Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

záhada veliká, 30.10.2014 19:57, chorcheee(m), (O přírodě)
Kolegové odborníci botanici! Já vím, že jste tu experti i na kytky! Tohle jsem vyfotil v létě nad vírskou přehradou. Nikdo mi zatím neporadil, jak to vzniklo. Ta rostlina Senecio ovatus měla více takto dvouberevných listů. Tento byl přesně na půl a tak jsem se pokusil o makro. Ty dnešní maločipové EVF zrcadlovky nejsou vůbec špatné! Malá plocha snímače v šumu sice nikdy nedožene full-frame zrcadlovku, ale zase umožňuje konstruovat verzatilní skla s obrovským rozsahem zoomu a makrem od přední čočky...
Ale zpět ke kytce: I ta fialová část listu je nejspíše normálně živá (na pohled i omak je list turgescentní, nikoli suchý). Jen nějak produkuje spousty té barvičky (antokyany?). A vidíte tu kalusem zavalenou dělící linii?! Jak a proč toto jen vzniklo?
Posílal jsem fotku i do časopisu Vesmír, kde čas od času publikuji články o tom jak žijí rostlinky (hlavně o fyziologii rostlin). Zda by nechtěli založit rubriku s takovýmito záhadami, které by tam lidé posílali a těšili se na rozlousknutí. Odbyli mne, že na takovou rubriku by aktuálně neměli dost příspěvků.
. No a já se odpověď snad nedozvím...
.

Re: záhada veliká, 31.10.2014 11:24, chorcheee(m), (O přírodě)
Ajaj, já se obával, že nic...

Re: záhada veliká, 30.10.2014 20:10, chorcheee(m), (O přírodě)
a tady jednu spíš snad pro pobavení: Na okně mi havarovala moucha a zdá se, že v okamžiku neúspěšného přistání jí ještě frčely proudové motory
.