O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Základy bryologie pro houbaře a mykology (ZBpHaM), 24.11.2014 14:01, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak a včera jsme tu měli lesklec čeřitý (Plagiothecium undulatum).

Krásný to druh spíše horský (s pěstováním smrku se šíří i níž) a inverzních poloh.
Má rád kyselý podklad. Rod u nás čítá více druhů, které se blbě poznávají. Tento je ovšem jasný a poznatelný - stačí nakoukat. Jiný náš lesklec není tak mohutný.

Re: Základy bryologie pro houbaře a mykology (ZBpHaM), 24.11.2014 14:14, chorcheee(m), (O přírodě)

Svůj seriál jsem však mínil začít druhem běžnějším a u nás asi nejběžnejším.

Jde o rokyt cypřišovitý (Hypnum cupressiforme).

Je to vcelku nenápadný mešík s člunkovitě uzavřenými lístky, který roste snad všude. Myšleno všude v lese. Vyloženě odlesněné lokality myslím nevyhledává. Na lesních pasekách a světlinách však dlouho přežívá a pod vlivem přemíry slunečního svitu (= přebytek energie, kterou fotosyntéza nedokáže využít) se odbarvuje ze sytě zelené přes zelenohnědou až k okrově žluté. Není to (alespoň do určité míry a doby) projev odumírání. Jen se fyziologicky část chlorofylu (pigmentu fotosyntézy) nahradí pigmenty ochrannými, které přebytečné fotony "pochytají" dříve, než napáchají oxidativní škody.

Pro svou velikou ekologickou valenci (velký rozsah podmínek prostředí, ve kterém je schopen růst) se stal hlavním druhem pro mou studii fotosyntetické indukce u mechorostů. Nebýt toho, nejsem nyní asi doktor .

Re: Re: Základy bryologie pro houbaře a mykology (ZBpHaM), 24.11.2014 14:24, chorcheee(m), (O přírodě)

Ještě poznámečku. U mechorostů je vždy dobré si nakoukat i generativní fázi (sporofyt), kterou u mechů (jedna ze tří skupin mechorostů vedle játrovek a hlevíků) představuje štět s tobolkou. Rokyt ne že by plodil tak vzácně (některé mechy u nás neplodí skoro vůbec a rozmnožují se převážně vegetativně), ale žádnou pěknou fotku s tobolkami jsem u sebe nenašel. Fotky z Googlu se mi tu dávat nechce, ty si můžete snadno dohledat .

Re: Re: Re: Základy bryologie pro houbaře a mykology (ZBpHaM), 24.11.2014 16:54, léto, (O přírodě)

Velmi poučný, ovšem musím přiznat, že všechno co jsem četl o mechorostech v předchozím příspěvku, jsem už zapomněl.To se mi stává často.

Re: Re: Re: Re: Základy bryologie pro houbaře a mykology (ZBpHaM), 24.11.2014 17:52, Patrik(m), (O přírodě)

chorchee, máš to opravdu zajímavé, ale poradím ti, ...vypsal si tady velice zdlouhavou sadu příspěvků, tuším, že to byl překlad mnou nalezeného článku o focení hub, když si to tak pěkně přeložil a napsal, máš foťák, stačí si pořídit za pár stovek nějaký stativ a myslím, že by neměl být problém se za pár měsíců naučit fotit - myslím, že pak bys tady mohl doplňovat tvé poutavé informace o mechorostech také poutavými fotografiemi, ne???

Re: Re: Re: Re: Re: Základy bryologie pro houbaře a mykology (ZBpHaM), 24.11.2014 18:34, chorcheee(m), (O přírodě)

No, tyhle moje fotky fakt moc povedené nejsou, uznávám .

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30