O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Minimalismus v praxi, 18.10.2014 21:06, b.gun(m), (O přírodě)

Aneb jak s minimem pohybu a námahy vyrobit příspěvek. Stačí dojít pár metrů k potoku a tam se na ploše zhruba 5×5 metrů párkrát otočit.
Lze tak potkat zvonkovky...

Re: Minimalismus v praxi, 18.10.2014 21:06, b.gun(m), (O přírodě)

chřapáče...

řasnatky...

různých barev...

a mezi nimi miniaturní bělokosmatky.

Re: Re: Minimalismus v praxi, 18.10.2014 21:09, vlk(m), (O přírodě)

...hezký...

Re: Re: Minimalismus v praxi, 18.10.2014 21:24, Honzík(m), (O přírodě)

...fakt dobrý...

Re: Re: Minimalismus v praxi, 19.10.2014 00:09, Kryšot(m), (O přírodě)

Pěkná série, Ty bílé kosmatky jsem snad ještě neviděl, co tam je za podloží?

Re: Re: Re: Minimalismus v praxi, 19.10.2014 09:50, Yohaness(m), (O přírodě)

Také jsem nikdy neviděl bílé kosmatky, super.

Re: Re: Re: Re: Minimalismus v praxi, 19.10.2014 11:14, b.gun(m), (O přírodě)

Jde o bělokosmatky, které by se měly řadit do rodů Trichophaea a Trichophaeopsis. Ty na fotce v sérii nejsou zrovna nápadné, mají v průměru kolem 3 mm. Jsou ze Středohoří, kde rostou na celoročně vlhkém místě v těžké, mazlavé půdě na břehu potoka. Podloží bude nejspíš neutrální, neboť tam rostou jak druhy, které jsou uváděné na nevápenatém podloží, tak jiné, které mají v popisech výskytu uvedená místa bohatší na vápenec. Poprvé jsem si jich tam všiml náhodou loni na podzim, když jsem tam fotil zvonkovky a řasnatky.
Jinak je znám z několika míst. Dohledal jsem fotku z Krušných hor, kde jsem je v minulosti našel na hromadě uhlíků vymetených z ohniště, ty měly většinou kolem 6 mm. Letos jsem na další druh narazil na hřebenech Krušných hor, když jsem pátral po malohubkách a kulatěnkách. Rostly tam v rašelinných strouhách, a když nepočítám polokulovitou z rodu Humaria, tak byly zatím největší - měly i kolem 1 cm. Jenom už nebyly v nejlepší formě, tak jsem je ani nefotil.

Re: Re: Re: Re: Re: Minimalismus v praxi, 19.10.2014 11:23, Yohaness(m), (O přírodě)

Parádní. Díky za info.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Minimalismus v praxi, 19.10.2014 18:59, Patrik(m), (O přírodě)

Bělokosmatky rodu Trichophaea jsou většinou odlišného vzhledu než ty co si našel, ta spodní bude nejspíš t. pseudogregaria, ta vrchní nejspíš pospolitá (t. gregaria), podobná ji je už jen t. woolhopeia, a ta se liší jen mikroskopicky. Také bych rád někdy nalezl nějakou krasavici rodu Trichophaea...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Minimalismus v praxi, 19.10.2014 19:06, Patrik(m), (O přírodě)

Takhle k potoku si asi též zajdu, mám totiž i já zkušenost s tím, že kolem potoků, především v lužních lesích se dá vždy ve velkém najít spoustu vřeckatých....třeba tady toto, co jsem tu raz dával, ale zapomněl jsem si napsat název, jen si pamatuji, že ho tu kdosi říkal, pozná to někdo znovu prosím??

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30