O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 08.05.2014 20:57, P.T.(m), (O přírodě)

Hezký večer, zjišťuji, že čas je nejcennější komoditou naší doby a jsem rád, že jsem ho trochu vyšetřil a dokopal se k příspěvku. Bude to pět obrázků z 21. dubna a dva z dneška.
Začnu hnojníkem domácím/paprskovým z vrbové větve....

Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 08.05.2014 20:57, P.T.(m), (O přírodě)

Jeho brácha, hnojník (asi) třpytivý, rostl pro změnu u paty osiky...

Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 09.05.2014 18:01, Patrik(m), (O přírodě)

Třpytivý asi ne, samozřejmě trojičku třpytivý-klamný-kmenový nelze určit tak lehce, ale na osikovém kmenu či pařezu můžeme najít h. kmenový, takže to bude nejspíš on

Re: Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 09.05.2014 19:47, P.T.(m), (O přírodě)

Já všem těmhle hnojníkům říkám "třpytivý", poněvadž kmenový a klamný mají být vzácné a spolehlivě odlišitelné pouze mikroskopicky. Neslyšel jsem o tom, že by preferovali různá dřeva ani žádná moje literatura to neuvádí. Od koho jsi čerpal?

Re: Re: Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 09.05.2014 20:32, Patrik(m), (O přírodě)

jEN U KMENOVÉHO bych to řekl, protože když jsem tak hledal na internetu, spousty nálezů kmenového byli na osikovém dřevě...
...jediné co vím, že třpytivý by měl mít cheilocystidy na třeni, takže by měl být třeň ´´chloupkatý,, - kmenový a klamný mají kmen lysý a navíc tvar klobouku u klamného a taky to, že u většiny fotek bývá na klobouku málo vela, dále že mívá na většině fotek klamného světlejší klobouk, navíc u třpytivého, co máme na zahradě každorožně klobouk vždy rozpraskává, vždyť podle mě se dají kmenový od klamného a oba dva do třpytivého určit bez mikroskopu alespoň na 50 % ne???

Re: Re: Re: Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 09.05.2014 21:37, P.T.(m), (O přírodě)

No jasně, tohle se z fotek na netu vykoukat dá, ale jsou to většinou velmi proměnlivé znaky. Na 50% procent určovat můžem, ale k čemu to je?

Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 08.05.2014 20:57, P.T.(m), (O přírodě)

Na listech orsejů byla často k vidění rez orsejová...

Na osvědčeném místě choroš zimní...

Když jsem onen dubnový den fotil tuto hlívu na osice, nepochyboval jsem, že jde o hlívu plicní. Pak jsem se dozvěděl o hlívě čepičkaté, a tak už si tak jistý nejsem a budu to muset ověřit, až se zase objeví.

A zbývají dva nálezy z dneška. Měl jsem delší dobu vytipovanou lokalitu na čapulky. Tip se ukázal býti správným a bylo jich tam spousta.

A nakonec největší překvapení. Nebyl jím starý ožraný kovář (to už je teď vlastně standard), ale trio strakošů. Nashledanou příště....

Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 08.05.2014 22:51, Zdeno(m), (O přírodě)

No to čumím...Svět už není co bejval...

Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 09.05.2014 01:58, Kraken(m), (O přírodě)

No parada, ja uz se tak tesim do naseho ceskeho lesa!

Re: Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 09.05.2014 10:26, gazela(m), (O přírodě)

Tomu rozumím. Vím, jak se vždycky těším domů a do našeho lesa po týdenním pobytu někde ve Středomoří.....ani za nic bych neměnila

Re: Re: Abych jen nekecal a taky něčím přispěl..., 09.05.2014 18:57, vlk(m), (O přírodě)

...ona ta rodná hrouda má hroznou sílu...fotky jsou hezké...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30