O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pro pobavení..., 13.09.2014 23:27, b.gun(m), (O přírodě)

Na dnešní odpoledne jsem si naordinoval návštěvu Středohoří. Přijíždím k lesu, přezouvám se, házím na hrb bágl s výbavou a jdu nejprve prozkoumat břeh potoka pár metrů od auta. Vidím vláknice, hnojníky, křehutky, dřevnatky, řasnatky, patyčky, nejvíce mne ale zaujala pěkná plodnice bedly Grangeovy. Jdu do dřepu, očišťuji její bezprostřední okolí a chystám propriety. Rozkládám stativ, připevňuji foťák, rozmisťuji odrazné plochy, zapínám stroj, dostávám bedlu do hledáčku, mačkám dálkovou spoušť...
"A [cenzura], do [cenzura] práce, já se na to [cenzura]!", uvrhl mne do tvrdé reality nápis na displeji hlásající, že Ve fotoaparátu není karta. Zlověstných čárek, krčících se v rohu displeje a indikujících absentující záznamové médium, jsem si samozřejmě při zapnutí stroje nevšiml. Tahle situace nemá řešení. Náhradní kartu nemaje, zase si to všechno pěkně pobalím a razím domů.
Resumé - najeto 70 km, nachozeno 10 m, nafoceno 0 fotek...

Re: Pro pobavení..., 13.09.2014 23:39, Zdeno(m), (O přírodě)

Sebekritika je očistná...Humor k tomu coby bonus...Můj věrný souputník a přítel Murphy nahlížeje mi "over the shoulder", mne pověřil, abych Tě ujistil, že vše, co jsi chtěl zaznamenat, už nikdy neuvidíš...A kdyby snad ano, opět nebudeš mít kartu nebo naopak budeš mít vybitou baterii...Vot, takaja žizň...

Re: Re: Pro pobavení..., 14.09.2014 00:08, vlk(m), (O přírodě)

...že jsem párkrát cvakl nějakého člena čtyřboje a zapomněl ho vzít, to už mám za sebou, ale že jsem ho po cvaknutí vzal a nechal tam cvakátko na stativu, to se mi onehdá stalo poprvé...ale brzy jsem zjistil, že mi v rukách něco chybí...lepší už to asi nebude...

Re: Pro pobavení..., 14.09.2014 09:16, vevanek, (O přírodě)

Neber to jako škodolibost, ale po ránu jsem se pobavila. Takové věci nás potkávají asi všechny. To, že člověk vyfotí hříbek a pak ho tam nechá, to už je u mě běžná věc. Ale já mám zase blbý zvyk, že když jsou hříbky blízko sebe, tak než je postupně vyfotím a seberu, tak otevřený nožík si dám do pusy, abych ho nemusela pořád otvírat a zavírat. Je jasné, že hned u druhého hledám nožík po kapsách, protože jsem zapomněla, že ho mám v puse. Holt "hosip"

Re: Re: Pro pobavení..., 14.09.2014 10:58, Pavla, (O přírodě)

To já zas minulý týden ztratila nožík, naštěstí jsem si pamatovala, že jsem ho zapíchla do země při focení nedohuba u stromu, s kterým se pokaždé zdravíme "podáním ruky". A byl tam, to bylo radosti! Jenže nožíku se v lese asi natolik zalíbilo, že mi, a tentokrát už, bohužel, nevím kde, zase záhadně vyskočil z košíku.

Re: Re: Re: Pro pobavení..., 14.09.2014 12:05, Patrik(m), (O přírodě)

No jo, bohužel to i mně se ne raz taková podobná věc stala...tak třeba ráno brzy vstanu, abych byl co nejdřív v lese a mohl fotit, vezmu foťák, baterii co jsem zrovna dobyl, stativ a jdu. Tři čtvrtě hodiny jdu na lokalitu, kde chci najít rovetky a jiné zajímavé druhy. Příjdu tam, najdu rovetky pýchavkovité, kousek dál peprňáky, pak další zajímavé houby, z nichž některé vidím poprvé. Vytáhnu foťák, stativ...a pak si všimnu, že mě na stativu chybí destička, na kterou se montuje foťák a připevňuje na stativ...samozřejmě jsem ji nechal doma...Takže jsem musel vrátit a odpoledne jít na místo znovu, abych si to mohl vyfotit.
V podstatě je to podobné jak u b.guna akorát, že já jsem měl tu možnost ty houby vyfotit později...I tak škoda první cesty....Je však pravda, že takové věci člověka vysloveně nas...

Re: Re: Re: Re: Pro pobavení..., 14.09.2014 16:36, Honzík(m), (O přírodě)

...koukám že hosip je rozšířená nemoc.Doufám že mne nepodezíráte že jsem vás nakazil

Re: Re: Re: Re: Pro pobavení..., 14.09.2014 16:56, Honzík(m), (O přírodě)

...Patrik je klikař,ale on si ho Murphy taky najde

Re: Pro pobavení..., 14.09.2014 16:39, gazela(m), (O přírodě)

V podobném případě je dobré mít někoho s sebou: dítě, manželku, psa. Zkrátka musíš označit někoho, kdo za to může

Re: Re: Pro pobavení..., 16.09.2014 22:18, b.gun(m), (O přírodě)

Samozřejmě, že za to mohla manželka (kdo taky jiný...). V té nejdůležitější době před odjezdem z domova, kdy si člověk v hlavě sumíruje, zda má všechno řádně pobaleno, měla najednou potřebu řešit naprosto, ale naprosto nepodstatné záležitosti. V tu chvíli se myšlenka na to, že je ještě potřeba z PC vytáhnout kartu, vytratila v nenávratnu.
Ale již se pracuje na eliminaci problému - ne, neplánuji odstranění manželky - a byla objednána druhá, záložní karta. Stejný postup se osvědčil v případě, kdy jsem přijel do lesa bez foťáku (od té doby je doma ve skříňce malý kompakt určený na domácí focení), nebo když jsem se po rozestavení všech pomůcek kolem houby marně snažil foťák přimět k provozu (baterka zůstala doma v nabíječce, takže byla pořízena druhá).
Občas nastane ještě jiný level zapomínání, a to věcí zapomenutých na místě v lese. Třeba když jsem poprvé vyrazil do lesa i s velkým stativem. Do té doby - a i dnes většinou - absolvuji vycházky jen s malými stativy, a tak když jsem tenkrát pořizoval fotku houby na malém stativu, pověsil jsem pouzdro s velkým na větev vedle stojícího stromu. Po vyfocení jsem vše obvyklé pobalil a vyrazil dál. Po několika desítkách metrů jsem začal mít neodbytný pocit, že mi něco schází. Ještě pár metrů jsem ušel, než se dostavila rána do hlavy: Ty vykastrovaný samče tura domácího, stativ! Obrat o 180° a rychlý úprk zpět, naštěstí tam stále visel, byla by to drahá sranda.
O košících zapomenutých na místě focení ani nemluvím. Vzhledem k tomu, že houby sbírám tak na 3-4 z celkových více než 200 vycházek ročně, vyrážím do lesa obvykle bez koše. Takže na jeho nošení nejsem zvyklý a je to hned, že ho někde nechám stát. Ale i u něj to zatím vždy dopadlo dobře a nakonec jsem jej pokaždé donesl i zpět domů.

Re: Re: Re: Pro pobavení..., 17.09.2014 06:42, gazela(m), (O přírodě)

Člověk je naštvanej, no ale, kluci, když nejde o život

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30