Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Včerejší Bošínská obora, 27.12.2014 17:38, chorcheee(m), (O přírodě)
Zdravím houbomily a začnu jedinou nedřevní houbičkou, kterou jsem včera vyfotil. Napadla mne čirůvka špinavá (Tricholoma sordida), kterou jsem nikdy neviděl, však dávala ji zde před chvilkou (asi dva týdny) Hanýžka. Co říkáte?

Re: Včerejší Bošínská obora, 27.12.2014 17:38, chorcheee(m), (O přírodě)
A pokračujeme v dřevních houbičkách. Říkat jim fuje je sice vtipné, ale přece u toho nezůstaneme?
. Co říkáte?
Tomuhle říkám pevník plstnatý (Stereum subtomentosum).

A tomuhle také říkám pevník plstnatý. Včera jsem tu v Atlasu psal, že na rozdíl od pevníku chlupatého (S. hirsutum) netvoří většinou tak rozsáhlé rozlité plochy (nýbrž valijó hned do klobóku), ale nyní vidím, že buď pěkně kecám, nebo toto není pevník plstnatý. Možná jste mne udělali tím (m) prematurely. Co říkáte?

Dřevomor mnohotvárný ((Annulo)Hypoxylon multiforme)) ve společnosti dřevomoru červeného (H. fragiforme). To by mohlo být, co říkáte?
.

A na závěr dvě polorozlitky. Zatímco z tohoto (na fotce vpravo) podle mne vyroste outkovka hrbatá (co říkáte?)...

Re: Re: Re: Včerejší Bošínská obora, 28.12.2014 15:33, chorcheee(m), (O přírodě)
Dovolím si odporovat. Konzistence (dosti tuhá) vzhled (jako by byl ze sádry) a vršek, na kterém se začínají rozrůstat jednobuněčné řasy dle mne usvědčují jasně outkovku hrbatou. Takto bypadá stejná plodnice z vrchu:

...z tohoto nevím co vyroste.
. Hezký večer a dřevomilkám zdar, anžto jsou nejlepší. A neříkejte nic!
.

Re: Re: Re: Včerejší Bošínská obora, 27.12.2014 18:44, chorcheee(m), (O přírodě)
že? Já se tak těším, až je budu všechny umět! I ty poprašky a povlaky, které nemají žádný hymenofor a bez mikroskopu se nadají poznat. Co na tom, naučit se je jen tak na sucho podle Hagara můžu, že?
Re: Re: Re: Re: Včerejší Bošínská obora, 27.12.2014 20:03, alesjirsa(m), (O přírodě)
Tak mi dej vědět, až jich budeš umět hodně. ;)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Včerejší Bošínská obora, 27.12.2014 21:32, chorcheee(m), (O přírodě)
Tak bude to asi nějakou chvíli trvat..