O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Vzácnosti (možná) :), 17.12.2014 12:07, chorcheee(m), (O přírodě)

Kolegové, koukám, že mi zde ujel vlak. Včera jsem dával nějaké běžné houby do atlasu (jak stárnu, chci aby tu po mně něco zbylo ). A tady nyní samé vzácnosti...

Já žádné vzácné houby neznám (nebo kecám - díky vám jsem se s mnohými mohl seznámit, ale jen přes obrazovku ) . Ale naštěstí jsem toho za poslední 4 měsíce - odbobí po které se více zajímám o houby - dost nafotil. Dodatečně se občas nějaké podezření vyloupne.

Kupříkladu toto mi nepřipomíná nic jiného, než kriticky ohroženou (CR) šťavnatku žíhanou (Hygrophorus arbustivus):

A navíc pod duby!

Re: Vzácnosti (možná) :), 17.12.2014 12:07, chorcheee(m), (O přírodě)

A ze spodu...

Souhlasíte?

Ještě pošlu v originálním rozlišení Hanýžce...

A Tento chorošík jsme včera na mykosvařáku také nebyli schopni určit. Byl jsem požádán o sběr, tak jsem se právě vrátil z pod Červeného kopce, kde u Svratky (nejspíše na pahýlu olše) roste. Našel jsem a suším .

A o této houbičce mi Hanýžka včera v rychlosti řekla, že to nebude štítovka, čímž mne znejistěla (protože co jiného by to mohlo být, že ? ).

Ale ona už Hanýžka v ten čas byla dost opilá Coca-colou a připravovali se v hospodě na nějakou vědeckou schůzku. Tak doufám, že se na to tady v klidu ještě podívá - když je ta odbornice na štítovky - a potvrdí mi, že je to třeba malá štítovka Pouzarova .

Re: Re: Vzácnosti (možná) :), 18.12.2014 08:46, Hanýžka(m), (O přírodě)

Štítovka to opravdu být nemůže, natožpak Pouzarova. Neodpovídá struktura klobouku a ani třeň se tak úplně netváří. :-) Tipuji některou ze statnějších čepičatek nebo i na křehutku, ale bez pohledu bez sukýnku bez záruky.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30