Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

RAW, 27.04.2014 23:42, léto, (O přírodě)
Lesu zdar.
Zdejší fotorádce zatím nevznikl, tudíž představím úpravy v zoner 15 tady v diskusi.Kdo bude chtít, může si informace pro zkoušení úprav naskenovat, loudové ať loví v archivu.Zkrátka pozdě příchozím kosti
Od zakoupení zrcadlovky jsem zkoušel fotit do formátu RAW.Zatím na tom intenzivně pracuju, ale už se to docela začíná rýsovat a ustalovat.A o to se chci podělit.
Začneme korunokyjkou svícnovitou.

Re: RAW, 27.04.2014 23:42, léto, (O přírodě)
V lese nebylo nic moc k focení, tak jsem se musel spokojit s takovejma banalitama jako je korunokyjka, nebo tento houževnatec pohárovitý
Po otevření RAWu začínám vyrovnáním bílé.Používám výchozí nastavení, takže to zoner udělá sám ( pro formát jpg se dá použít upravit teplotu barev v záložce vylepšit, hodnoty nejčastěji nastavuju 6000-6300 u teploty bílé a hodnotu 9-14 u odstínu.Stojí za to vyzkoušet )
Pokračuju expozicí na 0,8
světla -60
stíny -65. Hodnoty jsou individuální.Platí pro tento snímek.
zřetelnost 25%
ostrost, síla doostření 75%
poloměr 1,5
práh 1
sytost/živost podle vkusu.

Re: RAW, 27.04.2014 23:42, léto, (O přírodě)
U openěk jsem použil noirovějšího vzhledu.Neblbnul jsem tolik z expozicí, světlem a stínem.
Na digimánii jsem si zjistil, že můj seťáček trpí mírnou soudkovitostí.V řadě pod histogramem je ikonka objektiv.Kliknu na ni a nastavím soudkovitost na hodnotu -11.V editoru se dá vyvolat v záložce vylepšit/soudkovitost.Je to stejný jako v RAWu.Po té kliknu na ikonu do editoru.Někdy dosytím černým bodem 2-6.Doostřuju Basset metodou měkká kresba.V RAWu je výhodou, že ztratím minimum dat při úpravách.Něco mi dává tušit, že tímto směrem půjdu čím dál častěji.Kdo chce ať zkouší, jestli může, a o zkušenosti se podělí.