Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:08, chorcheee(m), (O přírodě)
Hezký podvečer,
včera byl fotokurz (který mne úplně vysílil), dnes dám pár fotek. Pro začátek něco bez komentáře.

Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:08, chorcheee(m), (O přírodě)
Jak jsem již psal, moje předvčerejší výprava na hlívy skončila tristně. Našel jsem pár hlívových gerontů, z nichž jen asi 2 jsem si troufnul vzít ke kulinářské úpravě. Zato jsem při přechodu louky našel dva a půl kila (po očištění dva pekáče) krásných čirůvek dvoubarvých. Rád bych se pochlubil fotkou, ale tak tedy ne no...
. Já na ty košíky, které se tu objevují, většinou také nemám potřebu psát komentáře a chválu
. Prostě košík (často špatně vyfocený) s houbama...
Dám jinou zajímavou (a taky ne dobře vyfocenou) věcičku z ponejvíc jehličnatého lesa Andrlova chlumu. Říkal jsem si, někdy si ji určím. Však ještě ten den se tu objevilo něco velmi podobného, o čemž jsem se dočetl, že tomu říkáte
strmělka středobarvá (Clitocybe metachroa)
Toto - že jsem našel houbičku mě neznámou a nemusel jsem se obtěžovat s určováním neb často tentýž den se zde objevila, včetně určení - se mi stalo již několikrát. Nene, nevěřím, že na tyhle věci funguje statistika (i když jsem ji vyučoval). To je něco "Vyššího nad náma"
.

Re: Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:32, chorcheee(m), (O přírodě)
Ano, již si vybavuji. Tento prý běžný, pro mne nový druh zde dávala jistě nejpoetičtější členka webu Pavla
.

A zde bych poprosil o radu. Outkovka francouzská nebo "vobyčejná"?

No a tento chorůšek se ukázal být velmi hojný v luzích podél Orlice a v Bošínské oboře. Určil jsem jako outkovku hrbatou (Trametes gibbosa). Souhlasíte?
A zase: Není to fotka nic moc. Omlouvám se, ale nemám potřebu dělat jen umělecké fotky (vyžaduje to čas, úsilí a štěstí). Považuji za smysluplné zde občas dát určitelnou fotku houbu jen prostě proto, abych sobě či někomu rozšířil obzor...

A takovéto prášící pýchavky asi dlabané jsem našel na té louce s čirůvkama dvoubarvýma...
Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 19:00, alesjirsa(m), (O přírodě)
Jinou pýchavku, čímž nepopírám ,že žádná jiná neexistuje, která by po sobě zanechávala takovýhle "fuj" ani neznám.

Re: Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:46, chorcheee(m), (O přírodě)
Děkuji!