologicky vybočuje z průměru, jednak je v Chocni silná základna houbařů a mykologů pod záštitou Mykologického Klubu Choceň. Na jejich akce se sjíždějí i celebrity jako "Kudláček" a "Hanýžka".
Bohužel se vědečtěji o houby zajímám krátce. V Pelinách jsem se pokoušel již před lety počítat spíše kytičky.
No, a právě jsem si uvědomil, že jsem o tom psal před asi 3 lety krátkou, poněkud bulvární glosu pro časopis Vesmír. Dovolím si vložit, ať nemusím vybásňovat znovu...

Re: Peliny II., 07.01.2015 21:00, Forrest Run(m), (O přírodě)
A hlavně charizmatickej a pohodářskej předseda tamního mykospolku Libor Tmej a taky Terinka Tejklová, než se udělala pro sebe a vůbec to tam byla líheň na zapálený amatérký mykology!:-)
Na to, jaká je Choceň nebo třeba Slavkovský les(znáte Jirku Pošmuru?), tak jsou aktivnější a amjí lepší výsledky něž fšechny krajský organizace dohromady!

Re: Re: Peliny II., 08.01.2015 17:10, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano ano, slýchávám, že v Chocni není nic výjimečného, rád zjišťuji, že něco přec..

Re: Peliny II., 07.01.2015 20:07, chorcheee(m), (O přírodě)
Ad Opukový fenomén: Vesmír Vesmír 90, 704, 2011/12
S chutí jsem si přečetl článek pana docenta Jana Vítka: Opukový fenomén. Vždyť tam byla Choceň – mé rodné město – se svou skalní Přírodní Rezervací Peliny uváděna jako ukázkový příklad! Opukový fenomén jistě zasluhuje - vedle pískovcového či krasového fenoménu - svůj název. To, že je geograficky velmi omezen mu dodává nejen na prestiži vyplývající ze vzácnosti, ale také na ohroženosti. Jako adolescent jsem si v PR Peliny prováděl po několik sezón inventarizační průzkum rostlin (bez mechorostů, ty jsem tenkrát ještě neuměl).
Následující roky po tom prvním jsem vždy přidal pár nových druhů, abych se dohromady dostal na krásných 258. Na to, že PR má výměru jen přibližně 2ha a zahrnuje skalní výchozy a jeden břeh řeky Tiché Orlice, to není málo.
Trochu jsem však ochladnul, když jsem do rukou dostal oficiální inventarizaci AOPK, kterou prováděl choceňský rodák, botanik Dr. Vladimír Faltys. Měl tam tuším přes 450 druhů cévnatých rostlin.
Dr. Faltys však má v inventarizacích často více druhů než jeho kolegové a zlí jazykové ho (ze závisti?) očerňují, že si některé vymýšlí („vždyť tohle tam přece taky musí růst“). Ale ať tak či onak, tato jižně orientovaná skalní rezervace se suťovým lesem a stinným zalesněným břehem řeky Orlice je po botanické a jistě i zoologické stránce velmi pestrá. Trošku škoda je, že na louce podél Orlice (louka už k PR nepatří) se po mnoho let konají různé hudební produkce, Slavnosti piva a další akce, které město Choceň (z finančních a bezpečnostních důvodů) nechce mít na náměstí. Ten hluk, odpadky a močení návštěvníků do Orlice asi přírodě moc neprospívá.

Re: Re: Peliny II., 07.01.2015 20:17, chorcheee(m), (O přírodě)
Tak a jde se na pivo s křesťanským kamarádem. Přec nebudu stále zavřen mezi 4mi stěny...