Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Různé odměny a přání, 24.10.2014 22:14, Hanýžka(m), (O přírodě)
Vevánek je nemocná. Posílám tedy něco pro zlepšení nálady a k brzkému uzdravení. Ať zase rozkveteš. :-)

Re: Různé odměny a přání, 24.10.2014 22:14, Hanýžka(m), (O přírodě)
A panu učiteli za to, že to nevzdává a stále pátkuje. Nebýt jistého Zdena a jeho vytrvalé snahy naučit nás poznávat houby líp a líp, možná bych teď pracovala úplně někde jinde. Díky. Vzácný a chráněný, kdo uhodne první?

Re: Re: Různé odměny a přání, 24.10.2014 22:17, Hanýžka(m), (O přírodě)
A tuto houbu, u které asiaté tančí radostí, když ji najdou...pro všechny, kdo narozdíl ode mě vytrvale přispívají. Vlastní choroba a dcerčin zápal plic snad zažehnán, ještě v této zimě dám pár dní tepla (ach jo, už bych šla ven) a pak hurá do lesů.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Různé odměny a přání, 25.10.2014 23:30, b.gun(m), (O přírodě)
Loni jsem našel krásnou plodnici pod dubem ve vlhkém koutu lesa, bohužel přes zimu celý ten kout vykáceli. Konkrétně ten dub tam sice zůstal, ale je prvním stromem na horním okraji paseky, která je otevřena k jihu. Nevím, jestli je to změnou podmínek, kdy je to tam nyní slunnější a tím i teplejší a sušší, ale letos tam nebyl, i když podmínky pro jejich růst se zdály být dobré.
V širším okolí směrem do zachovalého lesa jsem totiž v tomto roce našel tři další kousky, dva sice takové nedomrlé, poznamenané slimáky, ale třetí vypadal na to, že by mohl celkem konkurovat tomu loňskému. Blejsknul jsem si ho jako malého a čekal, až povyroste. Bohužel jak jsem při pozdější návštěvě zjistil, nedal spát nějakému hřibařskému vandrákovi, který ho kus vyrval a pohodil, zbytek pak skoro kompletně dolámal.

Re: Re: Re: Různé odměny a přání, 25.10.2014 09:06, Hanýžka(m), (O přírodě)
Šikovní kluci. Maitake jsem viděla 2x v životě, vždy v lužních pralesích jižní Moravy. Kukmák je opravdu dřevní V. caesiotincta, u nás rostou takto světlé. Byla to krásná obrovská plodnice u velkého padlého kmene.