Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Konvergence , 30.12.2014 11:06, chorcheee(m), (O přírodě)
Dobrého dne přeji, zase přidám pár hnusných fotek s bleskem (2 jsou bez blesku)
.
Na houbách je bezesporu pozoruhodná ta morfologická konvergence - sbíhavost znaků, kdy nepříbuzné skupiny vytvoří stejnou nebo velmi podobnou tvárnost. Velmi dobře je to vidět u lupenatých, třeba kalichovek:
"Až s Ottovou encyklopedií hub (která byla podle spolehlivého zdroje přejmenována na toho "Ottu" bez vědomí autora!) si uvědomuji, jak jsou ty houby konvergentní. Kalichovky jsou mezi primitivními čeleděmi od strany 244 (rody: Rickenella, Loreleia) pak na str. 716 (Xeromphalina) a pak od 766 (Myxomphalina, Haasiella, Arrhenia, Omphalina, Pseudoomphalina, Omphaliaster...) A to jsem ještě pravděpodobně na některé zapomněl. No není to úžasné?"
Ale nejen. Oblíbená tvárnost dřevomilek je "pevníkoid". Vypadá to jako pevník, jmenuje se to často pevník a Stereum to není
.
Nejprimitivnější čeleď, která tvoří kožovité polorozlité plodnice s hladkým hymenoforem (tak budu pevníkoidy definovat) je asi Hemenochaetaceae - kožovkovité.
Z jedné strany jsou v systému lošáci a hrbolatky, z druhé třeba ďubkatec pohárkovitý.
Kožovka rezavá (Hymenochaete rubiginosa) je strašně běžná věc, která roste na dubových pařezech. Znáte?

Re: Re: Re: Re: Konvergence , 31.12.2014 09:07, chorcheee(m), (O přírodě)
Tak vida, vy to znáte...

Re: Konvergence , 30.12.2014 11:06, chorcheee(m), (O přírodě)
Kožovka tabáková (Pseudochaete syn. Hymenochaete tabacina) je taky běžná, ale přehlížená...

A teď už skočíme v Hagarovi ze strany 221 na str. 365 - Pevníkovcovité (Amylostereaceae).
Pevníkovec ztlustlý (Alymostereum areolatum). Kdybyste chtěli nějakou příbuznou nefujovou houbu, tak například lžičkovec šiškovitý nebo korunokyjka svícnovitá (obojí jsou ze sousední čeledi lžičkovcovité).

K pevníku dvoubarvému (Laxitextum bicolor) zas tak daleko skákat nemusíme - jen na stranu 373, nicméně už je to zase jiná čeleď - korálovcovité. Asi nemusím psát, které krásné rampouchovité houby jsou mu blízce příbuzné
.

Však závěrečný skok bude rekordní - až na stranu 609 do čeledi klanolístkovité.
Představuje se nám pevník nachový (Chondrostereum purpureum), blízký příbuzný klanolístky a pstřeně dubového. Jen pro představu - již jsme přeskočili hřibovité houby a nacházíme se v nejpokročilejších skupinách basidiomycetů. A stejně se tu najdou fuje... Člověk si až říká, "že to mají vůbec tak chytré houby zapotřebí?"
.
Ano, všimli jste si správně - pravý pevník jsem nedal žádný. Čeleď pevníkovité začíná na straně 358.
Tak, díky za kontrolu, že jsem určil dobře (dřív než dám do atlasu) a mějte se.

Re: Re: Re: Konvergence , 30.12.2014 11:32, chorcheee(m), (O přírodě)
No, to je ta konvergence
. Já se to asi taky nikdy nenaučím, ale mám k čemu směřovat
.

Re: Re: Re: Re: Re: Konvergence , 31.12.2014 09:16, chorcheee(m), (O přírodě)
To je jinak než v Hagarovi
.