O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Nedělní směska, 22.06.2014 00:02, Kraken(m), (O přírodě)

Zdeno sem dal něco hodně podobného mému nálezu z loňska. Až na to, že tohle nerostlo v trávě, ale na bříze. Bylo tenkrát mnoho teorií, nicméně si myslím, že se jedná o nějakou hlenku, snad pěnitku?

Re: Nedělní směska, 22.06.2014 00:02, Kraken(m), (O přírodě)

Dám ještě jiný pohled na houževnatec šupinatý

Moje pojetí netýkavky nedůtklivé

Roháček kozlík ze zámku Jezeří

Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 00:07, Kraken(m), (O přírodě)

Ještě jedna motýlice pestrá.

Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 09:35, Kraken(m), (O přírodě)

A nakonec ještě čmelák. Nezná někdo to kvítí?

Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 10:13, karelzbrd(m), (O přírodě)

mateřídouška

Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 12:01, Kraken(m), (O přírodě)

Díky! Tak známé a krásné české jméno a až teď na stará kolena zjišťuji, co se za ním skrývá...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 12:06, Zdeno(m), (O přírodě)

A já fakt myslel, že jen žertuješ...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 13:10, Kraken(m), (O přírodě)

Bohužel ne, nějak jsem se s ní IN NATURA nikdy nesetkal. Nebo jsem jí nepoučen nezaregistroval, což je asi pravděpodobnější... Ale jsem rád, že jsem to ještě stihl. :-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 15:08, Patrik(m), (O přírodě)

To jsi ji spíš přehlížel, protože mateřidouška je běžný plevel

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 15:10, Kraken(m), (O přírodě)

Zemřela matka a do hrobu dána,
siroty po ní zůstaly;
i přicházely každičkého rána
a matičku svou hledaly.
I zželelo se matce milých dítek;
duše její se vrátila
a vtělila se v drobnolistý kvítek,
jimž mohylu svou pokryla.
Poznaly dítky matičku po dechu,
poznaly ji a plesaly;
kvítek v němž majíc útěchu,
mateřídouškou nazvaly.-
Mateřídouško vlasti naší milé,
vy prosté naše pověsti,
natrhal jsem tě na dávné mohyle-
komu mám tebe přinésti?
Ve skrovnou já tě kytici zavážu,
ozdobně stužkou ovinu;
do širých zemí cestu ti ukážu,
kde příbuznou máš rodinu.
Snad že se najde dcera mateřina,
jíž mile dech tvůj zavoní;
snad že i najdeš některého syna,
jenž k tobě srdce nakloní!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 16:20, MirekK, (O přírodě)

Je to z Erbenovy**Kytice**??

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 18:41, Zdeno(m), (O přírodě)

Je, Míro a je sympatické, že to víš...Tenhle verš je vůbec úvodní z první balady, která se také Kytice jmenuje. Do díla patří dalších 12 balad, třeba známá Polednice, Svatební košile, Holoubek...Sváteční čtení a kouzelná poezie lidové slovesnosti a krásy naší mateřštiny...Jako dítě jsem dramatické příběhy jednotlivých balad prožíval velmi silně...I film na motivy si uchoval atmosféru a tajuplnost spojenou s tímhle neobyčejně charismatickým dílem. Zajímavé je, že báseň Kytice byla napsána jako poslední, první byl Poklad...Ten byl napsán před stoosmdesáti lety...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 18:48, gazela(m), (O přírodě)

Krakene, Zdeno - milé. Díky za připomenutí....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 18:58, vevanek, (O přírodě)

Připomenul si mi moji maturitní otázku v roce 1969 - Česká lidová slovesnost, kam patřil i Erben a rozbor Kytice. Aj, aj to nebyla moje parketa.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 23:00, Zdeno(m), (O přírodě)

Hm, mladice. To jsem měl rok do promoce...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 19:18, babka mechová, (O přírodě)

Tak vidíš jak se ti kolena omlazují.Léčba byla úspěšná.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nedělní směska, 22.06.2014 19:29, Patrik(m), (O přírodě)

Aj básně, na ty já nejsem, ale takovou kytici jsem se učil ve škole na spaměť (nazpaměť), ještě si ji trochu pamatuji.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30