Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Lodrant, 05.01.2015 14:35, chorcheee(m), (O přírodě)
Okolí rybníku Lodrant tvoří docela pěkné tvrdé luhy a tak jsou na ploše 197 ha chráněny jako stejnojmenná Přírodní Památka.

Re: Lodrant, 05.01.2015 14:35, chorcheee(m), (O přírodě)
Trochu jsem včera prochodil a našel hlívu i sametonožky a tento černorosol.
E. truncata, bych mu říkal; tedy černorosol uťatý.
Re: Re: Lodrant, 05.01.2015 16:52, alesjirsa(m), (O přírodě)
Pěkné, já už dlouho hledám hlívy a pořád na ně nemám štěstí. 

Re: Re: Lodrant, 05.01.2015 16:53, alesjirsa(m), (O přírodě)
Není to třeba nějaký ten pevník papírový, nebo jak se jmenuje.

Nejkrásnější houby rostou na borovici a pod borovicemi, to mi nevymluvíte. Nevím čím to je, ale borovice je vážně vyhledávaný mykorhizní partner i substrát hub, které nechtějí zůstat úplně tuctové
.
Toto bude kostrovka (Skeletocutis) - ty mají borovice rády, ale na běžnou k. beztvarou (S. amorpha) mi rourky přijdou až moc nachové. Každopádně nádherná houba, co říkáte?

A když už jsme u borovicomilek (vidíte, taky jsem zavedl nové slovo
), ještě jednu starší, kterou mi však ještě nikdo nikde neurčil. To přeci nemůže být tak těžké, co říkáte? Předem děkuji.

A na závěr srnky. I když je moc nefotím, tyhle jsem musel. Ta prostřední je jako někteří lidé. - Když se fotí, vždy právě mrknou
. Ahoj.

Re: Re: Re: Lodrant, 05.01.2015 16:23, chorcheee(m), (O přírodě)
Já naopak zjistil, že na ně mám talent (i když vím, že sebechvála smrdí). Většina dřevomilek jsou prostě charakteristické a mají plno znaků, které se dají nakoukat. Mnohem větší problém mám poznat (zejména když nemám v ruce) mnohé lupenaté. Jistě uznáte, že ta konvergence je tam strhující a to i mezi hodně nepříbuznými skupinami. Rody Galerina, Pholiota a Gymnopilus, třebas, mají druhy, které jsou si všicchni navzájem hodně podobné...