O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Liberecko není jen Ještěd II, 01.08.2014 22:20, gazela(m), (O přírodě)

Za Ještědem mezi Osečnou a Českým Dubem, pohodlně dostupné autem i na kole, je tajemné místo s názvem Čertova zeď.

Re: Liberecko není jen Ještěd II, 02.08.2014 11:17, MACEK, (O přírodě)

Naučný, pěkný

Re: Liberecko není jen Ještěd II, 03.08.2014 09:12, Zdeno(m), (O přírodě)

V Osečné, na naučné stezce u pramene Ploučnice mám takovouhle tabuli o houbách, mile mne překvapilo, jak dlouho odolává času i vandalům...

Re: Re: Liberecko není jen Ještěd II, 03.08.2014 13:30, gazela(m), (O přírodě)

Vandalové ničí spíš to, co je snadno dostupné. Veškerou energii si vybijí na předmětech, na nějaký sportovní výkon už jim nezbývá sil. A slušný turista to neudělá...

Re: Liberecko není jen Ještěd II, 01.08.2014 22:20, gazela(m), (O přírodě)

Podivuhodná stěna, která se původně táhla od Světlé v Podještědí až k Bezdězu v délce téměř 3O km a její výška byla až 8 m

Re: Re: Liberecko není jen Ještěd II, 02.08.2014 21:29, vlk(m), (O přírodě)

...Kouzelná fotka...super...

Re: Re: Re: Liberecko není je Ještěd II, 03.08.2014 09:13, Zdeno(m), (O přírodě)

Taky se mi moc líbí...

Původ zdi se skrývá v pověstech a legendách. Dovednost, s jakou byly kameny do sebe zasazeny, se zdála až nelidská a tak není divu, že byla připisována ďáblu - čertovi

Jde však o přirozený proces z období třetihor, kdy popraskaly mohutné pískovce, které po druhohorách po celé České tabuli zůstaly a do puklin nateklo magma.

Ve čtvrtohorách byl uvolněný písek odplaven a tak zůstala mohutná čedičová zeď

Od vlády císaře Josefa II se tento čedič používal na stavby silnic a cest po celých Čechách

Teprve v roce 1920 se těžba úředně zastavila, ve skutečnosti však pokračovala až do r. 1923

Re: Re: Liberecko není jen Ještěd II, 02.08.2014 11:45, Joska(m), (O přírodě)

Tak ona ta těžba čediče je celkem neštěstí v tomhle kraji. Třeba Tlustec. Ale i 2km od Doks, když jsem tam chodil do školy, byl kopec Tachov a na něm lom. Pak jsem asi tak na 15 roků zmizel a při příjezdu jsem se dost divil. Kopec prakticky zmizel...

Re: Re: Re: Liberecko není jen Ještěd II, 02.08.2014 16:27, gazela(m), (O přírodě)

Tlustec - to je stejný problém, jen ještě devastace nedošla tak daleko, jako u Čertovy zdi. Těžaři chtějí pokračovat v těžbě, slibují lidem práci. Ti, co v kraji bydlí, se brání. Ti těžaři si to stejně prosadí.... A zastaví se to, až už bude zbývat jen malá připomínka toho, co tam kdysi bývalo. Stejně jako u Čertovy zdi. A pak půjdou těžaři zas jinam. Čedič je stavební materiál...

Prvorepubliková vláda tehdy vyslyšela volání geologů údajně až z Číny a Japonska a zabezpečila alespoň poslední část

V tom "příkopě" byl kdysi čedič...

V r. 1948 byla Čertova zeď vyhlášena Národní přírodní památkou - snaha zachránit aspoň to, co z tohoto vulkanického díla zbylo.

Čertův stolec

Ukázka místní teplomilné flory

Sleziník severní

Zdroj: Gůgl

Re: Re: Liberecko není jen Ještěd II, 02.08.2014 12:35, samotářka, (O přírodě)

Gazelo díky za krásné fotky. Když o téhle skále mluvili v radiu, tak mi bylo líto, že rádio neukazuje fotky. Tak mám radost, že se mohu podívat alespoň tady, a udělat si představu, jak to vypadá.
A chválím fotky, sama leckdy zkouším fotit skály, a vím, že udělat hezkou fotku tmavých skal je velmi těžké.

Re: Re: Re: Liberecko není jen Ještěd II, 02.08.2014 16:37, gazela(m), (O přírodě)

No jo, ony jsou skály černé, šedé, zelené, na slunci, ve stínu... a zkus při focení vyhovět všem

Re: Re: Liberecko není jen Ještěd II, 02.08.2014 17:14, vevanek, (O přírodě)

Díky za krásné fotky a procházku místy, které jsou prozatím pro mě neznámé.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30