Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Přidám něco, co opět nevím, 24.10.2014 23:00, basset(m), (O přírodě)
třeba se někdo chytne. Nalezl Honzík (jak jinak) v krpálech (kde jinde) - xerotermní kamenitá stráň řídce porostlá duby orientovaná na jih až jihozápad, bazický podklad - tufy a tufiny. Několik plodnic pravděpodobně lošák nebo lošákovec. Pod duby jich moc neroste a nálezu nejvíce odpovídá -
lošákovec pásovaný (též l. kruhatý)(Hydnellum concrescens (Pers.) Banker)
lošákovec ďubkatý (Hydnellum scrobiculatum (Fr.) P. Karst.)
lošákovec sametový (Hydnellum spongiosipes (Peck) Pouzar)
Pohled shora

Re: Přidám něco, co opět nevím, 24.10.2014 23:00, basset(m), (O přírodě)
pohled na řez
..
Jo, zkoušel to rozluštit podle tohoto odkazu na lošáky.

Re: Re: Přidám něco, co opět nevím, 24.10.2014 23:23, Honzík(m), (O přírodě)
...včera jsem dával ty nedělní,(to jsem si myslel že už vim)po těch dnešních ztmavlých už vim že nevim(měli jsme ochutnat ale kousej do toho když je to fuj).Pro mne nejblíž sametovej ale toho údajně nikdo neviděl přes dvacet let - hezký fotky

Re: Re: Re: Re: Přidám něco, co opět nevím, 25.10.2014 09:02, Hanýžka(m), (O přírodě)
Na lošáky je největší odborník Petr Hrouda z Brna, existuje exsikát?

Re: Re: Re: Re: Re: Přidám něco, co opět nevím, 25.10.2014 09:14, basset(m), (O přírodě)
Pro exsikát není problém dojet - 5km od domu a kousek od parkoviště. Ovšem nevím, jak exsikát v tomto případě zpracovat - poradíš, jak ho připravit? Díky.
Tento kousek jsem se snažil právě podle práce Petra Hroudy (viz odkaz výše) určit, ale nějak jsem se v tom ztratil.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Přidám něco, co opět nevím, 25.10.2014 14:51, Hanýžka(m), (O přírodě)
Rozpůlit a usušit na topení nebo namírno v sušičce, mělo by to schnout rychle.