O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Lakovky, 27.11.2014 12:32, basset(m), (O přírodě)

Tyto lakovky jsme našel v pruhu trávy a mechu na písčitém podkladu vedle cesty podél mladých borovic s malou příměsí břízy. Které lakovky to jsou, se dá určit prý jen mikroskopováním.

Zkusil jsem trochu pátrat a objevil jsem na MycoBank kolem 90ti druhů,z nich jsem pak vypátral na českých webech níže uvedené navzájem podobné lakovky. Z nich jsou v nové Ottově encyklopedii hub pouze 3 Nakonec jsem si pro sebe určil jednu z nich, ale jenom pro sebe, protože bez mikroskopování to fakt určit nelze.

Dáme kvíz: Kterou a proč?

lakovka drsná , Laccaria macrocystidiata (Migl. & Lavorato) Pázmány 1994
Lakovka drsná představuje poměrně hojnou lakovku,kterou běžní houbaři zaměňují za lakovku lakovou (Laccaria laccata).
Roste pod listnáči i pod jehličnany, stejně jako lakovka laková.
lakovka obecná (laková), Laccaria laccata (Scop.) Cooke
Velmi hojně pod listnatými i jehličnatými stromy, v lesích většinou na světlých místech, i mimo les, často na pionýrských stanovištích (holá zem, paseky, lesní cesty, pískovny, lomy, odkaliště, haldy apod.)
lakovka statná (velká), Laccaria proxima (Boud.) Pat.
Hojná rostoucí od léta do podzimu pod jehličnany i listnáči (bříza), často na kyselé a podmáčené půdě. Od ostatních podobně zbarvených lakovek (obecná, dvoubarvá, cihlová, zakroucená aj.) se pozná ekologií, relativně mohutnými plodnicemi, podélně vláknitým třeněm a jemně šupinkatým kloboukem.
lakovka zakroucená, Laccaria tortilis (Bolton) Cooke
Drobnější vzrůst, roste roztroušeně pod listnáči na podmáčených stanovištích pod vrbami a olšemi, na vlhkých stinných místech v lesích i mimo les, často na holé zemi.

Re: Lakovky, 27.11.2014 12:32, basset(m), (O přírodě)

lakovka cihlová, Laccaria fraterna (Cooke et Massee) Pegler
Roztroušeně, zejména pod vrbami a olšemi, ve vlhkých lesích a křovinách v okolí rašelinišť a vodních ploch. Od podobné lakovky lakové (Laccaria laccata) se pozná poněkud tmavšími plodnicemi zbarvenými spíše v oranžových tónech a zvláště mikroznaky.
lakovka čtyřvýtrusná, Laccaria tetraspora Singer
Podobná lakovce obecné, má však kulovité výtrusy s velmi dlouhými ostny.
lakovka drobná, Laccaria pumila Fayod
Roste nepříliš hojně na zemi na podmáčených místech v lesích i na alpských stanovištích.
lakovka purpurově hnědá, Laccaria purpureobadia D. A. Reid
Roste pod listnáči, nejčastěji ve vlhkých až podmáčených olšinách a březinách. Vyhledává kyselé půdy. Vyskytuje se vzácně v nížinném až horském stupni.

Lakovky jsou zřejmě všechny jedlé, ale představují nejvýznamnější absorbenty škodlivých látek, takže je lepší je k jídlu nesbírat.

Re: Re: Lakovky, 27.11.2014 14:38, Honzík(m), (O přírodě)

...hele,hezká fotka a pro mne to vypadá dostatečně "drsně". Jinak jsem se právě vzbudil a odcházím absorbovat pivo(Budvar 10°)a karbanátek(z Penny od Nováka),...že toho Babicu ty reklamy na pánvičky baví...Helelele...,a je správně když řeknu že se pak půjdu odabsorbovat??

Re: Re: Re: Lakovky, 27.11.2014 15:44, chorcheee(m), (O přírodě)

Teda, to je složitější než jsem čekal . A kolik je v Ottově encyklopedii pavučinců? . Dnes mi měla dorazit a zatím nic .

Re: Re: Lakovky, 27.11.2014 20:58, P.T.(m), (O přírodě)

Vylučovací metodou dojdeme ke dvojici drsná, obecná a vzhledem k tomu, že obecná má být hojnější, tak z hlediska pravděpodobnosti bych zvolil ji. Vycházím tedy jen z tvého textu, v podrobnějších popisech jsem nehledal.

Re: Re: Re: Lakovky, 28.11.2014 07:42, Honzík(m), (O přírodě)

...je to lišák,z prostřední si kousek uhryz...a má trumfa v rukávu

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30