Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Dnes o hmyzu..., 22.04.2014 13:39, Patrik(m), (O přírodě)
Včera jsem fotil vesměs houby, ale nemohl jsem nechat bez povšimnutí i zvířata...konečně se mi podařilo vyfotit datla...
Re: Dnes o hmyzu..., 22.04.2014 13:52, basset(m), (O přírodě)
Nerozumím. Čemu říkáš podařilo vyfotit datla 
Re: Dnes o hmyzu..., 22.04.2014 13:41, Patrik(m), (O přírodě)
Tohle rostlo na kousku vlhkého poloztrouchnivělého dřeva, velikost 2 - 3 mm, u potoka v listnatém lese pod habrem...
Re: Dnes o hmyzu..., 22.04.2014 13:43, Patrik(m), (O přírodě)
...a teď zase ten hmyz...mravenec lesní...
Re: Dnes o hmyzu..., 22.04.2014 13:48, Patrik(m), (O přírodě)
...a na konec něco z ´´mykoentomologie,, jak já nazývám označení pro studium hmyzu symbioticky vázaného na houby...Jen poprosím Yohanesse, který by se měl dnes vrátit o určení...
Re: Re: Dnes o hmyzu..., 22.04.2014 13:50, Patrik(m), (O přírodě)
Ještě dodatek, teď můžeme tyto drobné, asi 2 - 3 mm broučky najít na outkovkách chlupatých, kde si vyvrtává chodbičky..
Re: Re: Re: Dnes o hmyzu..., 22.04.2014 23:21, Yohaness(m), (O přírodě)
To je prakticky nemožné, určit toto do druhu. Je to brouk z čeledi Ciidae, u nás žije v houbách okolo 40ti druhů, brouk se musí vykuchat a pod mikroskopem srovnávat samčí pohlavní orgány...
Re: Re: Re: Re: Dnes o hmyzu..., 23.04.2014 07:59, Patrik(m), (O přírodě)
Aha, takže to je úplně nemožné, nemám k dispozici mikroskop, jinak bych to klidně zkusil...
...a nešlo by to přibližně určit podle houby, na které žije, ???
Re: Re: Re: Re: Re: Dnes o hmyzu..., 23.04.2014 21:20, Yohaness(m), (O přírodě)
Není to tak jednoduché. I kdybys měl mikroskop, potřebuješ ještě srovnávací materiál(rozuměj sbírku ostatních příbuzných druhů) a pár let studia. Musíš sehnat odbornou literaturu, nejlépe veškerou dostupnou - tu bys měl nastudovat, což znamená umět nějaký světový jazyk, nejlépe vícero. Ovšem musíš také znát odborné entomologické názvosloví a to také v jiních jazycích.
Tuto čeleď, která je poměrně obtížná, u nás dokáží určit asi dva odborníci a i ti někdy nevědí...
Jinak žijí na různých houbách, často více druhů těchto broučků najdeš v jedné houbě.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30