O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Houby zas porostou.., 08.04.2014 18:50, Patrik(m), (O přírodě)

Právě v tuto chvíli je u nás krásná bouřka a slejvák...doufám, že mokro vydrží u nás ještě alespoň dva týdny, ale jsem rád, že zase porostou ...tady je zase lýkožrout...

Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 18:50, Patrik(m), (O přírodě)

...tohle nevím, ponechám znalcům...asi nějaké slunéčko...

....vrabec domácí, myslím, že už to jde lépe...

Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 18:52, vlk(m), (O přírodě)

...kluci se povedli...paráda...

Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:12, Patrik(m), (O přírodě)

Na nahuby.sk Jiří Polčák říká samičky, ale já nepoznám ani rozdíl mezi vrabcem domácím a polním, tak nevím

Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:18, P.T.(m), (O přírodě)

Samičky vrabce domácího, protože vrabec polní nemá pohlavní dimorfismus, takže sameček i samička vypadají stejně.

Re: Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:22, vlk(m), (O přírodě)

...jejda, já to bral jako ten vrabčák a ti kluci...taky nepoznám domácího od polního, natož samečka od samičky...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:54, P.T.(m), (O přírodě)

Když jsem teď rozkliknul fotku, ten vpravo nahoře bude asi sameček jen méně vybarvený, než bývají. Vlevo dole je opravdu samička.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 20:41, karelzbrd(m), (O přírodě)

jj, teď to vidím, když si na to upozornil, ten sameček tam tu kresbu má, ale nepatrnou. Mělo mi to dojít, když jsem si všiml toho proužku světlé barvy u samičky v křídle, která je typická. Jak vidno, umíš a který je to druh - polní?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 20:50, P.T.(m), (O přírodě)

Nu snad domácí, u něhož se pohlaví liší. U polního by měla být obě pohlaví stejná, to jsem se aspoň dozvěděl na ekologickém praktiku právě od Ondry Sedláčka.

...skákavka pruhovaná...s pavouky ještě spokojený nejsem, poraďte, jak vyfotit takovou skákavku, když jí strčím do ledničky (jako tady) moc dobře to s ní nedopadlo a ještě k tomu má ty nohy tak nepřirozeně

...co se týče plazů, opět se nám ukázal náš domácí, když jsem si sedl, po chvíli jsem ho mohl fotit dokonce i přímo u nohou, asi už si na mě a na mé každoroční otravování s foťákem zvykl

...Na konec ještě musím poznamenat, že venku se nám to úžasně rozdivočilo

Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:13, karelzbrd(m), (O přírodě)

no vidíš, vrabčáci už nejsou hlavolam, jako ten špaček, kde jsem ho poznal díky tomu, že ho mám "ve voku". Patriku, odkud jsi, že tam máš ještěrku zelenou?
Ta nežije všude jako obecná a taky živorodá...

Jo, ti vrabci jsou samičky - samci mají ty typické kresby na "obličeji", na hrudi a na hlavě, jsou prostě pestřejší - jukni na net a nebudeš už mít problém s jejich rozlišením. Zrovna tak rozdíl mezi polním a domácím je u samců markantní

Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:24, Patrik(m), (O přírodě)

To není ještěrka zelená, ale sameček ještěrky obecné, lacerta agilis, rozeznáš je lehce- sameček ještěrky obecné má na hřbetu typický hnědý až hnědočervený pás, ještěrka zelená ho nemá a ještě k tomu mají samečci j. zelené namodralý krk, mrkni na google...

Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:57, karelzbrd(m), (O přírodě)

jo, máš pravdu, samečka ještěrky obecný znám, ale vždy má u nás nějakou kresbu v podobě těch kostiček na bocích, i když ja do zelena. Takhle zeleného bez kresby, jsem ještě neviděl. A zelenou ještěrku jsme viděl cca před dvaceti lety na Pálavě...

Re: Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 20:05, Patrik(m), (O přírodě)

Jo, jenže tohle je trochu vzácnější lacerta agilis m. erythronota

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 20:36, karelzbrd(m), (O přírodě)

no proto, už jsem se bál, že jsem se taaak hodě sekl. Takhle se nechat vyškolit od mlaďase. Ale, proč ne, když zná...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 20:54, P.T.(m), (O přírodě)

Taky jsem ji považoval za j. zelenou, rád jsem byl poučen! Patrik má velmi široký záběr.

Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:21, P.T.(m), (O přírodě)

Jojo ta ještěrka je parádní!

Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 19:45, vlk(m), (O přírodě)

...takže taky sameček od obecné...???...

Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 20:06, Patrik(m), (O přírodě)

Rozhodně ano...

Re: Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 20:06, karelzbrd(m), (O přírodě)

jo, a všimni si, že tam ten náznak čtverečků je, ta Patrikova je nemá. Kdyby mi někdo řekl, že ta od Patrika je kříženec, beru ho za slovo

Re: Re: Houby zas porostou.., 08.04.2014 22:19, gazela(m), (O přírodě)

Patriku, jsi moc šikovný kluk

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30