O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 10:15, Patrik(m), (O přírodě)

...určitě nejznámějším zástupcem zdejší fauny je kamzík horský tatranský, letošní sčítání jich napočítalo 1232 jedinců.

Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 10:15, Patrik(m), (O přírodě)

Když vyhledávám na internetu něco o zdejší rozmanité fauně, bohužel, což mě vždy naštve, všechny články jsou zaměřeny na ty nejznámější zástupce savců a ptáků...
...jak jsem se tu dostal??

Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 10:15, Patrik(m), (O přírodě)

...ale všichni zapomínají, že v tatrách je velmi bohatá a doposud málo známá fauna bezobratlých - především brouků, kterých je tu velmi hodně endemických druhů...ať jsem však dělal, co jsem dělal, bohužel jsem zvedal kameny v pásmu kosodřevin (kde se mají vyskytovat endemičtí střevlíčci), zřejmě úplně zbytečně, našel jsem jen dva různé druhy a jednoho drabčíka v subalpínském stupni, který mi utekl....ale alespoň jeden druh se mi podařil najít...Pterostichus morio carpathicus

Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 13:47, Yohaness(m), (O přírodě)

Neřekl bych. To sis určil sám? Vypadá spíš jako obyčejný Pterostichus oblongopunctatus.

...o další nálezy poprosím Yohanesse, aby mi je prosím pokusil určit...V pásmu kosodřevin jsem nalezl sedět na mrtvé větvi kleče 1.4 cm velkého krasce...??

Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 13:49, Yohaness(m), (O přírodě)

Kovařík - nejspíše Ctenicera cuprea.

...při focení kamzíků mi přistál na ruku tenhle brouk, a to přibližně 1715 m. n. m. ...???

Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 13:51, Yohaness(m), (O přírodě)

Páteříček, k určení je třeba mu vypreparovat aedeagus, rozuměj vytáhnout piňďoura.

Pod jedním kamenem v pásmu kleče přibližně ve stejné nadmořské výšce jsem nalezl tohoto drobnějšího střevlíčka, který měl takový měděný lesk, který se ve stínu strácel...???

Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 13:56, Yohaness(m), (O přírodě)

Pravděpodobně střevlíček Calathus metallicus.

Velice mě zaujaly také nálezy dvou brouků ve výšce 2196 m. n. m. - na Lomnickém sedle...první druh jsem nalezl na zatím neurčené rostlině....????

Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 13:52, Yohaness(m), (O přírodě)

Páteříček, k určení je třeba mu vypreparovat aedeagus, rozuměj vytáhnout piňďoura.

A další byl kovařík, zřejmě už ale mrtvý...jen o kousek dál než předchozí druh...???

Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 13:52, Yohaness(m), (O přírodě)

Kovařík rodu Ampedus, je jich mnoho podobných.

A zakončím ještě ptactvem...divokou kachnou co se rozhodovala jestli má či nemá jít do vody a ani ji nevadili kolem jdoucí turisti...

Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 19:58, Zdeno(m), (O přírodě)

Pochvala, Patriku...Hodně ses všestranně zlepšil, některé fotky jsou kvalitní, komentáře vtipné, znalosti fauny a flory doplněné postřehy na Tvůj věk hodny potlesku...I ta čeština se srovnala...Vydrž, buď trpělivý a důsledný a autocenzuru nastav raději výše než níže...

Re: Re: Re: Vysoké Tatry, nahlédnutí do zdejší fauny, 14.07.2014 20:00, Zdeno(m), (O přírodě)

Přidám známý latinský bonmot...Per aspera ad astram, tedy trnitou a těžkou cestou k hvězdám, tedy úspěšnosti...Máš dobře našlápnuto...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30