O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:08, chorcheee(m), (O přírodě)

Hezký podvečer,

včera byl fotokurz (který mne úplně vysílil), dnes dám pár fotek. Pro začátek něco bez komentáře.

Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:08, chorcheee(m), (O přírodě)

Jak jsem již psal, moje předvčerejší výprava na hlívy skončila tristně. Našel jsem pár hlívových gerontů, z nichž jen asi 2 jsem si troufnul vzít ke kulinářské úpravě. Zato jsem při přechodu louky našel dva a půl kila (po očištění dva pekáče) krásných čirůvek dvoubarvých. Rád bych se pochlubil fotkou, ale tak tedy ne no.... Já na ty košíky, které se tu objevují, většinou také nemám potřebu psát komentáře a chválu . Prostě košík (často špatně vyfocený) s houbama...

Dám jinou zajímavou (a taky ne dobře vyfocenou) věcičku z ponejvíc jehličnatého lesa Andrlova chlumu. Říkal jsem si, někdy si ji určím. Však ještě ten den se tu objevilo něco velmi podobného, o čemž jsem se dočetl, že tomu říkáte

strmělka středobarvá (Clitocybe metachroa)

Toto - že jsem našel houbičku mě neznámou a nemusel jsem se obtěžovat s určováním neb často tentýž den se zde objevila, včetně určení - se mi stalo již několikrát. Nene, nevěřím, že na tyhle věci funguje statistika (i když jsem ji vyučoval). To je něco "Vyššího nad náma" .

Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:23, Pavla, (O přírodě)

Jéé, moje sobotní. Někde nejedlá, bratia ju majú za jedovatú, docela by mě zajímalo, jak se tato vlastnost (a na kom) vlastně zjišťuje ;)

Re: Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:32, chorcheee(m), (O přírodě)

Ano, již si vybavuji. Tento prý běžný, pro mne nový druh zde dávala jistě nejpoetičtější členka webu Pavla .

Re: Re: Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:40, Pavla, (O přírodě)

Noooo ... po mém dnešním příspěvku, čéče, nevím nevím

A zde bych poprosil o radu. Outkovka francouzská nebo "vobyčejná"?

No a tento chorůšek se ukázal být velmi hojný v luzích podél Orlice a v Bošínské oboře. Určil jsem jako outkovku hrbatou (Trametes gibbosa). Souhlasíte?

A zase: Není to fotka nic moc. Omlouvám se, ale nemám potřebu dělat jen umělecké fotky (vyžaduje to čas, úsilí a štěstí). Považuji za smysluplné zde občas dát určitelnou fotku houbu jen prostě proto, abych sobě či někomu rozšířil obzor...

A takovéto prášící pýchavky asi dlabané jsem našel na té louce s čirůvkama dvoubarvýma...

Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 19:00, alesjirsa(m), (O přírodě)

Jinou pýchavku, čímž nepopírám ,že žádná jiná neexistuje, která by po sobě zanechávala takovýhle "fuj" ani neznám.

Re: Re: Re: Pár mykostřípků..., 19.11.2014 07:38, Honzík(m), (O přírodě)

...já znám jednu a ta nechala to "fuj" ještě větší...Pravda,teď nevim jestli to byla pýchavka...

A rozloučím se nákou drobotinou... . Hezký večer.

Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:40, Joska(m), (O přírodě)

Rážovka rumělková (Hlívenka obecná)

Re: Re: Re: Pár mykostřípků..., 18.11.2014 18:46, chorcheee(m), (O přírodě)

Děkuji!

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30