Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Přesametonožkováno, 17.12.2014 23:13, gazela(m), (O přírodě)
Za plotem vidím tři pařezy, na nich krásné penízovky sametonohé. Chtěla bych je sklidit nebo aspoň vyfotit
Re: Přesametonožkováno, 17.12.2014 23:13, gazela(m), (O přírodě)
Jenže ten plot je kolem místní vodárny a na bráně je cedule oznamující, že objekt je střežen psy. Nikde nikdo, s kým by se dalo domluvit, dokonce ani ti psi nebyli vidět. Ale, co když tam někde, za rohem.....ne, tak odvážná nejsem, abych...přes plot...Pokušení je ale veliké:-)
Musím jinam. Jó, jsou i jinde, není těžké je najít
Jejich oranž v šedohnědém lese přímo svítí. Fotím, jsou to moje letos první
Zralé jsou tak akorát, jeden trs si chci uloupnout. Jenže tam, kde už by nemělo být nic, jsou další asi 9 cm dlouhé kořeny
V Papouškovi je popsaná vzácná kořenující penízovka letní. Že by to byla ona? Nebo je to normální a jenom já o tom nic nevím?:-)
Re: Re: Přesametonožkováno, 18.12.2014 05:44, MACEK, (O přírodě)
Hezký foto a pro houbaře jistě potěšující. Lesy Drahanské vrchoviny jsou antisametonožkové. Zatím ve svém houbařském snažení jsem je nenašel. Jiný kraj, jiný mrav a platí to i o podhoubí/myceliu/.
Re: Re: Re: Přesametonožkováno, 18.12.2014 10:58, gazela(m), (O přírodě)
Dík, a jen taková připomínka, vy v celé republice jste měli v létě houbařské hody a my tady nic nebo skoro nic.
A druhá poznámka: je zarážející, že i houby z poloviny prosince jsou červivé
Re: Re: Re: Re: Přesametonožkováno, 18.12.2014 13:20, Zdeno(m), (O přírodě)
Retence těchle plodnic může být dlouhá, protože zřejmě jde o "reaktivované" anabiozní houby, které mohly vylézt třeba už před měsícem, zaschnout a opět oživnout. Sametonožky to ostatně mají takhle nastavené...Mezitím se staly kořistí...
Re: Re: Re: Re: Re: Přesametonožkováno, 18.12.2014 13:37, petras, (O přírodě)
Část té krásné hlívy,co jsem dával nedávno,byla taky červivá.To bylo poprvé,nikdy předtím jsem to neviděl.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přesametonožkováno, 18.12.2014 16:20, Patrik(m), (O přírodě)
To je asi tím, že hlívy většinou vyrůstají v chladném počasí, kdy je hmyz ukrytý, jenže teď je nad nulou, takže bedlobytky můžou z vesela napadat houby...
Re: Re: Přesametonožkováno, 18.12.2014 07:52, Zdeno(m), (O přírodě)
Penízovka letní má bílé lupeny...Už tady také byla v kvízu...
Re: Re: Re: Přesametonožkováno, 18.12.2014 11:02, gazela(m), (O přírodě)
Věřím, ale jen u té p. letní jsem našla zmínku o tom, že takhle kořenuje
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30