Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 16:37, chorcheee(m), (O přírodě)
Dobrý podvečer,
opět jsem se vypravil na hlívy a opět neúspěšně
.
Našel jsem třeba dva vojáky za závorou a se strážní budkou
.
Tipnete si na jaké ISO to bylo fotografováno (fotografie je tak, jak vyšla z Fuji HS30 EXR)?

Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 21:39, chorcheee(m), (O přírodě)
No zrovna tady jsem čekal komentář a není.
. Ach, jak já těžce nesu, když lidi nekonají tak, jak bych chtěl

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 28.11.2014 09:19, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, tady jsem ho nechal, protože jsem fotku chtěl nechat jak byla. Jinak mě v ACDSee 3 to Exif normálně ukazuje pakliže kliknu na pravé a vlastnosti...

Re: Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 28.11.2014 09:35, basset(m), (O přírodě)
.. vydolovat
To záleží na tom, zda tam autor EXIF nechal, někteří dávají fotky bez EXIFu záměrně, někteří to ani neví, že ho odstranili při práci s obrázkem v editoru. Zejména se to stane při zmenšování, kde je většinou možnost EXIF odstranit. Obrázek s EXIFem je větší asi o 25kb, záleží na verze EXIFu. Verzí EXIFu je několik podle výrobců foťáků a jsou si podobné. Podle toho pak editory nebo prohlížeče zobrazují každý trochu něco jiného, i když základní informace jsou shodné. Např. Zoner nezobrazí vzdálenost bodu, kam bylo zaostřeno při bodovém měření, ale DXO OpticsPro 10, kterým upravuji teď zkušebně některé fotky v RAW, vytvoří jpg obrázek s EXIFem, kde ta informace pak je 
Já to dělám v IE (Internet exploreru) takto:
- kliknu na fotku, aby se zvětšila
- kurzor myši nastavím na obrázek a zmačknu pravé tlačítko na myši
- vyberu ze seznamu "Uložit obrázek jako .."
- pak otevřu v Zoneru
- na obrázku opět zmačknu pravé tlačítko na myši
- vyberu "Informace o obrázku ..."
- otevře se okno, kde vybere "Fotografické informace" nebo ikona foťáku
- k otevření obrázku lze použít i Windows Prohlížeč fotografií - je v každých Windows
- kurzor myši nastavím na obrázek a zmačknu pravé tlačítko na myši
- v okně vybrat Vlastnosti
- v dalším otevřeném okně vybrat záložku Podrobnosti
- zde zobrazený EXIF sice není úplný, ale to základní tam je

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 28.11.2014 10:36, Joska(m), (O přírodě)
Pro Zdena: Používáš IrfanView. Klikni na fotku pravým tlačítkem a vyber "uložit jako". Potvrď a po otevření fotky je na liště ikonka "i". Klikni na ni a v otevřené tabulce na EXIF. Po prostudování tabulku uzavři. Fotku nezavírej, ale v liště klikni na červený symbol "X". Jak prosté, milý Watsone!

Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 16:37, chorcheee(m), (O přírodě)

Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 16:37, chorcheee(m), (O přírodě)
Vím, že mé fotky s bleskem nemáte moc rádi ale co naplat - stativ jsem si zapomenul v Chocni...

Tady jsem však svou milovanou Fujinku zabořil do bahna na zemi a pod stanoveným úhlem jsem z podhledu cvaknul ucha jidášova. Tu asi střemchovou větévku jsem však ze záběru neodstranil. Ta vám možná bude esteticky vadit

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 21:38, chorcheee(m), (O přírodě)
Ale jo, tak kdybych tuto fotografii nedal, alespoň bych nepřekročil limit 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 21:45, Zdeno(m), (O přírodě)
Mírné překročení limitu je bez omluv...Stejně Forresta Forrestoviče nikdo nepřeválcuje. Pamatuji, když vtrhl na nahouby, poslal obrázků 36. Lakonicky jsem to okomentoval, že nejlepší byla ta poslední...

Největší radost mi ale učinily penízovky sametonohé sensu lato. Tato vícegenerační fotografie s "pomalým bleskem" mi přijde zajímavá (aneb miminka jsou vždy roztomilá)
.

Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 21:37, chorcheee(m), (O přírodě)
Nene, blesk je dobrý sluha. Jako technokrata mne ten krátký výboj musí fascinovat
. Nenaučil jsem se ho ale ještě správně používat a nepřipravil si ta odrazová a rozptylová udělátka...takto bych to viděl spíše...

No a tato miminka se teprve chystala na svět schovávaje se pod mechem pokrytou slabou kůrou, kterou jsem nechťa odlomil...

Ale stejně mi přijde, že na klasické sametonožky mají tu nožku nějak moc černou. No pozdě - už jsem je snědl
.
Přeju hezký večer, světlo a nálezy, a omlouvám se za jednotkové překročení limitu
.
PS: Nevíte prosím někdo, zda Červený kopec nad Štýřicemi je červený od železa anebo od manganu? Vždy se na to chci podívat, ale vždy zapomenu (a nyní jsem líný, tak se radši zeptám) 

Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 17:59, basset(m), (O přírodě)
Červený kopec nad Štýřicemi - geologický popis a vlastnosti spraší. Předpokládám, že zbarvení bude od hydroxidu železa.

Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 22:16, chorcheee(m), (O přírodě)
Basset (ad Červený kopec): Právě se po tom snažím pídit, ale nikde se nemohu dočíst "proč je Červený kopec červený?" Von totiž není červený, ale fialový. Taková - podle mého - manganových sloučenin barvička. No, třeba to ještě najdu...

Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 18:41, Zdeno(m), (O přírodě)
A něco teorie češtiny, aby v tom nebyl Patrik sám...Přechodník přítomný se tvoří dle třetí osoby čísla množného. U sloves končících v ní na -í (což je případ slovesa schovávají...) jsou koncovky dle rodu v singuláru u maskulina -e, u feminima -íc, v plurálu pak -íce...Laskavý čtenář, který to dočetl až sem, hbitě vytvoří správnou verzi výše použitého přechodníku: schovávajíce se...Nekamenovat, sím, moje učitelská aprobace je matematika a fyzika...

Re: Re: Re: Re: Dnes - Červený kopec, (Brno, kolem Svratky a nad ní :) , 27.11.2014 21:34, chorcheee(m), (O přírodě)
Díky! Jo, přechodníky se snad někdy naučím.
. Dp té doby bych je ale asi neměl používat