O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 17:51, Pavla, (O přírodě)

Ahoj, kolikrát jsem si samopoložila otázku, co na těchto stránkách vlastně pohledávám. Fotit neumím, houby, mechy, motýly nerozpoznám, ale furt tady lezu. Stejně jako ta moucha, která "okázale" leze po plodnici „nějaké houby“ ...

Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 18:09, basset(m), (O přírodě)

.. pokud jsou obě fotky stejný druh houby, tak toto kukmák okázalý asi nebude. Ten má hladký a za vlhka lesklý klobouk, tento mi připadá jemně plstěný.

Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 18:13, alesjirsa(m), (O přírodě)

To není pravda, že neumíš fotit. Rozhodně umíš fotit líp než já.

Re: Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 25.11.2014 18:53, Zdeno(m), (O přírodě)

Pavlo, raduj se...

Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 18:25, Pavla, (O přírodě)

Nejedná se o stejné houby, klobouk byl plstěný a zde podfoto ...

Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 17:51, Pavla, (O přírodě)

Kukmák okázalý???

Ostatní borci tady prezentují své superprofifotonálezy... a pro mě je superprvonálezem i taková „obyčejná“ penízovka sametonohá ...

Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 21:37, vevanek, (O přírodě)

S těma prvonálezema jsme na tom stejně. Aspoň si můžeme říct - měly jsme úspěšnou sezonu

A to ani pořádně nevím, jestli jsem si ji určila správně ...

Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 18:40, Joska(m), (O přírodě)

Tak tohle jsi tedy opravdu, ale opravdu určila správně.

Re: Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 20:02, alesjirsa(m), (O přírodě)

Tak mě napadá: je vůbec nějaký druh, který by se dal velmi dobře zaměnit s penízovkou sametonohou ?

Re: Re: Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 21:27, b.gun(m), (O přírodě)

No, striktně vzato, ne všechno, co je určováno jako penízovka sametonohá, je skutečně penízovka sametonohá.
Přesné určení není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Roste u nás totiž několik druhů, které jsou si velmi podobné. Pokud se vynechají dva druhy rostoucí na zemi - penízovka luční (Flammulina ononidis Arnolds 1977) vyrůstající z kořenů jehlice trnité (Ononis spinosa), a penízovka letní (Flammulina fennae Bas 1983) vyrůstající ze zanořeného dřeva, případně silně zetlelých pařezů - tak by se u nás mohly vyskytovat až čtyři druhy rostoucí na dřevě, které jsou makroskopicky prakticky nerozlišitelné.
Běžně se u nás vyskytují dva z nich:
penízovka sametonohá (Flammulina velutipes (Curtis) Singer 1951), měla by růst především na bucích a snad na ovocných dřevinách;
penízovka pružná (Flammulina elastica (Lasch) Redhead & R.H. Petersen 1999), růst především na vrbách, méně hojně i na jiných druzích listnáčů.
Teoreticky by to pak mohly být ještě další dva druhy, jejichž areál výskytu je obvykle situován více na sever a na východ, ale nelze úplně vyloučit možnost jejich nálezu také u nás:
penízovka topolová (Flammulina populicola Redhead & R. H. Petersen 1999) s růstem především na topolech, dále na břízách, olších a údajně též jehličnatých stromech;
penízovka ruská (Flammulina rossica Redhead & R.H. Petersen 1999) s růstem na vrbách, topolech, olších a břízách.
K jejich přesnému určení (do hry vstupují navíc i možné variety, jako např. penízovka sametonohá var. mléčná (Flammulina velutipes var. lactea)) by byl potřeba mikroskop - liší se velikostí a tvarem výtrusů a pokožkou klobouku.
Všechny tyto penízovky jsou výborné jedlé houby a záměna za další druhy je dosti nepravděpodobná, takže běžného návštěvníka lesa tato složitost s určováním ani trápit nemusí.

Re: Re: Re: Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 22:12, Zdeno(m), (O přírodě)

Hm, perfektní rozbor a přehled...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 26.11.2014 07:14, Honzík(m), (O přírodě)

...hm,a mám v tom zase guláš...takovej let to předemnou úspěšně tajili a teď abych se to snad i učil...

Ale moc se mi tu líbí a už mám tyto stránky „pod kůží“, baví mě všechno, co se tady dočtu a dozvím. Navíc mě baví ty chvilky, kdy si připadám jako Columbo … a stejně jako on se pídím, slídím, vyšetřuji a pátrám …

zda by zrovna tím mým „podezřelým“ nemohl být pestřec obecný, kterého jsem v terénu u výslechu neprozřetelně přepižlala pilníkem na nehty? Btw nepromluvil … Co myslíte? Byl to on nebo se jednalo o nějakou jeho parťačku „pýchavku“ ? Mějte se moc fajn a houbám zdar (šmajrá, překročený povolený limit pěti fotek - toto schytám - raději mizím) :-)

Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 17:59, basset(m), (O přírodě)

.. já si myslím, že se doopravdy hóóóódně podceňuješ
.. fotky jsou "suprový"

Re: Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 19:47, Zdeno(m), (O přírodě)

Pýchavky ve stáří nemají takový tuhý a silný povrch...Pestřec...

Re: Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 21:06, Honzík(m), (O přírodě)

...souhlasim s Bassetem

Re: Re: Ohlédnutí za sobotou, 24.11.2014 23:13, gazela(m), (O přírodě)

A limit je 6 ks fotek A fotky máš pěkný

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30